Lépett a fejlesztési államtitkár, a kormány leállíthatja az építkezést a kisoroszi Szigetcsúcsnál

Lépett a fejlesztési államtitkár, a kormány leállíthatja az építkezést a kisoroszi Szigetcsúcsnál

A kisoroszi Szigetcsúcs (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára azt javasolja a kormánynak, hogy ne kezdődjön meg a kisoroszi Szigetcsúcson az a fejlesztési beruházás, ami ellen több ezren tiltakoztak idáig. Mindez az államtitkár keddi Facebook-posztjából derült ki, amelyet a Telex vett észre.

„Az elmúlt hetekben a közbeszédet meghatározta a kisoroszi szigetcsúcs fejlesztése körül kialakult vita. Fejlesztéspolitikai államtitkárként tudom, hogy a fejlesztések csakis a lakosság messzemenő belátásával és jóérzésével, támogatásával tudnak zökkenőmentesen végigfutni. A rendezett körülmények kialakítása mindannyiunk érdeke, ahogyan az is, hogy a végeredmény mindnyájunk megelégedésére szolgáljon! Éppen ezért, azt a javaslatot tettem a Kormánynak, hogy ne kezdődjön meg a beruházás” – írta Vitályos Eszter.

Az érintetlen kisoroszi szigetcsúcs kedvelt célpont, sokan járnak oda fürdeni, kenuzni, mint a Telex emlékeztet, az önkormányzat éppen a „túlturizmusra” hivatkozva akar fejlesztésbe kezdeni a területen, mondván, nincs más választásuk, mint a társadalmi igényeket követve kiépíteni a szükséges infrastruktúrát. Az elfogadott tervek szerint a Szigetcsúcsra vezető utat lebetonozzák, a volt focipályán kibővített parkolót hoznak létre, és összesen 14 mobil konténert, 44 WC-t és harminc zuhanyállást alakítanak ki.

A terület Natura 2000 természeti védettség alatt áll, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park is védi elvileg. A Nemzeti Park az önkormányzati projekttel szemben többféle aggodalmat is megfogalmazott, az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal azonban áldását adta az építkezéshez. A beruházás ellen többen is tiltakoznak, ám a Magyar Turisztikai Ügynökség által egy kormányhatározatot követően megítélt 370 millió forint birtokában a kisoroszi önkormányzat vasárnap lezárta a Szigetcsúcsot, és arra készültek, hogy a hét elején megindulnak a kivitelezési munkálatok is.

Címkék: Kisoroszi