Klebelsberg Központ: Nem kell pályázniuk a pedagógusoknak a félmilliós juttatásért

Klebelsberg Központ: Nem kell pályázniuk a pedagógusoknak a félmilliós juttatásért

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke (b), Hajnis Éva tankerületi igazgató (b2) és Karacs Zsuzsanna, a gimnázium igazgatója (j) fogadja a látogatóba érkező Kásler Miklóst, az emberi erõforrások miniszterét (b3) valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt (j2) a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumban a német nemzetiségi nyelv és irodalom érettségi vizsga napján, 2020. május 11-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kell pályázniuk a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak a bruttó 500 ezer forintos elismerésért – közölte a Klebelsberg Központ (KK), miután pénteken a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) arról írt, hogy nem támogatásról van szó, a pénzt valójában egy pályázat keretében lehet elnyerni.

A KK szerint az érdekképviselettől származó információ hamis, az érintett intézményekben dolgozó kollégák – pedagógusok, a gyógypedagógusok és a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak – automatikusan részesei a projektnek.

A részvétel önkéntes, ezért bárki jelezheti, ha nem kíván csatlakozni. Az sem igaz, hogy többet kell adminisztrálniuk a tanároknak, vagy éppen visszafizetési kötelezettség terhelné őket a már kifizetett díjak esetében – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A közlemény szerint a Klebelsberg Központ a „Kedvezményezett településeken működő állami fenntartású köznevelési intézmények munkájának támogatása” című felhívás alapján valósítja meg a projektet. A felhívás célja az érintett településeken működő állami fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak esetében az említett intézményekben tanuló diákokkal kapcsolatos pedagógusi feladatok támogatásával a tanulói lemorzsolódás visszaszorítása. A projekt elismeri, hogy a kollégák többlet időt és figyelmet fordítanak a tanulókra az esetleges lemaradások kompenzációjáért.

A projekt a 2019/2020 tanévben elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarend során feldolgozott tananyagokhoz kapcsolódó felmérés, ismétlés és visszamérés keretében végzett többletfeladatokat díjazza.

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere szerdán jelentette be, hogy négyszáz hátrányos helyzetű településen dolgozó 10 500 pedagógus és „oktatást segítő kolléga” bruttó ötszázezer forintos egyszeri juttatásban részesül a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatásáért. Mint elmondta, a nyár ugyanis azzal telt el, hogy a koronavírus miatti esetleges lemaradásokat próbálták pótolni a hátrányos helyzetű települések iskoláiban a pedagógusok, és ez így lesz a következő időszakban is. Ezt a munkát ismeri el kormány.