Kivonult az ellenzék a „rabszolgatörvény” vitájáról

Kivonult az ellenzék a „rabszolgatörvény” vitájáról

Felsorakozott az országgyűlési őrség a Parlamentben (Fotó: Facebook/Szabó Tímea)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felsorakozott az országgyűlési őrség is, miközben az ellenzék a „rabszolgatörvény” megszavazását kívánta akadályozni. Előbb rekordmennyiségű módosítóval akartak obstruálni a pártok, de persze ez rögtön nem jött be. Meg is kezdődött a szokásos ügymenet: az ellenzékiek szólni kívánnak, Kövér László viszont leint mindenkit.

Az ellenzék sípolásba kezdett, mire a házelnök közölte, „orvosi ügyelet” áll rendelkezésre az ülés alatt. Ha nem mennének maguktól, hát majd ő kitessékeli őket. Nem sokkal három előtt ki is zárta az MSZP-s Varga Lászlót az ülésről, de a döntést Kövér szerint elég csak a vita végén megszavaztatni. A többség végül rábólintott a döntésre, miközben az ellenzék folyamatos bekiabálásokkal, sípolással fejezte ki egyet nem értését. Hiába.

Korábban beadtak több mint 2800 módosító indítványt, amelyekről egyenként kellett volna dönteni, ám a Fidesz összehívta az igazságügyi bizottságot és megszavazta, hogy egyben lehessen szavazni minden módosítóról.

Az MSZP-s Burány Sándor felvetette, ellenzékben bezzeg a Fidesz is próbálkozott még obstrukcióval, most viszont a párt nem akar dolgozni. Kocsis Máté ezzel szemben úgy vélte, 2900 szavazás nem tekinthető munkának, az ellenzék pedig szerinte hisztériát kelt. Három után nem sokkal aztán azonnali házbizottsági ülést kezdeményeztek, tisztázandó, mi történik az ülésen. Ügyrendi javaslat végül nem született, és bár Tordai Bence egyenesen új levezető elnököt akart, Kövér nyilván közölte, hogy őt nem szabad bírálni. Z. Kárpát Dániel interpellálta volna a miniszterelnököt, aztán inkább visszavonta, majd az ellenzéki képviselők egyszerűen kivonultak az ülésteremből.

Fél háromkor pedig közös sajtótájékoztatót tartottak az ellenzékiek.

https://www.facebook.com/hang.hu/videos/2172650626150427/

Vadai Ágnes szerint Kövér erőszakkal akarta volna eltávolíttatni az ellenzékieket, ezért sorakoztatta fel a parlamenti őrséget a vita alatt. Káoszba fulladt az ülés – mondta Keresztes László Lóránt, ő kezdeményezte a Házbizottság ülését, mert nem lehetett követni, mi zajlik az ülésen. 

Az ellenzék ezután nagyrészt hazament. A Mi Hazánk politikusai azért maradtak, Volner János pedig fel is szólalt a Parlamentben. 

Magáról a törvényről szerdán szavazna a parlament.