Kirill patriárka javaslatára orosz egyházi kitüntetést kapott Semjén Zsolt

Kirill patriárka javaslatára orosz egyházi kitüntetést kapott Semjén Zsolt

Semjén Zsolt a 27. Fehova kiállításon, 2020. február 13-án (Fotó: Semjén Zsolt Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2022. szeptember 13-án, a magyar kormány épületében nyújtotta át Hilarion Budapest-magyarországi metropolita Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát – ez a hír jelent meg nemrégiben a Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján. A kitüntetés átadásáról sem az egyházmegye, sem Semjén Zsolt Facebook-oldalán nem jelent meg híradás. A kitüntetésre Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust, elismerve ezzel a Budapest-magyarországi Egyházmegye részére nyújtott segítségét és megemlékezve hatvanadik születésnapjáról.

– E jeles napot erejének és tevékenységének teljében ünnepli – mondta Hilarion metropolita köszöntőjében. Majd hozzátette: „Hosszú évek óta igen közeli munkatársa Orbán Viktor miniszterelnöknek, vezeti a Kereszténydemokrata Néppártot, és a Fidesszel szövetségben komoly szerepe van Magyarország fejlődésében, gondot visel arra, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék.”

Mint arról lapunkban is olvashattak, Kirill pátriárka Orbán Viktor tiltakozása miatt került le az Európai Unió szankciós listájáról. Az uniós vezetők azért tartották indokoltnak a vallási vezető szankcionálást, mert aktívan támogatja Putyin politikáját és az Ukrajna elleni inváziót.