Kimondta a hatóság, nem titkolózhat az Emmi a vakcinabeszerzésről

Kimondta a hatóság, nem titkolózhat az Emmi a vakcinabeszerzésről

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 26-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Emmi nem titkolhatja el, hogy  amagyar kormány részéről ki vett részt a vakcinaszerződések megkötésében, és milyen megállapodásokat írt alá – állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) Ujhelyi István szocialista EP-képviselő bejelentésére, írj a 444.

2021 első hónapjaiban a magyar kormány járványt érintő kommunikációjának egyik fő állítása volt, hogy „Brüsszel” mindent elrontott, alig érkezik néhány adag az EU-val közösen beszerzett vakcinákból. Úgyhogy a kormány a közös beszerzésen felül gyorsan rendelt orosz és kínai vakcinákat is. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az egy évvel ezelőtti EU-ellenes kormányzati kampány idején, megpróbálta megtudni, hogy a magyar kormány részéről ki vett részt a vakcinaszerződések megkötésében, és milyen megállapodásokat írt alá az Orbán-kormány a „nyugati vakcinákat” szállító cégekkel.

Uhelyi szerint mivel a magyar kormány kötött szerződést a cégekkel, így amikor a vakcinák óriási késéséről beszélt 2021 elején, akkor közben pontosan tudták, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik az országba. A szerződések ismeretében kiderülhetne, hogy valóban voltak-e késések, vagy a kormány csak a kínai és orosz beszerzések támogatására keltette a hangulatot.

Ujhelyi kérdéseire az Emmi semmit sem válaszolt, ezért a képviselő még tavaly a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult. A Péterfalvi Attila vezette hatóság elkészült a jelentésével, amelyből kiderül, hogy az Emmi nem titkolhatja el ezeket az adatokat. A hatóság ebben az ügyben már jelentkezett a titkolózó minisztériumnál, de ott a NAIH álláspontjának ismeretében sem voltak hajlandók kiadni a közérdekű adatokat, illetve arra sem voltak képesek, hogy jogszabályokra hivatkozva megindokolják, hogy ezeket szerintük miért titkolhatják.

„Mélységesen felháborító, ahogyan a jelenlegi kormány még a saját maga által hozott törvényeket és szabályokat is képes semmibe venni. Az pedig konkrétan bicskanyitogató, hogy kiemelten közérdekű adatokat tart vissza, sőt, hazudik azok meglétéről, illetve tartalmáról" – a 444-nek Ujhelyi István. Elmondta: bírósághoz fordul és Kásler lemondását követeli. „A NAIH mélyreható vizsgálatának eredménye nem lehet más, minthogy a követelt adatokat az Emberi Erőforrás Minisztériuma azonnali hatállyal a rendelkezésemre bocsátja, a tárcánál pedig érdemi következményei vannak az adatok tudatos visszatartásának. Bár úgy lenne tisztességes, hogy Kásler Miklós távozna a székéből, de miután ezt úgy sem fogja megtenni, az lenne az emberi minimum, hogy nyilvánosan megköveti a magyar választókat, amiért a minisztériuma megtévesztette és azóta is folyamatosan megtéveszti a nyilvánosságot. Az ügyben természetesen bírósághoz fordulok és addig megyek, amíg a közérdekű adatokat meg nem ismerhetjük, az adatvisszaélés felelőseit pedig el nem számoltatjuk” – fogalmazott.

Ujhelyi István szombati Facebook-bejegyzésében is kitért a témára, kiemelte, pártja kormányra kerülése esetén mindenkit felelősségre vonnak, aki tudatosan titkolt el közérdekű adatokat a járványidőszakban. Ujhelyi István emlékeztetett, az elmúlt időszakban egyebek mellett a koronavírusban szenvedő betegek oltottsági adatairól, valamint az uniós vakcinabeszerzés körülményeiről és az abban való kormányzati szerepvállalásról kérdezte a minisztériumot.

A szocialista politikus szerint a kormány csak azért támadta a brüsszeli közös vakcinabeszerzést és „hazudott annak részleteiről”, mert „így akarta elfedni a mutyigyanút, az uniós engedélyek hiánya miatt jelenleg is komoly problémákat okozó keleti oltóanyagok beszerzését”.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.