Kondor Katalin és Hegedűs Loránt kegyelmet kérnek Budaházy Györgynek is

Kondor Katalin és Hegedűs Loránt kegyelmet kérnek Budaházy Györgynek is

BA terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György az ellene és társai ellen indult megismételt elsőfokú eljárás tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2019. február 14-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budaházy Bizottság az Igazságtételért civil társaság arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy alaposan gondolja újra Budaházy György és még kilenc társa – általa el nem utasított – kegyelmi kérvényének mihamarabbi elfogadását.

A civil társaság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az államfő kegyelmet adott a Budaházy-ügy azon hét vádlottjának, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az ügy további tíz terheltjével kapcsolatban Novák Katalin úgy döntött: „esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartom helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről”.

A Kondor Katalin rádiós és televíziós újságíró és Hegedűs Loránt református lelkész által jegyzett közleményben a bizottság arra kéri a köztársasági elnököt, hogy „legyen következetes, és ne engedjen terepet egy újabb égbekiáltóan igazságtalan, ismételten társadalmi közfelháborodást kiváltó ítéletnek”, mivel véleményük szerint az eljárás „a velejéig koncepciós”, ezért az igazságszolgáltatásban megrendült közbizalom helyreállítását épp az szolgálná, ha a megismételt másodfokú eljárás előtt minden vádlottnak kegyelmet adna.

Az eljárás adatai szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az akkori kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban, például Molotov-koktélos támadásokat intéztek több kormánypárti politikus ingatlana ellen. A vádlottak többsége jobbára tagadta a terhére rótt cselekményeket.

Novák Katalin köztársasági elnöktől kedden kapott kegyelmet az ügy hét érintettje.