Kivonták a forgalomból a „tüdő vitaminját”

Kivonták a forgalomból a „tüdő vitaminját”

A forgalomból kivont termékek (Forrás: Nébih.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Félrevezető volt a jelölés az „air7 tüdő vitaminja” termékeken, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kivonta a forgalomból azokat.

A Nébih tájékoztatása szerint még a koronavírus járvány aktív szakaszában kezdték meg az értékesítését a népszerű étrend-kiegészítő termékcsaládnak. A patikákban, bioboltokban és interneten is kapható készítmények forgalmazása során kifejezetten azok tüdőerősítő hatását emelték ki. A médiafigyelmet a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozóknak nyújtott termékadományok és beszámolók is fokozták, amelyekben közismert egészségügyi szakemberek is megjelentek, ezáltal növelve a termékek iránti érdeklődést és bizalmat.

A hatóság ellenőrzése során azonban a szakemberek megállapították, hogy – a termékcsaládba tartozó – az „air7 tüdő vitaminja” étrend-kiegészítő egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná, különösen egy, a tüdőt érintő járvány idején felmerülő fokozott kockázat esetén. Bár a kifejezetten dohányzó embereknek ajánlott verzió tartalmaz olyan összetevőt, amely a tüdő egészségét támogató hatással bírhat, azonban az nem igazolt, hogy a dohányzásnak köszönhetően fokozottan igénybe vett tüdő esetében is érvényesül ez a kedvező élettani hatás.

A termékeken és azok kommunikációja során számos nem engedélyezett (és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság /EFSA/ véleményezése alatt sem álló) állítást is használt a forgalmazó. Ezek egyike például maga a „tüdő vitaminja” védjegy volt. Emellett a termékeknek betegségmegelőző, tünetenyhítő és gyógyító tulajdonságot is tulajdonítottak, ami szintén nem megengedett. Vagyis egyértelműen kiderült, hogy a vizsgált étrend-kiegészítőket lényeges tulajdonságukra vonatkozó félrevezető tájékoztatással forgalmazták.

A forgalmazót milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírság fizetésére kötelezték.