Kormányhivatalnok az OKJ-s vizsgacsalás mögött

Kormányhivatalnok az OKJ-s vizsgacsalás mögött

Fotó: Police.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korrupciós mechanizmust szervezett – vagyis anyagi előnyért megszegte a hivatali kötelességét – egy vezető beosztású személy, aki ellen eljárás indult, adta hírül a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség. Az előkészítési folyamatokban a Nemzeti Védelmi Szolgálat, az elfogásban pedig a Készenléti Rendőrség vett részt, miután az egyik gyanúsított személy, aki korábban egy megyei kormányhivatal osztályvezetőjeként dolgozott, megszegte hivatali kötelezettségét.

A gyanú szerint egy korábban a felnőttképzések adatait tároló elektronikus rendszer rendszergazdájaként dolgozó informatikussal együtt alakítottak ki egy olyan titkos felületet, ahol az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmai vizsgák csak a velük együttműködő személyek számára váltak elérhetővé.

Ez azért is vált problémássá, mert a vizsgabizottság tagjainak kijelöléséhez csak az említett kormánytisztviselőnek volt joga, ami által – a jogszabályokat megszegve – tehettek vizsgát a hozzájuk bejelentkező személyek.

A területileg illetékes szervek, ideértve a szakmai és gazdasági kamarákat, így nem értesültek a megrendezésre kerülő vizsgákról és a vizsgabizottság összetételére vonatkozó jogukat sem volt módjuk gyakorolni.

A sikeres vizsga letételére a tisztviselő és felesége tanfolyamokat is szerveztek, akik a velük együttműködő gazdasági szervezetekkel a hozzájuk bejelentkezett több mint húsz vizsgázótól, alkalmanként 150 és 440 ezer forint közötti összegeket vettek fel 2019 őszétől.

A banda tagjai közül öt főt az ügyészségi kutatásokat követően bűnszervezetben elkövetett csalásért hallgattak ki, további három személyt pedig őrizetbe vettek. A nyomozó ügyészség két személy ügyében letartóztatást rendelt el, a titkos felületet létrehozó informatikust illetően pedig távoltartást indítványozott a kormányhivatal alkalmazottjaival való kapcsolattartása miatt. A további kényszerintézkedésekről még ma, csütörtökön dönt a bíróság.