Korábban kezdik kiszállítani a gyerekeknek szánt vakcinákat

Korábban kezdik kiszállítani a gyerekeknek szánt vakcinákat

2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án (Fotó: MTI/AP/Mark Lennihan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével az 5-11 éves korosztálynak a koronavírus ellen kifejlesztett védőoltást – közölte szerdán a német szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn Twitter-bejegyzésében azt írta: „sikerült elérnünk, hogy az 5-11 éves gyerekek számára az oltóanyagot egy héttel korábban szállítják az egész EU-ban, erről a gyártó biztosított minket”. Ezt a világjárvány közepette jó hírnek nevezte, ami „fontos a szülőknek és a gyerekeknek, akik meg akarják védeni magukat”.

Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában jelentette be, hogy a magyar kormány „szerzett” 2 millió vakcinát a gyerekeknek szánt oltóanyagból. Az akkori bejelentés szerint az első szállítmány december 20-a környékén érkezik és 130 ezer adag lesz, a többi pedig folyamatosan jön majd. A miniszterelnök egyúttal azt javasolta a szülőknek, hogy ha tehetik, oltassák be gyermeküket.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt héten jelentette be friss ajánlását: azt javasolta, hogy engedélyezzék a Pfizer vakcináját az 5 és 11 év közötti gyermekek kezelésére. Esetükben a dózis  alacsonyabb lesz, mint a 12 éves és idősebb embereknél alkalmazott adag, egészen pontosan a harmada. Egy gyermekek körében végzett vizsgálat ugyanis azt mutatta, hogy ebben a korcsoportban a harmadolt dózisban adott oltásra adott immunválasz hasonló volt a felnőtt dózis esetében tapasztalthoz képest.