Kirúgták az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot

Kirúgták az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kirúgták az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot – írta meg a 444.

A döntést a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László hozta meg, ő is tájékoztatta erről levélben a kollégáit. Az Index tulajdonosi körébe tartozó ügyvéd szerdán délben még nem akart nyilatkozni erről, későbbre ígért tájékoztatást.

Az Index a történtek kapcsán közölte Dull Szabolcs közleményét: „Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.”

A 444 időközben megszerzett egy felvételt Dull Szabolcs utolsó állománygyűléséről. Itt a főszerkesztő elmondta: Bodolai „pénzügyi kérdések” megvitatására hívta egy külső helyszínre, ott pedig közölte vele, hogy távoznia kell. Dull szerint egy „méltányos összeget” ajánlottak neki, ha közös megegyezéssel távozik, ezt viszont nem fogadta el. Azt tanácsolta kollégáinak, hogy az előző főszerkesztő, jelenleg vezető szerkesztő Tóth-Szenesi Attilával beszéljenek, mielőtt döntenek a jövőjükről. Dull szerint nem Bodolai önálló döntése volt a kirúgása, indokként pedig a függetlenségi barométer átállítását és a szolgálati közleményeket nevezték meg.

„Az Index kirúgott főszerkesztője, Dull Szabolcs elhagyja a szerkesztőséget. Elképesztő, szégyenletes és szomorú, ami történik” – tett ki egy fotót szerda délután az Index munkatársa, Földes András.

A Media1 szerint az Index.hu Zrt. igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és a mai napon kezdeményezte Dull elbocsátását. További intézkedésig a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérték fel, illetve bekerült az igazgatóságba a Heti Válasz korábbi munkatársa, Sztankóczy András. Ő eddig a Válasz Online munkatársa volt. „Mi, a Válasz Online szerkesztőségének tagjai néhány órával ezelőtt értesültünk arról, hogy Sztankóczy András kollégánk távozik tőlünk és az Index.hu Zrt. igazgatóságának tagja lesz. Döntését tiszteletben tartjuk, lépése azonban lapunk életét és jövőjét semmilyen módon nem befolyásolja. Csapatunk – előfizetőinknek köszönhetően – továbbra is saját útját járja: propaganda- és bulvármentes lapot készítünk” – tették ki a közleményt a lap újságírói.

Szombathy korábban, még 2010 előtt volt a köztévé belpolitikai főszerkesztője, illetve a még liberális Magyar Hírlap főszerkesztője is. Ő vezényelte le a lap eladását Széles Gábor nagyvállalkozónak, aki bár eleinte arról beszélt, hogy csupán középre vinné be az újságot, de ehelyett egy a szélsőjobboldali hangoktól sem mentes fideszes médiummá tette a napilapot. Szombathy az elmúlt tíz évben a Digisport reggeli műsorában tűnt fel.

„Egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik. (...) Az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről” – indokolta a Media1 szerint levelében Bodolai a kirúgást. A kuratóriumi elnök szerint a politikai függetlenség nem volt és továbbra sincs veszélyben.

Az Index több héttel ezelőtt állította át a függetlenségi barométerét, miután felmerült a lap feldarabolásának terve. Tanácsadóként ezt az ötletet Gerényi Gábor vezette elő, illetve felbukkant Erdélyi „Superman” Zsolt is, aki a 24-nek azt mondta, ő már csak az Indamediának ad tanácsot, és a Feminával foglalkozik. Gerényi később többször is kiállt a terve mellett: állítása szerint ő már évek óta javasolja, hogy ki lehetne szervezni az egyes rovatokat. Az üzletember egyébként a Tombor András Fidesz-közeli üzletembernek való eladásig a Mandiner ügyvezetője volt, jelenleg az Azonnali kisebbségi tulajdonosa.

Gerényi egy Szily Lászlóval való vitában arról beszélt, hogy szerinte a kiszervezett rovatok önállóan építgethetnék a brandjüket, és ez jó tárgyalási pozíciót adna számukra. Felvetette azt is, hogy így ha nem kapnak a jövőben elég jó ajánlatot az Indextől, átmehetnének máshová. A példák között valamiért megemlítette a kormánypárti Origót is. Hasonló modell egyébként nem nagyon működik egy magyar lapnál sem, tehát nyilván egy kiszervezett kulturális rovat nem tudná azt mondani, hogy akkor majd leszerződik a 24.hu-val. (Aminek van saját kultrovata.)

Eddig tudható volt, hogy a teljes szerkesztőség Dull mögött áll, a főszerkesztő által jegyzett közleményt mindannyian aláírták. Ennek ellenére a balhét megpróbálták Dullra kenni, Erdélyi pedig egy Facebook-videóban egyenesen azt javasolta, hogy az Index válasszon magának másik főszerkesztőt.

Szintén okot adott az aggodalomra, hogy az Indamediához márciusban megérkezett a kormánymédia fontos embere, Vaszily Miklós. Ő előzőleg az Origo kormánypárti portállá fazonírozásában játszott fontos szerepet, majd az EchoTV, a közmédia és a TV2 vezetőségében bukkant fel. Jelenleg is a Pesti Srácokhoz kötődő PestiTV felépítésén dolgozik.

Vaszily nemrég a 444 megkeresésére azt mondta: „Nincs szándék második Origót csinálni, de arra sincs szándék, hogy az Index átsodródjon a túloldalra, és harciaskodjon, akár az Indamediával, vagy a lapvezetéssel szemben, és állandósuljon a mostani állapot. Annak üzleti kára lesz, ami senkinek sem jó. Az lenne jó, ha maradna, ami volt, normális újság.” Hozzátette még: „Az elmúlt napokban, ami az Indexen ment, az nem a normális kerékvágás. Nem az, amiről beszélgettünk a lapvezetéssel, amikor márciusban átvettem a céget Oltyán Józseftől. Jó lenne, ha visszatérnénk a normális működéshez. Nincsen semmi gondom az Indexszel, néha inkább úgy látom, az Indexnek van gondja velem.”

Az Index vezérigazgatója, a pár hete távozó Pusztay András a hírek szerint nem értett egyet azzal, hogy az újságírók akaratával szemben kiszervezzék a rovatokat. Utána érkezett Ződi Zsolt, de ő néhány nap után vissza is lépett a megbízástól – állítása szerint azután, hogy szembesült a cég pénzügyeivel. Nemrég egyébként kiderült, hogy az Index nagy összeggel tartozik a hirdetéseit szervező Indamediának. Utóbbi cégnek azok után különösen nem kellene gondja legyen a hirdetésekkel, hogy kormányközeli kézbe került.

Az Index.hu Zrt. igazgatóságából múlt héten távozott az Indamedia két vezetője, így került be oda Szombathy, illetve Sztankóczy. Az igazgatósági elnök felkérte az igazgatóság tagjait, hogy azonnali hatállyal tekintsék át a társaság helyzetét, és tegyenek javaslatot a szükséges „reorganizációs lépésekre.”

A főszerkesztői pozíció betöltéséről Bodolai később hoz döntést. Erre a szerepre egyébként tavaly decemberben kérték fel Dull Szabolcsot.