Kőbányai gettólottó

Kőbányai gettólottó

Lépcsőház a hírhedt Hős utcai tömbökben. Kilátástalanság. (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ízelítő a Magyar Hang augusztus 9-i 2019/32. számában megjelent riportból.

Igazi szanálásközeli hangulat uralkodik a kőbányai tömbben: a lakások egy része már üres. A szeméttel teli udvaron éppen áthalad egy páros. Megkérdezem tőlük, lesz-e hova menniük, amikor elbontják a közeljövőben az ingatlant. – Igen, mindent elrendeztek, mindenkinek van hova mennie – válaszol mosolyogva egy hölgy, ám azt állítja, ő nem itt lakik. Hogy látogatóba jött, vagy esetleg már kiköltözött a X. kerület egyik balhés blokkjából, nem derül ki: a hölgy és kísérője nagyon siet.

Elképzelhető, ők azok a szerencsések, akiknek igen nagyvonalúan rendezte jövőbeni lakhatását a kerület: februárban ugyanis a városrész gazdasági és pénzügyi bizottsága a szóban forgó ingatlanban megszavazott az egyik bérlőnek „lakásbérleti jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetésével összefüggésben 30 millió forint összegű pénzbeli térítést”.

Bűnözőknek biztosított szociális bérlakást Kőbánya önkormányzata | Magyar Hang

Sára, akit nem így hívnak, kérésére változtattuk meg a nevét, egyszer furcsa SMS-t kapott kerülete, Kőbánya alpolgármesterétől, Weeber Tibortól. - Hívtak, hogy ma 16-17 óra között mennének ablakosok valami redőnyt feltenni a szomszédnak. Arra kérik, engedje be őket - meséli.

A jelenet nem a Hős utcában, hanem a Gyömrői úton játszódott le. Az itteni épületet hamarosan lebontják, méghozzá egy közeli ipartelep bővítése miatt, ugyanerre a sorsra fog jutni a pár száz méterre, a Vaspálya utcában álló társasház is, ahonnan már minden lakót kiköltöztettek. Mindez olyan csendben zajlott le, hogy még a kerület közügyeiben járatosak is csak csodálkoztak.

(...)

A Hős utcában „igazából az önkormányzat áll a rendetlenség pártján" | Magyar Hang

Veled is megtörténhet címmel tartott egyfajta nyilvános együttgondolkodást és szolidaritási akciót szombaton a Hős utcában tevékenykedő Kontúr Közhasznú Egyesület és a józsefvárosi civileket tömörítő C8. A Kőbánya szívében megtartott rendezvény címe arra utalt, hogy nem csak a szanálásra ítélt Hős utca lakóival, vagy az ott jelenlévő civilekkel fordulhat elő, hogy egyszer csak az utcára teszik őket, hanem tulajdonképpen bárkivel.

Az önkormányzat itt egészen más eszközökhöz nyúlt. D. Kovács Róbert kőbányai polgármester még a tavaly novemberi közmeghallgatáson jelezte, hogy kisajátítják majd azokat a lakásokat, amelyek lakói nem fogadják el az önkormányzat igen szerény, 4–6 millió forintos vételárát.

Miként próbálja rendezni a kőbányai önkormányzat a kerület gettóinak sorsát? Milyen jogi aggályok merülnek fel a kisajátításokkal kapcsolatban? Mekkora összegre számíthatnak azok, akiknek lakását kisajátítják? A tavalyi razziák után hova mentek a drogosok a Hős utcából? A varázsdohány, vagy a szemét jelenti a nagyobb problémát a gettók környékén? A válaszokat keresse a Magyar Hang augusztus 9-én megjelenő 2019/32. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/32. számban? Itt megnézheti!