Korlátozza a megvásárolható benzin mennyiségét a Mol

Korlátozza a megvásárolható benzin mennyiségét a Mol

Budapest, 2021. szeptember 4.
A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. céglogója az egyik fővárosi üzemanyagtöltő állomásnál a zuglói Róna utcában.
MTVA/Bizományosi: Róka László
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mennyiségi korlátozást vezet be a Mol szerda éjféltől – derül ki a benzinkútlánc ügyfeleknek kiküldött tájékoztatójából. Azt már korábban közölték, hogy a nagykereskedelmi benzinárstop miatt 34,5 forinttal kevesebb bevételt könyvelnek el literenként.

– Annak érdekében, hogy továbbra is biztosítani tudjuk a folyamatos üzemanyagellátást mindenkinek, 2022. március 2-án 0:00 órától átmeneti jelleggel, mennyiségi korlátozást vezettünk be – közölte a Mol. Normál kútoszlopokon történő bármely tankoláskor (személygépjármű, kisteherautó, tartály, kanna, hordó stb.) 100 literben maximalizálják az egyszeri vásárláskor engedélyezett tankolási mennyiséget, bármilyen fizetőeszközzel történik a tranzakció rendezése. Nagyteljesítményű kútoszlopokon tartályba, kannába, hordóba, külső edényzetbe történő vásárlásoknál 500 liter ez a határ. Üzemanyagkártyával történő fizetés esetén a gépjárműbe történő tankoláskor nem lesz mennyiségi korlátozás a nagyteljesítményű kútoszlopokon.

A kormány hétfőtől 480 forintban maximálta az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is, mire a Mol az MTI-vel akkor azt közölte, hogy tiszteletben tartják az üzemanyag árazására vonatkozó döntést. Leszögezték ugyanakkor, hogy a helyzet a világpiaci helyzetnek és a dollár-forint árfolyam alakulásának megfelelően változhat. A Brent olaj ára folyamatosan emelkedik, 2014 óta először átlépte a 100 dolláros hordónkénti árat a napokban, és a forint is jelentősen gyengült a dollárhoz képest. Mindez a nagykereskedelmi árakra is hatással van. Azt is kiemelték, hogy a Mol a nagykereskedelmi benzinárstop miatt 34,5 forinttal kevesebb bevételt könyvel el literenként.

A vállalat ugyanakkor hangsúlyozta: ügyfeleinek, beleértve a lakossági fogyasztókat is, továbbra is zavartalanul biztosítják a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel piaci ellátását.

Azzal egyébként, hogy a kormány 480 forintban maximálta az üzemanyagok nagykereskedelmi árát, az volt a célja, hogy a kisebb benzinkutaknak ne kelljen a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat. A kisebb benzinkutak ugyanis már korábban jelezték: nehéz helyzetbe kerültek és bezárni kényszerülhetnek a benzinárstop miatt. A kormány hatpontos intézkedéscsomagot fogadott el a kisebb kutak támogatására, illetve terheik csökkentésére.