Klubrádió: A Spirit FM kijött a napra

Klubrádió: A Spirit FM kijött a napra

Klubrádió – 92,9 MHz (Forrás: Klubrádió Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idővel nemcsak a bíróság, hanem a történelem is ítéletet hirdet majd – mondta a Magyar Hangnak Stock Richárd, a frekvenciájától megfosztott, ezért az internetre „költöző” Klubrádió vezérigazgatója. Beszélgetésünk apropóját az adta, hogy az adó régi helyét elfoglaló Spirit FM programigazgatója, Korvin Tibor is megszólalt az ügyben. Valamint, hogy a Tamás Gáspár Miklós filozófus a Klubrádió melletti szolidaritásra és a Spirit FM, valamint az ATV bojkottjára szólította fel a közélet szereplőit.

– Semmivel sem lenne jobb helyzetben a Klubrádió, ha nem szólalunk meg a frekvencián – nyilatkozta a Heteknek Korvin Tibor, a Spirit FM programigazgatója. Adja magát a kérdés: valóban nem lennének jobb helyzetben?
– Ez a frekvencia ebben a pillanatban kétszeresen beragadt már. Mi benyújtottunk egy hosszabbítás iránti kérelmet még ősszel, amit a Médiatanácsnak meg kellett volna újítani, amit szerintünk jogsértő okokra való hivatkozással utasítottak el. Ez a per folyamatban van. Álláspontunk szerint ezért már annak sem lett volna helye, hogy kiírják a pályáztatást, ennek ellenére megtették. Ez szerintünk önmagában jogsértő volt, de nem volt más választásunk, elindultunk rajta. Ebben a pályázatban végül is mi voltunk az egyetlen nyilvántartásba vett induló, ami azt jelenti, hogy már értékelni sem lett volna szabad a pályázatot, a törvény alapján bennünket ki kellett volna hirdetni győztesnek. Ehhez képest utólag kizártak bennünket és természetesen ez ellen is eljárást indítottunk. Mi továbbra is azt gondoljuk, hogy jogszerűen bennünket illet a 92,9-en a sugárzás joga. Ez a két eljárás van tehát folyamatban, és tekintet nélkül hogy ezek milyen eredménnyel zárulnak majd, mi abszolút fenntartjuk azt az álláspontunkat, hogy a Médiatanács egy koncepciózus, jogsértő eljárás keretében távolított el bennünket erről a frekvenciáról. Nem az a kérdés, hogy mi milyen helyzetben vagyunk, hanem hogy erkölcsileg mennyire megengedhető az, hogy valaki odatelepszik valamire, amit tőlünk jogsértő módon vettek el.

Korvin említi is, az úgynevezett bontó feltételt, miszerint, ha a bíróság a Klubrádió számára kedvező ítéletet hoz, akkor azt elfogadják, és visszaadják a frekvenciahasználati jogot. Számítanak ilyen kedvező ítéletre?
– Mi jogállami körülmények között nem veszthetnénk, de az elsőfokú ügyben eljáró bíróság teljesen figyelmen kívül hagyta a mi érveinket. A rádió ugyanis el sem követte azt a jogsértést, amit a terhére róttak, de a bíróság ezzel nem foglalkozott. Mások viszont elkövetik és ők kaptak hosszabbítást. Egy abszurd jogi helyzet ez, és hogy mi lesz a másodfokon az eredmény, azt mi nem előlegezzük meg, de minden körülmények között előadjuk az álláspontunkat, mert hiszünk abban, hogy nekünk van igazunk a kérdésben. És idővel persze nemcsak a bíróság, hanem majd a történelem is ítéletet hirdet majd. Ami a Spirit FM-et illeti, ők elejétől fogva részesei voltak a színjátéknak, hiszen már a pályázati kiírás is eleve az volt, színjáték. Amit pedig a Médiatanács leírt a határozatában, abba eleve egy olyan indoklást tettek, aminek a pályázati felhíváshoz és a Klubrádió pályázati ajánlatához semmi köze. Vagyis az indoklásból eleve látszott, hogy a Klubrádiót nem fogják engedni műsort sugározni. Ezért mondom, hogy ebben bármilyen módon részt venni, az a Médiatanáccsal való együttműködés és a Klubrádió elhallgattatása. Mert a Spirit FM ha akart volna sugározni, akkor lett volna más szabad frekvencia is, pályázhatott volna azokra is.

Mikor a kiderült, hogy a Spirt FM fog sugározni a 92,9-en, akkor önök egy kemény hangú közleményben álellenzékinek titulálták az adót. Miben áll önök szerint ez az álellenzékiség?
– Ez már valahol egy tartalmi megközelítése ennek az ügynek, hiszem úgy vélem, aki egy ilyen jogtalanul elvett frekvenciát használ, az nem tud a rendszernek az „ellenzéke” lenni, csak a része. Hiszen együttműködik vele, támogatja a törekvéseit már azzal is, hogy a szisztéma jogsértésének köszönhetően jut lehetőséghez.

– Hogyan fogadták Tamás Gábor Miklós az ATV-re vonatkozó bojkott-felhívását?
– Mi minden mellettünk való felhívásnak örülünk, ahogy az összes szolidaritási gesztusnak. De sok baloldali értelmiségi kritizálta már korábban is az Atv-t, függetlenül a Klubrádió helyzetétől. Mi úgy látjuk, hogy amit a Spirit FM a Klubrádió frekvenciájával művel, az egy régóta zajló folyamatnak a betetőzése. Ha úgy tetszik, annyi történt, hogy a Spirit FM kijött a napra. Eddig is lehetett sejteni, hogy ők a kormány hű együttműködő partnerei, de ez most már mindenki számára láthatóvá válik.