Korlátozások budapesti iskolákban a koronavírus miatt

Korlátozások budapesti iskolákban a koronavírus miatt

Rendőrök az észak-olaszországi Codognónál felállított úttorlasznál 2020. február 24-én. Olaszországban 160-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig összesen négy ember halt bele a betegségbe (Fotó: MTI/AP/Paolo Santalucia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két budapesti iskolában is korlátozások vezettek be a koronavírus miat – írta a Hvg.hu a szülők beszámolóira hivatkozva. Az Újlaki Általános Iskolában olasz tagozatos képzés is folyik, a Budapest British International Schoolban (BBIS) pedig a brit hatóságok irányelveit is figyelembe véve intézkedtek.

A Budapest British International Schoolban (BBIS) az osztálytermeket végigjárva arra kérték a diákokat, hogy akik Olaszországban voltak nemrég, maradjanak otthon két hétig karanténban – állította a Hvg.hu-nak egy szülő, akinek a gyereke az intézménybe jár.

Az iskola a lap érdeklődésére közölte, folyamatosan követik a koronavírus terjedéséről szóló híreket és azokra tekintettel, a brit és a magyar hatóságok irányelvei alapján hozzák meg a döntéseiket napról napra.

Hozzátették, bár a a brit kormány ajánlást fogalmazott meg a két hetes önkéntes távolmaradásról, ha valaki Olaszországból tér haza, a magyar kormány ajánlásai között ez nem szerepel. Ők pedig egyelőre a magyar hatóságok irányelveit követik.

Az olasz tagozatos Újlaki Általános Iskola igazgatója, Gábor Áron elmondta, „azt a hat tanulót, akik a már fertőzéssel küzdő országban jártak, megkérték, hogy ne menjenek be, nekik e-mailben küldik a leckét, és ha kell, bepótolni is segítenek a lemaradást”.

Kifejtette, valóban fokozott elővigyázatossággal járnak el a közösség érdekében. „141 olasz érintettségű diákunk van, vagyis akik olasz-, vagy kettős állampolgárok, vagy valamelyik családtagjuk olasz. A nálunk tanulók közül január óta 32-en jártak Olaszországban, az elmúlt két héten belül pedig hatan. Nyitott iskola vagyunk, amit azt jelenti, hogy szabadon be lehet menni mindenhová, ezért kértük a szülőket, hogy kivételesen csak az auláig jöjjenek be” – magyarázta indokaikat.

A CNN beszámolója szerint Olaszországban már 283 koronavírussal fertőzött személyről tudnak. Lombardiában 212-en betegedtek meg, Venetóban 38-an, de Szicíliában, Piemontban és Emilio Rom,agnában is diagnosztizáltak fertőzöttet. Hét ember halt meg a betegségben, egy pedig felgyógyult.

Az olasz hatóságok több települést zűr alá vettek, az intézkedés legkevesebb 40 ezer embert érint.