Kinyitottak a teraszok, a vendéglősök optimisták

Kinyitottak a teraszok, a vendéglősök optimisták

A nyitás pillanatai a budapesti Paletta Bisztrónál 2021. április 24-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a járványügyi adatok nem ezt mutatják (például csütörtök óta világlesők vagyunk az egymillió lakosra eső koronavírusos halottak számában), több mint öt hónap után szombat reggel kinyithattak az éttermek, kávézók, kocsmák teraszai. A nyitás napján, vagyis ma reggel a hivatalos adatok szerint 212 áldozata volt a koronavírus járványnak és 2796 új fertőzöttet regisztráltak – november tizenegyedikén, amikor már nem nyithattak ki a vendéglátóipari egységek, kevesebb mint feleannyi, egész pontosan 101 halott volt itthon és 3945 új fertőzött. 

Az is igaz viszont, hogy a vendéglősök felélték az utolsó tartalékaikat is (érdemi támogatás híján sokan csődbe mentek, így már nem nyitnak ki), és munkavállalók tízezreinek jelent ez munkalehetőséget. A pincéreknek maszkban kell kiszolgálniuk a teraszokon, a vendégeknek viszont nem kötelező védekezni akkor sem, ha már befejezték az étkezést és csak élvezik a tavaszi napsütést. Mi minden esetre azt javasoljuk olvasóinknak, legyenek óvatosak, mert a járványnak még messze nincs vége.

Szombat reggel a Paletta Bisztrónál kezdtünk mi is. A keszthelyi étterem a Balaton „nagyköveteként” négy éve a Tompa utcában nyitotta meg új egységét, és szombat reggel a tulajdonos, Bezerics Dániel személyesen pakolta ki az asztalokat, virágokat, egyéb berendezési tárgyakat az utcára.

Az elmúlt öt hónapot nagy nehézségekkel élték túl – a novemberi zárás után a konyha átállt a kenyérsütésre, erősítették az elviteles ételrendelést (például a home office-ba szorult családoknak bevezették a két felnőtt és két gyereknek elegendő családi csomagot), elindítottak egy food truck-ot Gödöllőn, valamint az étterem előtt egyfajta piacteret nyitva elkezdték árulni a tulajdonos apjának borait, valamint a beszállítók alapanyagait. 

A nyitás pillanatai a budapesti Paletta Bisztrónál 2021. április 24-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

– Úgy voltunk, mint a rágó a benzinkúton: minden eladott darabnak örültünk – mesélte a tulajdonos. – Nem kellett elküldeni senkit, darabra megvagyunk, csak átszerveztük a dolgokat – fogalmazott Bezerics, aki arra számít, hogy a most megnyitott terasszal tudják minimalizálni a veszteségeket.

A Ráday utca emblematikus helyén, a Jedermann kávézóban mi voltunk az első fizetővendégek – a helynek erős törzsközönsége van, az első lezárás idején kétmillió forintos támogatást dobtak össze például azzal, hogy örökbe fogadták a székeket. Ők is nagy reményeket fűznek a terasznyitáshoz, de az hátrányuk, hogy náluk csak három asztal esővédett, így nagyban függnek az időjárástól. Igaz, a tavaly tavaszi újranyitáskor még az is előfordult, hogy a vendégeik esernyővel ültek a teraszon, annyira ki voltak éhezve a közösségi élményre.

A budapesti Jedermann Café 2021. április 24-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Szerintük is túl hosszú volt a szünet, ők novemberben azt gondolták, maximum februárig tarthat. Az elviteles kávé és elviteles ételrendelés tartotta életben a helyet – a netes rendelésnek akkora a jutaléka, hogy jelentősen meg kellett volna drágítani az árakat, ezért azt elvetették. így legalább megmaradt valami személyes kapcsolat – a betérő megrendelő pár perc alatt megkapta a rendelést, de addig is tudtak váltani pár szót. Tizenhárom alkalmazott után összesen nettó 550 ezer forintos támogatást kaptak az államtól, ami édeskevés, ennek ellenére nem küldtek el senkit. Két alkalmazottuk talált magának jobb álláslehetőséget, így elhagyta a csapatot. Hogy mekkorát változott az élet a zárással, jól jelzi, hogy előtte naponta 18 órát volt nyitva a hely, november óta pedig alig ötöt. Az tartotta a lelket a csapatban, hogy azóta naponta ötven adag meleg ételt készítettek jótékonyságból, és ezeket a Bike Maffia vitte el budapesti hajléktalanszállókra.

A harmadik hely, amit meglátogattunk, az Andrássy úti Szék étterem, ahol az újragondolt székely konyha finomságait készítik a budapestieknek. Ők már a járvány alatt, tavaly szeptemberben indultak, így nincs összehasonlítási alapjuk a turistaforgalom csökkenéséről, de ameddig nyitva lehettek, a vendégeik kilencvenöt százaléka magyar volt. Most nagy reményekkel pakolták ki az asztalokat a járdára – mellettük volt egy olasz pizzaétterem, amely több évtizednyi működés után végleg bezárt. Az Andrássyn szombaton egyébként a Föld napját ünneplik, a sugárutat lezárták az autóforgalom elől, így könnyen lehet, hogy a napsütésben korzózó budapestiek közül sokan beülnek egy finom ebédre.

Szék a budapesti Szék előtt 2021. április 24-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)
A budapesti Jedermann Café 2021. április 24-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)