Kispesti botrány: „egy helyben toporgás és mismásolás van”

Kispesti botrány: „egy helyben toporgás és mismásolás van”

Gajda Péter és csapata, mások mellett Lackner Csaba (Fotó: Gajda Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lassan egy éve, hogy a 2019-es önkormányzati választási kampány hajrájában korrupciógyanús felvételek kerültek napvilágra a szocialista vezetésű Kispesten. Úgy tűnik, érdemi lépések azóta sem történtek az átláthatóságért.

Bár tavaly ősszel a sajtó főként a győri kormánypárti Borkai Zsolt ügyével volt elfoglalva, aki nemcsak korrupciós, de szexbotrányba is keveredett, attól még a kispesti önkormányzatra finoman szólva sem vetettek jó fényt bizonyos, a Hír Tv által októberben nyilvánosságra hozott hangfelvételek. Azokon ugyanis az akkor még szocialista Lackner Csaba önkormányzati képviselő – vagy egy rá kísértetiesen hasonlító személy, ugyanis Lackner szerint nem ő van a felvételeken – egy fehér port tartalmazó kis zacskót lóbálva beszél helyi korrupciógyanús ügyekről. A felvételeken szó esik a kispesti vagyonkezelő (Vamüsz) vezetőjéről, Kránitz Krisztiánról is, akit Mr. Negyven Százalékként emlegetnek, és aki azóta is a szervezet élén van, igaz, ragaszkodik ártatlanságához.

Ettől függetlenül szeptemberben aláírásgyűjtésbe fogott a helyi Momentum és LMP Kránitz leváltásáért. A Momentum önkormányzati képviselője, Paróczai Anikó a Magyar Hangnak elmondta, a hónap elején kezdték az aláírásgyűjtést, de már közelít az ezer felé az aláírók száma. Szerinte egyébként pusztán szakmai munkája alapján is mennie kéne Kránitznak. Ugyanerről számolt be az LMP helyi önkormányzati képviselője, Ferenczi István is. Ő is úgy vélte, a korrupciós vádaktól függetlenül rosszul működik a Vamüsz, például ahogy bánik az ügyfelekkel, az „szolgáltatóhoz méltatlan”, évekig halasztódnak alapvető felújítások.

Mit tettek az átláthatóságért?

Ferenczi úgy látja: a hangfelvételek nyilvánosságra kerülése óta érdemi lépés nem történt Kispesten. Az átláthatóságért tett előremutató intézkedéseket Paróczai is hiányolta, „egy helyben toporgás és mismásolás van”. Pedig tavaly az újonnan megválasztott képviselő-testület határozati javaslatot fogadott el arról, Gajda Péter MSZP-s polgármester készítse elő az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetőinek visszahívását és új nyílt vezetői pályázatok kiírását, plusz vizsgálja felül a vagyonkezelési struktúrát. Ám hiába volt a projektek felelőse a polgármester idén január 31-ei határidővel, nem látni, történtek-e érdemi lépések.

Ferenczi szerint előrelépést jelentene az is, ha jönne egy külső, szakmai cég, amely átvilágítaná az önkormányzatot. Tény, nyáron felmerült, jó lenne, ha utóbbi a Transparency International (TI) lenne. A TI a Magyar Hangnak azt írta, Gajda Péter júniusban küldött is levelet nekik. Ám mivel nem voltak világosak számukra az együttműködés keretei – például a megbízás pontos célja –, azt javasolták válaszukban, Kispest írjon ki nyilvános pályázatot erre átlátható feltételekkel. Ha utóbbi megtörténik, és az abban elvégzendő feladatok nem ütköznek kapacitáskorlátokba a TI-nél, akkor megfontolják, elinduljanak-e a pályázaton.

Csak a Momentum és az LMP üti az ügyet

Hogy kimondható-e, hogy ez csak az LMP és a Momentum ügye helyben, Paróczai úgy válaszolt, „igen, mi dolgozunk együtt”, holott az MSZP mellett a Párbeszédnek és a DK-nak is vannak képviselői a testületben. És hogy általában milyen a viszony a fentiek fényében a pártok között? – Ügyek mentén van együttműködés, de hazudnék, ha azt mondanám, nem nyomja rá az egész munkára a bélyegét a Kránitz- és Lackner-ügy – mondta Paróczai Anikó. Ferenczi István arról számolt be, vele sem szakmai, sem politikai egyeztetéseket nem szokott folytatni az MSZP, a DK vagy a Párbeszéd.

A Magyar Hang kereste a DK-t és a Párbeszédet is, de nem válaszoltak, ahogy Gajda Péter sem.

Az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes viszont válaszolt. Hogy Gajda jól kezelte-e az ügyet, hiszen Kránitz azóta is vezető, úgy reagált Tóth: zéró toleranciát hirdetett pártjuk a korrupcióval szemben, de a Fidesszel való elvtelen együttműködés ellen is. – Ami a pártvezetésre tartozott az ügyben, azt megtettük: Lackner Csabát kizártuk a pártból, és felszólítottuk mandátuma visszaadására – mondta. Hogy nem kéne-e Gajdára nyomást gyakorolni Kránitz leváltásáért, arra Kunhalmi azt mondta: az ügyet helyi szinten kell kezelni, Kispest pedig egy nagyon sikeres önkormányzat. És mit szólnak a Momentum és az LMP aláírásgyűjtéséhez? – Nagyon sajnáljuk, mi sem szóltunk bele a gödi ügybe, ahol a Momentum és a DK úgy csapott össze, hogy nem maradt helyi keretek közt a vita – tette hozzá Kunhalmi.

Kránitz nem érti, miért kéne lemondania

Kránitz Krisztián a Magyar Hangnak úgy reagált arra, hogy a két párt aláírást gyűjt a távozásáért: „az az ő dolguk”. – Miért fontolnám meg a lemondást? – kérdezte. Szerinte minden rendben megy a cégnél, „szakmailag mennek a legjobban a dolgok”. – Amióta én vezetem a Vamüszt, azóta ledolgoztunk körülbelül kétszázmillió forintos adósságot, pozitívban vagyunk minden évben – mondta, jelezve, nem érti, miért kéne lemondania.

Elmondta azt is, jövő februárig tart a mandátuma, de hogy ismét megpályázná-e a Vamüsz vezetését, „az még a jövő zenéje”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/39. számában jelent meg szeptember 25-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/39. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.