Kormányinfó: 480 forintban rögzíti a kormány az üzemanyagok árának felső határát

Kormányinfó: 480 forintban rögzíti a kormány az üzemanyagok árának felső határát

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. november 11-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatósági árplafont vezet be az üzemanyag-kereskedelemben a magyar kormány. A legtöbbek által tankolt 95-ös benzin és a dízel árának felső határát 480 forintban rögzíti a kormány november 15-től – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Ennek alapján az ár ennél alacsonyabb lehet, magasabb viszont nem. A kereskedőket nem kompenzálják, aki nem tartja be az árplafont, az bezárásra számíthat.

Gulyás Gergely tájékoztatójából kiderült, hogy a kormány nem döntött újabb járványügyi korlátozásról. A kormányzat hetente értékeli a járványhelyzetet, ennek alapján születnek a döntések. A kormány mindenkit az oltás felvételére biztat. 13 ezer híján eléri 6 milliót a koronavírus elleni védőoltással legalább egyszer beoltottak száma – közölte a miniszter. Az elektív műtétek halasztásáról hozott döntés nem általános, a kórházak napi adatai alapján dönt erről az operatív törzs és az Országos Kórházi Főigazgatóság. A miniszter kérdésre arról is beszélt, hogy szerinte nem lehet megmondani, hogy mikor tetőzhet a járvány jelenlegi hulláma. A legtöbb újságírói kérdés az üzemanyagárról szóló bejelentésre, a Pegasus-ügyre, a budapesti városháza körül kialakult helyzetre és a migrációra vonatkozott.

A miniszter sajtótájékoztatóját élőben követtük. A kormányinfót a járványügyi adatok ismertetésével kezdte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta, hogy 13 ezer ember híján 6 millió személy kapott eddig legalább egy koronavírus elleni védőoltást. Kitért arra, hogy a statisztika alapján 100 beoltott emberből egy betegszik meg, aki pedig oltottként mégis elkapja a koronavírus-fertőzést, lényegesen enyhébb tünetekkel vészeli át a betegséget, mintha oltatlan lenne. Azt mondta a Pfizer múlt héten nyilvánosságra hozott kutatását idézve, hogy az oltások hatékonysága hat hónap után elkezd csökkenni, 8 hónap után pedig radikálisan csökken. Ezért a kormány azt javasolja mindenkinek, hogy vegye fel a harmadik, megerősítő oltást. Megismételte: a kormány november 22-től oltási akcióhetet indít. Azt ugyanakkor nem lehet megmondani, hogy mikor tetőzik a koronavírusjárvány jelenlegi hulláma. Akadnak, akik november végére teszik, mások decemberre – jelezte.

Megerősítette azt is, hogy a kormány általánosan kötelező védőoltás felvételét nem fogja elrendelni, a munkaadók tehetik ezt meg. A kormány mindenesetre örül annak, hogy az egészségügy átoltottsága – szavai szerint – nagyon jó.

A kormány megállapítása szerint Európában energiaválság van, példaként a földgáz árát említette, amely többszörösére nőtt. Ezért az energiaválság is téma volt a kormányülésen. Arra jutottak, hogy a kisvállalkozásoknál a versenyképesség biztosítása, a kisfogyasztóknál a megfizethető ár garantálása fontos a kormány számára az energiaárakban. Ezért – megfogalmazása szerint – helyes kezdeményezése volt Orbán Viktor miniszterelnöknek a rezsicsökkentés, az árak befagyasztása.

A kabinet szerdai ülésén az üzemanyagok áráról is tárgyalt. Mint mondta, az Európai Unióban a 6-7. legolcsóbb Magyarországon a benzin ára. Kitért arra is, hogy Horvátország rögzítette a benzin felső árát, átszámolva 550 forintos határon. Egyúttal Gulyás Gergely bejelentette: november 15-től Magyarországon 480 forintban rögzíti a kormány a benzin és a dízel kiskereskedelmi árának felső határát. Ennél alacsonyabb lehet, magasabb viszont nem – magyarázta Gulyás Gergely. Abban bízik a kormány, hogy segíti a gazdaságot, és hozzájárul az infláció fékezéséhez.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy az energiaválság mellett migrációs válság is van. A határ megvédése hazafias kötelesség, ezért meg fogják erősíteni a magyar határok védelmét. Közölte: az Európai Unió tartozik Magyarországnak a határvédelemre költött magyar pénzek megtérítésével. A fizikai eszköz, vagyis a kerítés a migráció megállításának eszköze – emelte ki.

Az újságírói kérdések leginkább az üzemanyagárról szóló bejelentésre, a Pegasus-ügyre, a budapesti városháza-ügyre, a migrációra vonatkoztak. A 480 forintos üzemanyagár rögzítése három hónapra szól, utána felülvizsgálják – mondta Gulyás Gergely az ATV kérdésére. Később elmondta azt is, hogy a kereskedőket nem fogják kompenzálni a hatósági árplafon miatt.

Azért nem teszik kötelezővé az országgyűlési képviselőknek a koronavírus elleni védőoltást, mert elvárják, hogy legyenek a képviselők beoltva. Úgy tudja, hogy a Fidesz képviselői mindannyian be vannak oltva. Arról nincs döntés, hogy kötelező lesz-e a maszkviselés a Fidesz tisztújító kongresszusán. Gál Kinga alelnökségi jelöléséről felröppen mai híreket nem kommentálta.

Demeter Szilárdnak le kell-e mondania a hétfőn megjelent interjúban megfogalmazott állításai miatt? – vetette fel ugyancsak az ATV munkatársa. A válasz elől kitért Gulyás Gergely. Azt mondta, nem szeretne kulturális vitákban részt venni, és az ízlésével sem terhelne senkit.

Véletlen elszólás és ezzel államtitok-sértés történt-e Kósa Lajos részéről, amikor elismerte, a Belügyminisztérium vásárolt az izraeli Pegasus kémszoftverről? – hangzott az újabb felvetés. A miniszter azt mondta, hogy ő a Pegasus-ügyben a belügyminiszter álláspontjához tartja magát. Gulyás szerint az eszköz másodlagos, a fő kérdés, hogy jogszerű volt-e a lehallgatás. Ugyanakkor 2010 óta Magyarországon jogellenes titkos információgyűjtésre nem került sor.

Nem vetődött fel az ingyenes parkolás bevezetése a járványhelyzetben – derült ki egy újabb kérdésre.

A budapesti városháza eladása is szóba került. Erről Gulyás Gergely azt mondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek igazat kellene mondania, és nem az ügyet megszellőztető sajtóterméket támadnia. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a teljes tagadásból jutottak el egyfajta beismerésig.

Az Index negyedik oltásra vonatkozó oltásra vonatkozó kérdésére Gulyás Gergely azt felelte, hogy a jelenleg érvényes oltási protokollt követik. Szerinte ez orvosszakmai kérdés. Ha egy orvos szerint egyedi esetben negyedik oltás beadása szükséges, a kormány nem fogja megtiltani. Egy másik, negyedik oltást érintő felvetésre azt is mondta, hogy lehet, hogy szükség lesz majd negyedik oltásra, mivel a harmadik, emlékeztető oltás hatásossága sem lehet hosszabb, mint a második.

Újabb fővárosi blokk következett: a miniszter elmondta, helyes ígéretnek tartotta Karácsony Gergely főpolgármesternek azt az ígéretét, miszerint a városházi parkolót parkká alakítják. Ugyanakkor felettébb kellemetlennek véli, hogy két év alatt nem történt semmi, és szavai szerint az értékesítést mérlegeli a főváros.

Kitekintett az uniós intézményekre is: Európában az Európai Néppárt megszűnt, mivel Bécstől nyugatra ma már egyetlen országban sincs néppárti miniszterelnök – jelentette ki Gulyás Gergely. Szerinte ez a helyzet az Európai Néppárt politikájának a következménye, amellyel a párt feladta az értékeit.

A járványhelyzet visszatérő téma volt. Ha szükséges lesz, újra meg tudják hozni a már korábban érvényben volt járványügyi intézkedéseket. A miniszter nem zárta ki, hogy ha szükségesnek ítéli a kormány, ismét hozhatnak majd ilyen döntéseket. Ha szükséges lesz, a kiskunhalasi járványkórházat is megnyitják – magyarázta az RTL Klub újabb járványügyi intézkedések bevezetésére vonatkozó felvetésére. A kormány szerint a legfontosabb a védőoltások felvétele. Ugyanezt emelte ki a pénteki válogatott labdarúgó mérkőzés kapcsán is. Szerinte mindenki el tudja dönteni, hogy akar-e maszkot hordani, vagy sem. Érkezett kérdés az október 23-i rendezvényt érintően is, miszerint jó döntésnek tartja-e azok korlátozások nélküli megtartását. Azt mondta, igen. Az óraadó tanárok számára is kötelező a védőoltás – erősítette meg ugyancsak a televízió felvetésére.

– Lesz szociális hozzájárulási adó csökkentés jövőre, fenntartjuk a csökkentett iparűzési adó tavaly elfogadott szabályait, ahogy a 25 éven aluliaknaknak, úgy a négy gyermekeket nevelőknek sem kell személyi jövedelemadót fizetni – adott képet a miniszter a Világgazdaság kérdésére a kormány adócsökkentési intézkedéseiről, terveiről. Elmondta azt is, hogy az egyszámjegyű személyi jövedelemadó nem került le a kormány napirendjéről.

A ferihegyi repülőtér tulajdonlása messze túlmutat a gazdasági szempontokon. Ezt a kormány vételi szándékára, illetve a fejlesztési elképzelésekre vonatkozó kérdésekre felelte Gulyás. Azzal folytatta, hogy a repülőtér nemzetbiztonsági, turisztikai és más szempontok miatt fontos. Ez volt ellenzékben és kormányban is is a Fidesz álláspontja. Azt mondta, szeretnének új terminált építeni, gyorsvasúti csatlakozást és a reptéri gyorsforgalmi utat is fejleszteni.

Újra és újra terítékre került Kósa Lajos minapi kijelentése, illetve annak államtitoksértést felvető vonatkozása. Emlékezetes, Kósa újságírói kérdésre elismerte, hogy a Belügyminisztérium vásárolta meg a Pegasus szoftvert. Gulyás azt mondta, hogy erre hivatott hatóságoknak kell döntenie arról, hogy történt-e jogszabálysértés. A kormány nem kezdeményezett vizsgálatot – tette egyértelművé.

Gulyás Gergely üzent Bige László vállalkozónak. Úgy fogalmazott, hogy a kampányfinanszírozásnak vannak törvényi szabályai, ezeket vegye figyelemre, amikor Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampányát támogatja. Előzőleg a nagy vállalkozó azt mondta, hogy bármennyivel hajlandó támogatni Márki-Zay kampányát.

A 24.hu egészségügyi és járványhelyzetre vonatkozó felvetésére Gulyás elmondta: a kormány hetente értékeli a helyzetet, ennek megfelelően döntenek. Jelenleg 1000-nél valamivel több kórházi ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel, de ez a kapacitás akár 5000-ig is bővíthető. Az elektív műtétek elhalasztása nem általános rendelkezés, az operatív törzs és az Országos Kórházi Főigazgatóság vizsgálja a kórházakból beérkező adatokat, ennek alapján döntenek arról, hol kell elhalasztani a műtéteket. Az egészségügyi személyzet átoltottságára vonatkozó felvetésére azt felelte a miniszter, hogy a személyzet 95 százaléka van beoltva, az orvosok átoltottsága még magasabb. Az egészségügyben a harmadik oltás kötelezővé tétele nincs terítéken, de előfordulhat hónapok múltán, hogy erről kell beszélni – jelezte.

A társadalom 98 százalékát érinti az üzemanyagár felső plafonjának kormányzati rögzítése – így reagált arra a felvetésre, hogy nem tartja-e diszkriminatívnak, hogy egyes üzemanyagfélék, például az LPG-gázra nincs hatósági árplafon. Elmondta azt is a HVG kérdésére, hogy az autópályák melletti kutakra is vonatkozik a felső plafon. Aki nem tesz ennek eleget, bezárására számíthat.

A miniszter szerint nincs negatív kicsengése annak, hogy Áder János különgéppel utazott a glasgow-i klímacsúcsra.

A miniszterelnök nem tartozik neki és az újságíróknak sem elszámolással a magánprogramjairól. Ezt már arra a kérdésre felelte a miniszter, miszerint megerősíti-e, hogy Orbán Viktor a boszniai Banja Lukából honvédségi különgéppel érkezett haza, majd részt vett a Felcsút-Újpest labdarúgó-mérkőzésen.

Gulyás egy aspektusból megdicsérte az 1994-1998 közötti Horn Gyula kormányt. Azt mondta ugyanis a Heti tv egyik felvetésére, hogy Horn-kormány érdemének tartja a Vatikáni egyezmény megkötését. Azt ugyanakkor sajnálatosnak tartja a miniszter, hogy a magyarországi egyházakkal nem folytatta az egyezmények megkötését. Ezért az első Orbán-kormány aztán valamennyi történelmi egyezménnyel nagyjából hasonló tartalmú szerződést kötött.

Nem ismeri Gulyás Gergely a 444.hu által feltárt ügyet. Ez arról szól, hogy miután az Országos Kórházi Főigazgatóság antigéntesztet szerzett be egy volt fideszes ferencvárosi frakcióvezető cégétől, majd annak lejárt a szerződése, a cégből a volt frakcióvezető kiszállt, és egy borsodi faluban élő fiatalemberre írták a vállalkozást. Később mégis azt mondta Gulyás, nincs olyan jel, hogy szabálytalan lett volna az OKF közbeszerzése. Ha szabálytalanság történt, akkor a lehető szigorúbban kell eljárni az érintettekkel szemben. Szerinte az ügy csupán újságcikket megérő érdekesség.

Senkit nem lehet arra kötelezni, hogy egy filmet akarata ellenére megtekintsen. Ezt arra reagálta a miniszter, hogy akadt olyan középiskolai osztály, amelynek kötelező volt megtekintenie az Elkúrtuk című filmet.

Millárdos beruházások zajlanak a Szent János Kórházban, hogy centrumkórházi igényeket állátó intézmény jöjjön létre – felelte lapunk kérdésére Gulyás Gergely, amelyet az Azonnali.hu főszerkesztője, Kósa András tolmácsolt. A Magyar Hangot ugyanis ismét nem engedték be a kormányinfóra.

A Szputnyik V. vakcina hatékonyságára vonatkozó tanulmány, a többi vakcina hatékonyságára vonatkozó vizsgálati eredménnyel válik majd ismertté, ezeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ készíti majd. A felvetés apropója, hogy a külügyminisztérium erre vonatkozóan közölt adatokat az orosz illetékesekkel.

Van-e jobb motiváció az oltás felvételére, mint az, hogy nyilvánosságra hozzák, hogy mennyi oltott és mennyi oltatlan kerül kórházba? – hangzott a Telex.hu kérdése. Gulyás azt felelte, el tud képzelni. Arra nem adott választ, hogy mikor van esély az 5–11 évesek érintő oltások megkezdésének. Gulyás Gergely nem tud arról, hogy a magyar hatóságok folytatnának ilyen vizsgálatot.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.