„Kocsis Máté rossz helyen keresi a nemzetbiztonsági kockázatokat”

„Kocsis Máté rossz helyen keresi a nemzetbiztonsági kockázatokat”

Márki-Zay Péter kampányfilmje (Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének bejelentésére, miszerint a kormánypártok frakcióvezetői kezdeményezni fogják, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét. 

– A Mindenki Magyarországa Mozgalom örömmel üdvözli Kocsis Máté kinyilvánított aggodalmát, miszerint a külföldi befolyás nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet hazánk számára – írja a Márki-Zay Péter vezette szervezet a közösségi oldalán.

Kocsi Mátéval ellentétben azonban nem a mikroadományok elfogadását és a tájékoztató kampányok finanszírozását tartják nemzetbiztonsági kockázatnak, hanem felsorolnak néhány kivizsgálatlan esetet, amelyek szerintük minden jogállamban hazaárulásnak minősülnek. 

Ilyennek tartják az orosz kémbank és hekkerek nyílt és akadálytalan működését Magyarországon, az azeri baltás gyilkos kiadatását és szabadon bocsátását, a Rogán-féle letelepedési kötvényprogramot, a kínai hitelből építendő Budapest-Belgrád vasútvonal és a Fudan Egyetem építését, a lélegeztetőgép-beszerzést és a kínai vakcinák ügyét.

– Amennyiben ezen kiemelten fontos nemzetbiztonsági kérdések mellett esetleg jut idő a felvilágosító kampányunk finanszírozásának vizsgálatára is, örömmel fogjuk bizonyítani, hogy az nemcsak transzparens és törvényes volt, de történelmi előzményei a korábban Soros által támogatott Orbán Viktor számára is jól ismertek, hiszen miniszterelnök úr a lengyel Szolidaritás mozgalom nyugatról, II. János Pál pápa által folytatott támogatásáról írta szakdolgozatát – szögezik le közleményükben.

Mint a Magyar Hang írta meg először, Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje néhány héttel ezelőtt azt mondta a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjában, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit”. 

Mint kiderült, egy összegben érkezett a pénz, és azt az Action for Democracy alapítvány utalta át az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom  bankszámlájára. Ezen szervezeten keresztül egyébként korábban is kaptak már „három-négy nagyobb tételt”. Azt is kiemelte, hogy az MMM-nek nyújtott támogatás „kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll”.

Az MMM-nek támogatást biztosító Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 év elején alakított NGO, amely illusztris személyeket tudhat a tanácsadó testületében. Tagja például Timothy Garton Ash, Anne Applebaum történészek és Francis Fukuyama politikatudós. A szervezet elnök-igazgatója Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója.

Az amerikai szervezet egyébként határozottan visszautasított minden olyan vádat, amely szerint ők beavatkoztak volna a magyar választásokba. – Támogatásaink a demokratikus értékeket, a választásokon való részvételt és a választások tisztaságát célozzák. Célországainkban olyan szervezeteket támogatunk, amelyek pártoktól és választásoktól függetlenül élen járnak a demokráciáért folytatott harcban – olvasható állásfoglalásukban.

A történtek nyilvánosságra kerülése után a közérdekű bejelentéseiről elhíresült Tényi István feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen. A jogszabályok ugyanis tiltják, hogy pártok külföldi pénzt fogadjanak el. Igaz, az MMM nem párt és nem is pártként vett részt az országgyűlési kampányban, mindenesetre Márki-Zay Péter is azzal érvel, hogy ők nem választási kampányt folytattak. 

A Magyar Nemzet korábbi cikke szerint a feljelentés iratai a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) kerültek. Az ügyben feljelentéskiegészítést rendeltek el. 

Az ominózus beszélgetés ITT hallgatható újra: