Könnygázt is bevetett a rendőrség a tüntetők ellen a Parlament előtt

Könnygázt is bevetett a rendőrség a tüntetők ellen a Parlament előtt

Tüntetők és rendőrök a Parlament lépcsőjén 2018. december 12-én (Fotó: Varga Máté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A párbeszédes Tordai Bence hívására a Kossuth térről városi sétára indultak a rabszolgatörvény elfogadása miatt tüntetők.

A Jászai Mari térnél még mintegy ezren lehettek, nem jár a villamos, az autóforgalom is leállt részlegesen.

Elindultak a Nyugati pályaudvar irányába a körúton. A Margit híd felé haladó oldalon még járnak az autók, a másik sávot teljes szélességében lezárták a tüntetők.

Fleck Zoltán: Ez egy teljesen elszabadult, kontroll nélküli jogalkotás | Magyar Hang

A jogszociológus szerint Áder Jánosnak vissza kellene küldeni a rabszolgatörvényt, az Alkotmánybíróságnak pedig meg kellene semmisíteni.

Az Andrássy úton három csapatszállító rendőrautó és ugyanannyi személyautó indult a tüntetés irányába.  Zúgott az „Orbán, takarodj!” és a „Gyertek velünk!”

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Magyar Hang - A Túlélő Magazin is live now.

Út közben elég sokan csatlakoztak a tüntetőkhöz, több ezresre duzzadt a tömeg. A menet élén Tordai Bence vonult. Voltak uniós és magyar zászlók is az embereknél.

Tordai Bence a HVG tudósítójának azt mondta, hogy nincs kimondott úti cél. Elmennek az Oktogonig, majd szerinte visszamennek a Kossuth térre és ott maradnak, de még bármi történhet. Azt mondta, örömteli, hogy sokan csatlakoznak az utcán a menetükhöz.

A tömeg bekanyarodott az Andrássy útra, inkább a Fidesz-székházhoz vonulnak a Lendvay utcába.

A Fidesz-székház erkélyén 

A Fidesz-székház előtt rendőrsorfal várta a tüntetőket, akik azt kiabálták, hogy „Álljatok át!”. 

Dulakodás volt a Lendvay utca és a Dózsa György út sarkán a rendőrsorfal és a tüntetők között, néhányan narancsot dobáltak. A tüntetők egy része átjutott a rendőrsorfalon, a rendőrök egyenként engedik őket vissza. „Bűnözőket védtek” – kiabálták a rendőröknek.

Két tüntető felmászott a székház falára. Onnan lobogtatták az uniós zászlót. Rohamsisakos rendőrök is érkeztek közben.

A tömeg egy része elindult a Kossuth tér felé, ahol sátrakat állítottak már. Valaki bemondta hangosbeszélőbe, hogy ott töltik az éjszakát. Közben lemászott az erkélyről az a két fiatal, aki felmászott korábban.

Aztán újra elkezdődött a lökdösődés a rendőrök és a tüntetők között. Előkerülhetett egy paprikaspré, többen is köhögtek és sálat tettek az arcuk elé.

„Miért véditek a tolvajok üres házát” – kérdezték a rendőröktől. Valamint próbálták győzködni őket, hogy álljanak át. „Menjünk az Oktogonra” – kiáltották többen, majd sokan el is indultak oda, vagy a Kossuth tér felé.

Újra  a Kossuth téren

A Kossuth térre fél nyolc körül érkeztek meg az első tüntetők a Fidesz-székháztól, a rendőrsorfal addigra már felállt.  Többen a Lánchídhoz mentek az Oktogontól.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

A Parlamentnél a tüntetők

A Parlament előtt néha beszédek is elhangzottak, amúgy szólt a zene és skandáltak a tüntetők. Nyolc után megérkeztek azok is Kossuth térre, akik a Lánchídhoz mentek.

Egy fiatal valahogy bekeveredett a rendőrsorfalba, társai megpróbálták kihúzni, végül sikerült is nekik. „Mocskos Fidesz!” és „Demokráciát!”,
„Fidesz-maffia”, „Menjünk be”, „Viktátor” – skandálja a tömeg.

Több ezren lehetnek már a téren. 

Lökdösődés kezdődött a parlament lépcsőjénél, sisakos rendőrök jöttek az első sorokba. Közben néhányan dobálnak a rendőrök felé.

Időről időre elkezdi tolni a tömeg a rendőröket, közben zúg a „Sün, sün!”. Valaki a tüntetők közül azt mondta, hogy négy gumibotot elloptak már.

Folyamatosan nyomás alatt tartják a lépcsőn álló rendőröket.

Paprikasprét is bevetettek

Könnygázt is bevetettek a rendőrök fél tíz előtt, majd visszafoglalták a lépcsőt. Előtte már egész magasra jutottak a tüntetők az állandó lökdösődéssel. Később az ATV tudósítója arról számolt be, hogy nem könnygáz volt, hanem paprikaspré, amelyből például az MSZP-s Nyakó István kapott egy nagy adagot.

Valaki megszerzett egy rendőrsisakot. Többször is felhangzik az emlékezetes „Elkúrtad”!

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Tüntetés a Parlamentnél

Elkezdett oszlani a tömeg a Parlament lépcsője előtt, de nem azért, mert hazamentek a tüntetők, hanem elindultak az 1-es kapuhoz oldalra. Rohamrendőrök kezdtek oda szaladni.

Dobálják a rendőröket a tüntetők, többen pedig leültek az 1-es kapuhoz, akik meg tudták előzni a rendőröket. Üvegekkel is. Valaki egy szánkót dobott a rendőrökhöz. Zúg az „Elegünk van!”

Tüntetők a Parlament 1-es kapujánál (Fotó: Magyar Hang)

A rohamrendőrök kezében papriskasprés dobozok. Most megindultak a dobálózók felé paprikasprével.

Újabb rohamrendőrök érkeznek hátulról, többen pedig elindultak a Lánchíd irányába.

22 óra után a Parlament épületéből is kijött sok rohamrendőr. A tüntetők néha hanggránátot dobnak a rendőrök közé.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Magyar Hang - A Túlélő Magazin is live now.

Két sorban álltak fel a rohamrendőrök negyed 11 után.

„Hogy tetszik a túlóra?” – zúgja a tömeg.

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 12-én. (Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Mohai Balázs)

11 óra előtt a fenyőfa körül kezdődött csata, feldöntötték a kordont a tüntetők, a rendőrök pedig felálltak köré. Majd itt is paprikasprét vagy könnygázt vetettek be.

A Szabad Egyetem szervezésében közben újabb tüntetést hirdettek csütörtök délután öt órára.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kora esti közleménye szerint a Dózsa György úti be nem jelentett demonstráció egyik résztvevője ismeretlen összetételű, maró hatású gázzal fújta le a biztosítási feladatokra kivezényelt rendőröket. A rendőrség hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

A BRFK később azt írta: a Kossuth téren az egyre agresszívebben viselkedő tüntetők provokálják a rendőröket, többen tojást, sörösdobozokat dobtak a biztosítási feladatokra kivezényelt rendőrök felé. A rendőrök parancsnoka elrendelte a védőfelszerelés használatát. A rendőrök testpáncélt, védősisakot vettek fel, ennek ellenére több rendőr is megsérült. A közlemény szerint „a fokozódó agresszivitás megtörésére” könnygázt alkalmaztak.  

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 12-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A rendőrök később arról számoltak be, hogy tüntetők egy része megkísérelt betörni az Országgyűlés épületébe, amit a rendőrség megakadályozott. Egy másik csoport a Lánchídra vonult, ahol a forgalmat akadályozza. A demonstrálók harmadik csoportja a Kossuth téren provokálja a rendőröket, építési törmeléket, hanggránátokat, pirotechnikai termékeket, tojást, és minden mást dobál a rendőrök felé. A megsérült rendőrök száma ötre emelkedett – írták.

Kiszorítás a Kossuth térről

11 óra után sem csillapodtak a kedélyek, továbbra is farkasszemet néztek tüntetők és rendőrök.

Fél 12 körül fogyni kezdett a tömeg a Kossuth térről.

Éjfélre kiszorították a tüntetőket a Parlament elől. Kisebb tüzet is gyújtottak a fűben.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Tüntetés a Kossuth téren

Fél egy körül már a Nagy Imre-szobor környékéről is igyekeztek kitolni az embereket a rendőrök. Még mintegy 500-1000 tüntető lehetett ekkor. Többen azt kiabálták a tömegben, hogy menjenek a Deák térre.

A tüntetők egy feldöntött kukában gyújtottak tüzet, közben érkezett egy tűzoltóautó. Háromnegyed egyre tovább csökkent a tiltakozók száma, de még mindig több százan lehettek.

Egy órakor elkezdték még távolabb szorítani a tüntetőket a rendőrök. A felgyújtott kukát vették körbe nagy ívben. Érkezett néhány ember, akik nagy nehezen eloltották a tüzet.

Ezután úgy tűnt, szétszóródtak a tüntetők.

Fél kettő körül mintegy 50 ember haladt a Károly körúton az Astoria felé, majd a rendőrök elől a Dob utcába fordultak be.

Itt körbevették őket a rendőrök és elkezdték igazoltatásukat – derül ki a Mérce közvetítéséből.