Kiss Ambrus: eddig hiába várták Orbán Viktor válaszát Karácsony Gergelyék

Kiss Ambrus: eddig hiába várták Orbán Viktor válaszát Karácsony Gergelyék

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak a jövő évben 20 milliárd forintot bukhat a főváros azon, hogy a kormány 2022-ben is fenntartaná az iparűzési adó megfelezését – erről beszélt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyet annak apropóján tartott, hogy jövő héten ismét ülésezik a fővárosi közgyűlés. Elmondta, míg 2019-hez képest 21 százalékkal nőtt az állami adóbevételek nominális értéke 2021-re, addig a fővárosi bevételek 6 százalékkal csökkentek ugyanebben az időszakban. Jövőre Kiss szerint a kormány adóbevételei 23 százalékkal nőhetnek, míg a fővárosé talán a 2019-es értéket érik el.

A jövő heti közgyűlés fricskáktól sem lesz mentes. Ugyanis az előterjesztések között szerepel az alábbi című is: Javaslat felterjesztési jog gyakorlására azon kellemetlen kérdésekben, amelyeknél a polgármesterek még várnak arra, hogy a Fidesz-központ megmondja a jó válaszokat”. Ezzel a Karácsony Gergely által jegyzett előterjesztés arra utal: Kovács Péter 16. kerületi kormánypárti polgármester a múlt vasárnapi Fidesz-kongresszuson tartott beszédében úgy fogalmazott: „(…) még várunk arra, hogy a Fidesz-központ megmondja, hogy mik a jó válaszok a kellemetlen kérdésekre, de kedves barátaim, ha meglesznek a válaszok, akkor meglesz a siker”. Ez azt jelenti majd a gyakorlatban, hogy a főváros – miután ezt az önkormányzati törvény alapján megteheti – jogszabálymódosítást kezdeményez, olyan, szerintük kellemetlen kérdésekben, mint az iparűzési adó elvonása 2022-ben is, a 12 milliárdos közösségi normatíva ki nem fizetése, a szolidaritási hozzájárulás kétszeri emelése vagy éppen a gépjárműadó elvonása.

Még nem válaszolt Orbán Viktor

A főpolgármester-helyettes arra is emlékeztetett: a kormány nem fizette még ki a 12 milliárdos, fővárosnak járó BKK-normatívát. Ha ezt a november 25-ei határidőig nem teszik meg, jelen állapotban nem látják, a főváros hogyan tudná ezt az állam helyett fizetni. Az összeg már csak azért is fontos, mert a jegyárbevételen felül 120 milliárd forintot kell a közlekedés működtetésére biztosítani, ennek a része a 12 milliárd forint. Ő már csak azért is reménytelennek látja, hogy határidőre megérkezzen a pénz, mert ha lenne is ilyen szerződéstervezet, azt a fővárosi közgyűlésnek el kellene fogadnia, „de ebben még semmilyen mozgás nincs”. A Magyar Hang kérdésére Kiss Ambrus elmondta, bár Karácsony Gergely a 12 milliárd ügyében levelet írt Orbán Viktornak, de választ még nem kapott tőle.

Később Kisst arról is kérdezték, mi lesz november 25-e után, ha tényleg nem fizet az állam. – Jó kérdés, nem akarok előre spoilerezni ebben a döntésben, sok minden elképzelhető: rá kell ébreszteni a kormányt, ha nem fizetnek, ez nem működik – mondta hangsúlyozva, ez esetben nem újabb levelet kívánnak írni nekik.

Oltás: nem az óriásplakát győzi meg a szkeptikusokat

A politikus arra is kitért, csak kockázatos jogi eszközökkel, a közösségi együttélés alapvető szabályai alapján tudta volna bevezetni a főváros a kötelező maszkviselést a zárt tereken. Az ügy ugyanakkor végül lekerült a napirendről, mert ugyan csütörtökön kora délután a főváros bejelentette, jövő héten erről szavaz, de rá pár órára, a háttérbeszélgetéssel egy időben tartott Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, szombattól országosan kötelező lesz a maszkhordás a zárt terekben. Egyelőre nem döntött arról a főváros, hogy a tavalyi évhez hasonlóan ingyenes antigénteszteket biztosítson, vizsgálják, szükség van-e rá, de most a maszkviselésnek van szerepe. Ugyanakkor hangsúlyozta, egy helyen tovább mentek: a gyógyfürdőknél védettségi igazolványt kérnek a jövőben.

Kiss Ambrus kritikát is megfogalmazott saját maga felé: szerinte abban erősebben kell tovább lépnie a fővárosnak, hogy a munkavállalóik körében növeljék az oltakozási kedvet. Úgy vélte, a szakszervezetek felajánlásával el kell érni azokat az esetleg kisebb munkahelyi kisközösségeket is, ahol nagyobb a szkepticizmus. Mint hozzátette, nem óriásplakátra és Facebook-posztokra van szükség, hanem személyes presztízsre. Kérdésre elmondta, jelenleg a fővárosi idősotthonok által ellátott személyek körében 46 ember tesztje lett pozitív, közülük 13-an elhunytak.

Kevés az esély arra, hogy felálljon Láng Zsolt bizottsága

– Ugyanazt tudom elmondani, a Városháza nem eladó – erősítette meg Kiss Ambrus a Magyar Hang kérdésére. Csütörtökön is előkerült a kormánysajtóban egy videó, amelyben az az állítás hangzik el, hogy öt külföldi befektetői körrel is tárgyaltak a fővárostól az épület eladása miatt.

Kiss Ambrus elmondta: még ha el is akarnák adni a Városházát, a nemzeti vagyonra vonatkozó törvény alapján csak a kormánynak vagy más önkormányzatnak tudnák eladni, befektetőknek nem. A jövőben egyébként nem kívánják kommentálni az ezzel kapcsolatos híreket, annyira tarthatatlanok és vállalhatatlanok ezek az állítások.

És hogy támogatnák-e a szövetséges pártok fővárosi frakciói a Fidesz-frakció vezetője, Láng Zsolt által a Városháza ügyében kezdeményezett vizsgálóbizottságot? Kiss Ambrus szerint ebben még vannak egyeztetések, de kevés esélyét látja ennek.