Kiszivároghattak a töriérettségi egyes feladatai – Az Oktatási Hivatal még nem látja bizonyítottnak

Kiszivároghattak a töriérettségi egyes feladatai – Az Oktatási Hivatal még nem látja bizonyítottnak

Fotó: MTI

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hírek szerint kiszivároghattak a középszintű történelemérettségi esszékérdései, legalábbis egy ezt sejtető fotó terjedt a Facebookon. A kép elvileg egy kedd délutáni állapotot tükröz, és négy esszétémát sorol. Azokat, amelyek a szerda reggeli vizsgán valóban szerepeltek a feladatok között.

Fotó: Eduline.hu

Az Oktatási Hivatal (OH) a Magyar Hang megkeresésére részben elismerte, hogy valóban lehetett gond. Azt írták, hogy a „történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően az Oktatási Hivatalhoz bejelentés érkezett arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelemérettségi-feladatsor esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették”. Azt is hozzátették, hogy hivatal ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett. Lapunk érdeklődött arról is, hogy vajon van-e esély a vizsga megismétlésére, de erre a kérdésünkre nem válaszoltak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerda délután az állami hírügynökséggel azt közölte, hogy megérkezett a feljelentés és el is rendelték a nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A Magyar Hang információi szerint az Oktatási Hivatalnál egyelőre nem biztosak abban, hogy már kedden látható volt a poszt.

A Momentum TizenX a Facebookra töltött fel egy képet, amelyben az látható, hogy egy osztály Facebook-csetjében tűnt fel a kép kedden.

Az Eduline számolt be elsőként az esetről, leszögezve, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy valós-e az hír. Azóta egyébként mind a portál, mind más internetes oldalak olvasói is beszéltek arról, hogy országszerte a diákok egy része bizony látta a témákat már kedden este. A Magyar Hang egyik olvasója is megerősítette, hogy voltak olyan fiatalok, akik szerdán reggel, a vizsga előtt már találkoztak a felvetett témákkal. Ugyanakkor többen is arról számoltak be, hogy nem hitték, hogy ezek lesznek a valódi témák, miután vasárnap a magyarérettségi állítólagos feladatsora került nyilvánosságra, de kiderült, hogy az hamisítvány volt.

Szerdán terjedni kezdett az is, hogy az Oktatási Hivatal döntött, újra kell írni az érettségit, de ez egyértelműen álhír, ilyen döntés nem született. Sőt, szerda este a hivatal közölte, hogy nem íratja újra az érettségit. „Az esszékérdések esetleges kiszivárogtatása ügyében az Oktatási Hivatal a rendőrségi feljelentést megtette, a tények feltárása a nyomozó hatóságok feladata” – írták.

Szebedy Tas, a Városmajori Gimnázium igazgatója lapunk megkeresésére elmondta, hogy ők nem tapasztalták azt, hogy kiszivárgott volna a tételsor, de a diákok között valóban terjed erről a hír. Egyelőre ők is a hivatalos tájékoztatást várják, mert egyelőre nem kaptak ilyet.

Történelemérettségi: íme, a feladatok | Magyar Hang

Harmadik napja zajlanak az érettségik, szerdán reggel nyolc órától a diákoknak a történelemtudásukról kell számot adniuk. Már ki is szivárogtak a megoldandó feladatokról az első hírek. Az Eduline információi szerint az ókori Athénnal, a törökellenes küzdelmekkel, a második ipari forradalommal, a határon túli magyarsággal és a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatos feladatot is kaptak a diákok a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében.

A Hvg.hu megkereste a Nemzeti Pedagóguskar elnökét, Horváth Péter nem hallott az esetről. A Történelemtanárok Egyletének elnöke is csak áttételesen, Miklósi László nagyon reméli, hogy nem igaz, ha viszont igaz, az rendőrségi ügy.

Az érettségi feladatsorokat egyébként egy kiválasztott bizottság állítja össze, minden tantárgyból többféle kérdéssor is készül. Ezek bekerülnek egy páncélszekrénybe, majd néhány nappal az adott vizsga előtt sorsolják ki, hogy egyáltalán melyik kerüljön majd a diákok elé. Ekkor történik szigorúan zárt körülmények között a feladatlapok kinyomtatása, szortírozása, majd a csomagokat a vizsga előtti napon szállítják át a kormányhivatalokhoz. Ott ugyancsak egy elzárt szekrényben őrzik és csak az érettségi reggelén viszik el az iskolába.

A Magyar Hang által megkérdezett szakértők szerint a rendszer rendkívül zárt, alig van arra egy minimális esély is, hogy valaki a kérdéssort nyilvánosságra hozza. A mostani esetben sem arról van szó, hogy egy komplett oldal kiszivárgott volna, „mindössze” az esszékérdések témái kerülhettek fel – a kiszivárgott kép szerint legalábbis – az internetre.

Utoljára 2005-ben volt kiszivárogtatási botrány, éppen akkor, amikor a kétszintű érettségit bevezették. Akkor a matematika vizsga előtti estén az interneten már hozzá lehetett férni a kérdésekhez. A köztelevízió műsorvezetője az esti műsorban egy lezárt borítékban át is nyújtotta Magyar Bálint akkori oktatási miniszternek a másnapi érettségi feladatait. Végül a matekteszteket a diákok megírták, de azt a minisztérium később érvénytelenítette. Az érettségizők dönthettek, újraírták, vagy pedig kérték, hogy az év végi osztályzatukat ismerjék el jegyként.