Kizárták Volnert a Jobbik frakciójából – ketten vele tartanak

Kizárták Volnert a Jobbik frakciójából – ketten vele tartanak

Volner János (Fotó: Facebook/Volner János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünket frissítjük!

Kizárta Volner Jánost a Jobbik parlamenti képviselőcsoportja a frakcióból – ezt Jakab Péter szóvivő jelentette be pénteken este tíz óra körül. Az utolsó csepp a pohárban – mint mondta – az volt, hogy pénteken reggel nyilvánosságra került az a Volner János által írt levél, amelyben élesen bírálta a pártvezetést, amiért szerinte a baloldalhoz közelednek.

A Jobbik vezetése maratoni ülésen hozta meg a döntést: előbb délután négy órakor összeült egy rendkívüli ülést tartani a frakció, amely titkos szavazáson 17 igen, 4 nem, és 3 érvénytelen voks mellett kizárta a képviselőt. Ezután elnökségi ülést is tartottak, ott arról határoztak, hogy etikai eljárás is indul Volner János ellen. Ennek a pártból való kizárás is lehet a vége. A döntés után közvetlenül jelezte Apáti István és Fülöp Erik, hogy ezek után ők is otthagyják a frakciót. Mindhármuknak a Jobbik szombaton délig adott határidőt arra, hogy visszaadja a parlamenti mandátumát, ezt – ahogy korábban például Dúró Dóra esetében – a Szent Koronára tett esküre alapozzák.

Válságos az ellenzék állapota - Magyar Hang

Egyelőre nem látni, az (ön)pusztításból miként lesz építkezés. Feltűnő, hogy a legismertebb képviselők mintha menekülnének a parlamentből.

Jakab Péter megfogalmazása szerint fájdalmas döntést hoztak, de „Volner János levelének nyilvánosságra kerülését nehéz másként értelmezni, mint ami a Jobbik ellen hat. Márpedig, ami a Jobbik ellen hat, az a Fideszt segíti”.

– Számtalan már-már habonyi szintű hazugság volt a levélben – fogalmazott a szóvivő, itt hangsúlyozva, hogy elutasítanak bármilyen együttműködést az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval, de az LMP-vel sem terveznek országos szintű szövetséget.

Volner János és Apáti István is arról beszélt a Magyar Hangnak az ülés után, hogy szeretnének maradni a pártban és tisztújitást akarnak. Mandátumukról holnap nyilatkoznak.

A nap folyamán többen is arról beszéltek, hogy Volner inkább azért írt levelet, mert nem vezethette a párt EP-listáját. Jakab Péter ezt nem erősítette meg a sajtótájékoztatón.