Márki-Zay a kisgazdáknak: „visszavesszük a lopott földeket”

Márki-Zay a kisgazdáknak: „visszavesszük a lopott földeket”

Márki-Zay Pétert ismerteti az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség mezőgazdasági és vidékfejlesztési programját 2022. március 19-én Budapest a Független Kisgazdapárt országos agrárfórumján. Fotó: Magyar Hang / Gulyás Balázs.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Emelkedő vidék - emelkedő nemzet” címmel szervezett országos agrárfórumot a még mindig létező Független Kisgazdapárt szombaton Budapesten. Az eseményen beszédet mondott Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltje.

Az egyik fővárosi hotel konferenciahelyiségében rendezett fórumon meglepően sok kisgazda, gazdálkodó jelent meg. A felszólalók elsősorban a vidék problémáit elemző szakemberek - - voltak, de beszédet intézett a megjelenteknek Iványi Gábor metodista lelkész is, aki a kisgazdák hagyományos „bort, búzát, békességet” köszöntését boncolgatta a Biblia tükrében.

Hozzászólása kezdetén Márki-Zay is a Szentírásból idézett: „ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája” - ez lesz a kormánya alapelve is, az ország vezetői váljanak az ország szolgáivá, tette hozzá. A kormányfőjelölt szólt a korrupció egy különös válfajáról, a földek és az erdők ellopásáról. Akik ennek a haszonélvezői, ők nem a földért, hanem csak a földből élnek. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kijelentette, „visszavesszük a lopott földeket”. Szerinte a zöld és NER-bároktól így visszaszerzett ingatlanokat a helyben élő családoknak, valamint a fiatal gazdáknak kell juttatni, ebben programja szerint szerephez juthat a helyi földbizottságok.

Márki-Zay Péter szóba hozta a minapi bulgáriai eseményeket is, ott ugyanis az Európai Ügyészség nyomozását követően korrupció miatt őrizetbe került az Orbán Viktorral szövetséges Bojko Boriszov korábbi bolgár miniszterelnök. (Azóta az ügyészség szabadon engedte.) Márki-Zay nem mulasztotta el furcsa párhuzamként kiemelni, hogy a Boriszovot váltó jelenlegi bolgár miniszterelnök egy Kanadából hazatelepült közgazdász, aki egy „sokszínű kényszerkoalíciót” vezetve kormányoz.

Az ellenzéki politikus a rendezvény mottóját idézve azt mondta az agárfórumon hogy nem lehet emelkedő nemzet emelkedő vidék nélkül. A kormányfőjelölt szerint az EU által jogállamisági és korrupcióellenes biztosítékok híján visszatartott ún. covid-pénzekkel (amit szerinte az ő kormányzása esetén megkapna az ország) és a földalapú támogatásokkal együtt mintegy 40.000 milliárd forintot tudna az új kormány a mezőgazdaságnak juttatni.

„Nem szabad, mint ezt a jelenlegi kormány teszi, szembeállítani a várost és a falut, az ország akkor erős, ha a város és a falu mindkét fél előnyére szimbiózisban él” - szögezte le Márki-Zay. Azt is aláhúzta, hogy a Magyar Falu Programot, mely szerinte az EU-s pénzek nélkül Orbán alatt elsorvadt, megtartanák, csak az új, általa vezetett kabinet nem mondaná meg, hogy kinél kell elkölteni az e programból elnyert pénzeket és hogy melyik politikusnak kell jutalékot visszaadni. Orbán Viktor ellenzéki kihívója fontosnak nevezte a gyalázatos állapotú vidéki utak rendbetételét.

Az egekbe szökő üzemanyagárakról szólva az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a problémára adott rossz megoldásnak nevezete a kormányzati árbefagyasztást: ők a gazdáknak nyújtandó célzott üzemanyag-támogatással támogatnák a gazdálkodókat. A választási programjukból idézve leszögezte, az ellenzéki pártszövetség az alapvető élelmiszerek áfáját az uniós minimumra, 5 százalékra kívánja csökkenteni. Kiemelte azt is, hogy a magyar termékeket részesítenék előnyben, támogatnák a külföldiekkel szemben.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.