Kolosi Tamás: Fogalmam sincs, hogy mi lehet Orbán Viktor problémája a liberalizmussal

Kolosi Tamás: Fogalmam sincs, hogy mi lehet Orbán Viktor problémája a liberalizmussal

Kolosi Tamás (Fotó: Szilágyi Lenke)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar társadalom demokratikus, de az országot már nem tartja normális demokráciának Kolosi Tamás szociológus, a Tárki alapítója, a Líra Könyv Zrt. elnöke, Orbán Viktor egykori tanácsadója. Kolosi Tamás a Tények és Tanúk sorozatban megjelent Polgárnak lenni című kötetben idézte fel pályafutását a családi gyökerektől kezdve a fideszes kultúrharcig. Ennek apropóján kérdeztük függetlenségről, lojalitásról, polgárságról, elitizmusról, a könyvszakmáról, az ellenzék sikertelenségéről és arról, hogy vajon megsértődött-e Orbán Viktor, amiért a pesti fiúk nem hívták meg a házibulikba.

– A miniszterelnök illiberálisnak vallja magát, de nem hiszem, hogy ettől divatba jött volna a liberalizmusellenesség – mondta a Magyar Hangnak Kolosi Tamás. – Én világéletemben – a fiatalkori szokásos baloldaliság után – konzervatív-liberális szemléletű embernek tartottam magam. És ebből semmilyen károm nem származott – fogalmazott, hozzátéve, hogy fogalma sincs, hogy mi lehet Orbán Viktor a problémája a liberalizmussal. – A XIX. század óta vallott szabadelvűség mindig érték volt, és ma is az.

(…)

Az első Orbán-kormány idején a miniszterelnök tanácsadójaként dolgozó Kolosi a kötetben felidéz egy anekdotát, amely szerint az a baj Orbán Viktorral, „hogy a pestiek nem hívták meg annak idején a házibulikba”.– Szellemes megközelítés, és valószínűleg van benne igazság. Orbán Viktort nagyon tehetséges politikusnak tartom, akkor is, ha az utóbbi években folytatott politikájában sok a számomra ellenszenves elem – hangsúlyozta a szociológus. Aki szerint bármilyen meglepő, a politikus is ember, ezért motiválhatja a sértettség.

Miért mondott nemet az MSZP-nek, amikor tanácsadónak kérték fel, és miért vállalta el ugyanezt a posztot Orbán Viktor mellett? Mikor és miért szakadt meg a kapcsolata a miniszterelnökkel? Miért vesztette el a Fidesz a választásokat 2002-ben és 2006-ban is? Bekebelezheti-e az állam a könyvszakmát? Maradnak-e még könyvolvasó emberek Magyarországon? Hogyan viszonyul a hatalom a kisebbségekhez, és miért lett sikeres a menekültellenes politikájuk? Mi a legnagyobb baj az ellenzéki pártokkal? Létezik-e még független polgárság Magyarországon? És vajon milyen demokráciában élünk?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang november 13-án megjelent 2020/46. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/46. számban? Itt megnézheti!