Kincses Gyula: El kell kezdeni a felkészülést a negyedik hullámra

Kincses Gyula: El kell kezdeni a felkészülést a negyedik hullámra

Kincses Gyula (Fotó: Kleb Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A negyedik hullámra már most el kell kezdeni felkészülni, le kell vonni a szakmai tanulságokat a korábbi hullámokból. A kontaktkutatást és a tesztelést gyorsan el kell kezdeni, és vissza kell hozni a védettségi kártyák használatát. Ez növelné az átoltottságot, és jelenleg nincs más megoldás, mint az oltás – mondta az ATV Start című műsorában az orvosi kamara.

Kincses Gyula elmondta, a szervezet készített egy felmérést azzal kapcsolatban, hogy az orvosok egyetértenek-e a hálapénz betiltásával. (A kutatás eredményéről lapunk is beszámolt, cikkünk itt olvasható.) A kutatás szerint a megkérdezettek 74 százaléka azt nyilatkozta, hogy elégedett a lépéssel, ahogyan az alapbér emelésével is, ám probléma az ügyeleti díjakkal van.

A MOK elnöke szerint e téren még komoly teendők vannak, tárgyalást kértek a minisztériumtól, az egyeztetés az Országos Kórházi Főigazgatósággal el is indult. – Az alapbérek magyar viszonylatban megfelelőek, az orvosok elégedettek, de nem volt részletes bértárgyalás, nem a bérrendszerről tárgyaltak, csak „leadtak egy papírt”, hogy milyen alapbért szeretnének, majd egyszer Orbán Viktor erre „azt mondta, hogy na jó”, ezért ennek számtalan hibája van – fejtette ki Kincses Gyula.

Az egyik hiba, hogy nincsenek megfelelő pótlékok kialakítva, mert nem azonos a terhelés a különböző szakmákban, a rendszer nem kezeli a hiányszakmák kérdését. A másik probléma a túlmunkák kérdése, ugyanis kimondták, hogy ügyeletben, túlmunkában, este, éjjel a 70 százaléka jár a normál munkabérnek – vagyis többletmunkáért kevesebbet kapnak –, magyarázta. Mivel az ügyeleti díj az alapbér százalékában van meghatározva, ezért azoknak alacsonyabb ez az összeg, akik a legtöbbet ügyelnek – vagyis jellemzően a fiatal orvosoknak. Kincses Gyula szerint most úgy tűnik, hogy a tárgyalások során ez irányban lesz elmozdulás.

Ugyanakkor ha lesz is elmozdulás, az nem oldja meg az orvoshiányt. Bár a külföldi elvándorlás a MOK reményei szerint csökken, a szolgálati jogviszony törvény olyan üzenetet hordoz, ami miatt többen mozdultak el a magánellátás felé. – Ha nincs intézményi reform, önmagában a béremelés nem tudja kezelni az orvoshiányt – jelentette ki az elnök.