Kitörés napi gyűlés: Lezárták a nyomozást a Várban három fiatalra támadók ügyében

Kitörés napi gyűlés: Lezárták a nyomozást a Várban három fiatalra támadók ügyében

Rendőrség (Fotó: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezárta a nyomozást a rendőrség a Kitörés napján a Budai Várban történt bántalmazás ügyében, amelyben vélt politikai nézeteik miatt támadtak meg 17-18 éves fiatalokat. Erről a Budapesti Rendőr-főkapitányság számolt be szerdai közleményében. Felidézték, hogy a három fiatal a Várban tartott gyűlésre igyekezett, amikor az I. kerületi Várfok és az Ostrom utcák sarkán egy nagyobb csoportból kirohant két férfi és rájuk támadt. Az egyik fiút és a lányt ököllel arcon ütötték, a lány el is esett, a szemüvege lerepült. A közelben tartózkodó rendőrök azonnal közbeléptek, ezzel megakadályozták a további bántalmazást, így orvosi ellátást igénylő sérülés nem keletkezett. Az egyik férfit még a helyszínen elfogták, társának sikerült kereket oldania, a hatóság azonban hamar nyomára bukkant, másnap ugyanis sikerült őt azonosítaniuk.

Mivel az elkövetők a vélt politikai nézeteik miatt bántalmazták a fiatalokat, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztályán az 53 éves Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és a 30 éves Fejér megyei férfit közösség tagja elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A gyanúsítottak azonban megtagadták a vallomást. Mint írták, a nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, az iratokat továbbították az ügyészségre.

Február 11-én tartották Budapesten a kitörés napi megemlékezést, amelyhez kapcsolódóan Budapest több pontján is emberekre támadtak. Az áldozatokban az volt közös, hogy olyan ruházatot viseltek, amely azt sugallhatta, hogy a kitörés napjára szervezett megemlékezésre érkeztek a fővárosba – ez lehetett terepszínű vagy fekete kabát, bakancs, bomberdzsekihez hasonlító darabok. A támadók különböző eszközökkel felszerelkezve estek a sértetteknek. Előfordult, hogy gázspray-vel fújták le a kiszemelteket, és ököllel és viperával ütötték őket. Az antifaként emlegetett támadók között külföldről érkezett személyek is voltak, a gyanúsítottaknak ellen külföldi hatóságok bevonásával indítottak körözést.