Kizárta a csopakiakat a város mólójáról az új tulajdonos

Kizárta a csopakiakat a város mólójáról az új tulajdonos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kerítéssel zárta el az állami Balatoni Hajózási Zrt.-től megvett kikötőt az új tulajdonos, a NER idején sokat nyerő vállalkozó, holott a falu vezetése szerint ezt nem tehetné meg – adta hírül a Népszava.

A 2800 négyzetméteres, mindössze két százalékos beépítési engedéllyel rendelkező területet a Balatoni Hajózási Zrt.-től (Bahart) a 52 millió forintos kikiáltási ár közel 18-szorosáért, csaknem 890 millióért vette meg a Sápi Major Kft. A cég tulajdonosa az az Abronits Róbert, akinek egyik érdekeltsége, a Dömper Kft. azon három társaság egyike, melyekkel a Nemzeti Koncessziós Iroda tárgyal a hazai autópályák 35 éves koncesszióba adásáról. A mólót és környékét később építési területté nyilvánították és elzárták a közönség elől, holott a falu lakói szerint nem folynak munkálatok a kerítésen belül. 

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere a Népszavával közölte: bekérették az építési naplót is, de nem kapták meg, folyamatosan küldték-küldik a felszólításokat, hogy szüntessék meg a törvénysértő állapotot, de nem történik semmi. Ám minden levelükre válaszolnak, vagyis megy a jogászkodás. Csak ettől még a teljes partszakasz megközelíthetetlen, pedig a mólónak a helyi szabályozás, de az adásvételi szerződés szerint is nyitva kellene lennie – mondta a polgármester.

Mint hozzátette, építkezésnek nyoma sincs, a fákat viszont már kivágta a tulajdonos, de nem tudni mik a tervei a területtel. A lap megkereste kérdéseivel a tulajdonost, és azt a választ kapta, hogy az árverésen megvásárolt csopaki terület egyetlen helyrajzi számmal rendelkezik, ideértve a mólót is, és a közhiteles nyilvántartás szerint „kikötő szárazföldi terület”, tehát magántulajdon. A falu vezetése ezzel szemben a köziratokra alapozva állítja azt, hogy a móló valójában közpark, és erről a tulajdonos a vásárlás idején is tudott.