Kisvárosnyi egészségügyi szakdolgozó hiányzik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is nagyon leterheltek a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó ápolók, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) adatai szerint csaknem 24-25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi ellátás rendszeréből – írja a Világgazdaság.

A kormányközeli Mediaworks portfóliójába tartozó gazdasági napilap közölte, az ápolói létszám messze elmarad az OECD-államok átlagától, hiszen míg Magyarországon valamivel több, mint hat ápoló jut ezer lakosra, addig Németországban 12, Svájcban 16. A MESZK felmérése szerint Budapesten és Pest megyében a legalacsonyabb a folyamatos munkarendben dolgozó szakképzett ápolók száma, miközben itt a legmagasabb a szakképzetlen ápolók aránya.

Az állam nem foglalkozik az egészségügyi szakdolgozók gondjaival - összeomolhat a rendszer | Magyar Hang

Tizennégy hónap - átlagosan ennyi idő alatt teljesítendő munkát végez el egyetlen év alatt egy egészségügyi szakdolgozó. A helyzet már most is kritikus, és sajnos az is látható, hogy javulásra nincs, összeomlásra azonban egyre több esély van, ráadásul néhány éven belül.

A lap megszólaltatta Balogh Zoltánt, a kamara elnökét, aki szerint a helyzet javításához kiindulási pontnak kell tekinteni a szakdolgozói bérfelzárkóztatás folytatását és az életpályaelemek bevezetését. Hozzátette, hogy csökkenteni kell a munkavállalók napi, heti és havi terhét, amit a létszám emelésével és innovatív technológiák bevezetésével lehet elérni.

A MESZK elnöke szerint népszerűsíteni kell a pályaválasztás előtt állók körében az ápolói, szakdolgozói életpályát, emellett szükséges az egészségügyi szakképzés és a felsőoktatás területén a hiányszakmák ösztöndíjrendszerének a felülvizsgálata, a kiemelt területeken az ösztöndíj nagymértékű emelése.

A kormány 2016-tól 2022-ig bezárólag több lépcsőben emeli az egészségügyi szakdolgozók bérét. Idén januártól 14, novemberben pedig további 30 százalékos emelés van beütemezve. Hat év alatt átlagosan két és félszeresére nőnek az ágazati fizetések, ám a jelek szerint ez sem segít a helyzeten: az OECD 2017-es adatait figyelembe véve megállapítható, hogy a nővérekkel, szakdolgozókkal való a béremelések ellenére semmit nem javult. A világszervezet akkori összesítése ezer lakosra 6,2 ápolót mutatott ki (ez országosan körülbelül 62 ezer ember), míg három orvost. Azaz egy orvos mellett mindössze két nővér dolgozik, miközben az ideális négy lenne (az Egyesült Királyságban és Németországban 3, Kanadában 3,9, Írországban 4,5 az egy orvosra jutó ápolók száma, a 34 országot tömörítő OECD-átlag 2,75. Az ezer lakosra jutó nővérek száma pedig szinte meghaladja a tízet.)