Kipusztultak a városligeti tóból a halak – a Greenpeace szerint mérgezés történhetett

Kipusztultak a városligeti tóból a halak – a Greenpeace szerint mérgezés történhetett

A Városligeti Műjégpálya és Csónakázótó. Forrás: a létesítmény közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mérgezés történt a budapesti, városligeti tóban, amely – mivel néhány nappal ezelőtt ide telepítették át a margitszigeti japánkert halait is – két tó halállományát pusztította ki szerdán. Egyelőre nem tudni, pontosan hogyan és milyen méreg került a vízbe – számolt be az Euronews.

A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott, és a kertészeknek az egyik legnagyobb kihívás a halak megmentése volt. Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba.
Szerdán azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat.

Hozzátették, hogy néhány teknős túlélte a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak – idézte az MTI a hírportált.

A Magyar Hang megkereste a történtek miatt Simon Gergelyt, a Greenpeace vegyianyag szakértőjét. Mint mondta, egyelőre neki sincsenek konkrét információi a történtekről. Az valószínűsíthető, hogy kívülről került valamilyen anyag a városligeti tóba. Ennek okán nem „klasszikus környezetszennyezésről” lehet szó, hanem „állatmérgezésről”.

(MTI)