Kormányinfó: Nincs akadálya a helyreállítási alapról szóló megállapodás aláírásának

Kormányinfó: Nincs akadálya a helyreállítási alapról szóló megállapodás aláírásának

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. április 28-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, rendkívüli, 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött a kormány, a nyugdíjasok január elsejétől visszamenőleg is megkapják a különbözetet. Szerinte fontosak az árstopok, amelyek több mint 5 százalékponttal csökkentik az inflációt. Kiemelte, semmi akadálya nincs annak, hogy Magyarország megállapodjon az EU-val a helyreállítási alapról. 

A mostani kormányzati ciklus utolsó olyan üléséről tudok beszámolni, ahol teljes hatáskörrel rendelkezett a kormány – kezdte szokásos, csütörtöki sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, amelyre a sajtószabadság jegyében most sem engedték be a Magyar Hang képviselőjét. A miniszter kiemelte, rendkívül nagy jelentőségű kérdések voltak napirenden. 

A háború miatti jelentős infláció egész Európát elérte. Az árstop és a rezsicsökkentés már több mint 5 százalékponttal csökkenti az inflációt, amely így is 8,5 százalék körül van, vagyis az intézkedések nélkül 13 százalékfeletti infláció lenne. Ezért meghosszabbították az élelmiszerek és az üzemanyagok árstopját, július 1-jéig. Arról is beszélt, hogy az árstop lejárata előtt újra megvizsgálják majd, hogy továbbra is fent kell-e tartani.

– Az év elején 5 százalékban határoztuk meg a nyugdíjemelés mértékét, ami elmarad az inflációtól. A kormányszámításai szerint 8,9 százalék lehet idén az infláció, de sok a bizonytalanság. Az eltérés jelentős, ezért 3,9 százalékkal nőnek a nyugdíjak július elejétől. A megelőző 6 hónapra vonatkozó juttatásokat egyszerre kapják meg a nyugdíjasok – közölte.

A jogállamisági eljárás kapcsán arról beszélt, hogy a háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni. Áttanulmányozták a Bizottság levelét, semmi akadálya nincs a helyreállítási alapról szóló megállapodás aláírásának. Mint hozzátette, közös megoldást találtak mindenhol, ott is, ahol a felvetéssel nem ért egyet a kormány. 

Ezután jöttek az újságírói kérdések:

Szokás szerint az M1 tehette fel az első kérdéseket. A sebesült ukrán katonák ellátásáról szóló kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, mindenféle létszámkorlát nélkül is lehetséges az ellátásuk. A Gyurcsány-Fekete-Győr találkozóról elmondta, hogy ez is a kormány álláspontját támasztja alá: a baloldalon Gyurcsány a főnök, eligazítást tartott, méghozzá a Vérmezőn.

Az Origo  az ellenzék benzinársapkáról szóló eltörlési terveiről kérdezett. A válasz szerint, aki az intézkedések fenntartása mellett akart szavazni, az a kormányra, a „polgári erőkre” voksolt. A miniszter kiemelte, nagy eredménynek tartják, hogy Magyarország költi a legtöbbet az unióban családtámogatásra, helyes, bevált, megtartandó döntésnek tartja ezeket. Csak az Európai Bizottságtól függ, mikor írja alá az ország a helyreállítási alapról szóló megállapodást. A miniszter szerint az ellenzéket az EU-ban támogatják, a kormányt viszont Magyarországon. A bizottság felvetései között vannak jogos kritikák, például a közbeszerzési rendszert illetően, azonban van köztük olyan, ami képtelenség.

Az ATV arra kérdezett rá, hogy a kisebb benzinkutak megmentéséért mit tesz a kormány. Gulyás Gergely szerint döntöttek, fenntartják az árstopot, amit jónak tartanak. Érthetetlen a kritika, hiszen a kisebb benzinkutaknak 20 forintos kompenzációt adnak. Egy szakértő szerint ez a húsz forint kevés, duplázni kellene. Ezt a kormány nem támogatja, mert 480 forinton maximálták a nagykereskedelmi árat, csökkentették a jövedéki adót, emellett húsz forintot adnak.

A rezsicsökkentés fennmaradására vonatkozó kérdésre a miniszter elmondta, vagyoni helyzettől is függ, hogy a rezsicsökkentésnek van-e jelentősége. A miniszter azt mondta, hogy az árstop és a rezsicsökkentés bevált, így a kormány törekszik a fenntartásukra.

Találkozott a lengyel nagykövettel Gulyás Gergely, ez megerősítette, hogy minden V4-es országnak a szövetség jó működésére törekszik. Oroszország tekintetében van nézetkülönbség, összességében kisebbek a véleménykülönbségek, mint a sajtóban látszanak. A lengyelekkel közösen fogadtunk el szankciókat, ítéltük el az orosz agressziót - mondta Gulyás. A lengyelekkel való kapcsolat kulcsfontosságú, Novák Katalin első útja is Lengyelországba vezet.

Az új májgyulladás kapcsán a miniszter elmondta, az NNK figyeli az adatokat. Három európai ország van, ahol magasabbak az adatok, Magyarország szerencsére nincs köztük.

A Magyar Nemzet arról kérdezte Gulyást, hogyan értékeli az ellenzék álláspontját. A baloldal számára Gulyás szerint kérdés, hogy akarnak-e dolgozni. A frakciók közötti tárgyalásról Gulyás azt mondta, azt az ajánlatot tették, hogy a bizottsági helyekben és tisztségekben 2/3-1/3- felosztásban osztozzanak meg. A miniszter szerint ez az ajánlat korrekt.

A magyar gázellátásról a miniszter elmondta, az nincs veszélyben, euróban fizetünk a gázért, ezt a Gazprombank váltja rubelre.

Karácsony Gergely 14 milliárd forintot vár a kormánytól a budapesti tömegközlekedés fenntartására, Gulyás szerint viszont a főváros panasza nem  jogos, hiszen a Budapest által tervezett bevételek túlteljesültek. Reméli, hogy a főváros nem az országos politikával, hanem Budapesttel foglakozik majd.

Nem látjuk, mit hoz még a háború, ezért rendszeresen vizsgálni kell az árstopokat – mondta Gulyás Gergely az Index kérdésére. Az Európai Bizottság kérdéseire megadtuk a válaszokat, a helyreállítási alapról egyeztetés folyik, utóbbit csak alá kell írni. Az Európai Bizottságra nem helyes úgy tekinteni, hogy megsérti a saját maga által alkotott jogszabályokat tiporja, márpedig a bizottság kötelessége a helyreállítási alapról való megállapodás.

Környezetvédelmi tárcáról nem árult el új információkat a miniszter, azonban „hatékony intézkedéseket” terveznek, ezen intézkedések pedig szerinte nem függnek össze a kormány szerkezetével.

A Gazpromot megbízható partnernek tartja a kormány annak ellenére, hogy a lengyeleknek és bolgároknak nem szállít a vállalkozás, mert a velünk szemben tanúsított magatartása korrekt – válaszolta a hvg.hu kérdésére a miniszter.  Arról nincs  információ, hogy a Völner-Schadl-ügy új gyanúsítottjai között minisztériumi dolgozó lenne. A szombati oroszpárti tüntetéssel kapcsolatos a magyar álláspont világos, az ország elítéli az orosz agressziót, azonban a liberális jogállam híveinek tudomásul kell venni, hogy a gyülekezési jog védi a gyülekezés jogát. 

Az RTL Klub kérdésére a miniszter elmondta, az Európai Bizottság a helyreállítási alappal kapcsolatos levelében alapvetően kérdéseket tesznek fel. Megemlítik, hogy látnak-e tisztázandó kérdést. Arra viszont nem válaszolt, hogy a levél tartalmazza-e a gyermekvédelmi kérdéseket, bár az egyeztetések során érintették a kérdést. Kiemelte: a gyermekvédelmi törvény után lépett vissza a helyreállítási alaptól a Bizottság. Kiemelte, hogy az egyszereplős közbeszerzések számát csökkenteni kell, Magyarország vállalta, hogy arányukat 15 százalék alá csökkenti. A bírák kirendelésével kapcsolatban voltak kérdések, de erre is megoldást találtak, a problémák nem megoldhatatlanok.

A Tungsram 1600 fős leépítésével kapcsolatos kérdés kapcsán elmondta, nem a vállalkozásnak, hanem a munkavállalóknak szeretnének segítséget nyújtani, azt remélik, a környéken folyamatban lévő befektetések munkahelyet kínálnak az embereknek. Ha ezen felül kormányzati segítség szükséges, akkor megkapják.

A Telex kérdésére, hogy mi lesz, ha Magyarországra sem érkezik orosz gáz, a miniszter elmondta, az orosz földgáz és kőolaj szerinte egyik pillanatról a másikra nem váltható ki. A kormány nem gondolja, hogy a Gazprom felbontaná a szerződést, hiszen mi fizetünk érte.

A költségek nagy részét multinacionális láncok szenvedik el – válaszolt Gulyás Gergely arra, hogy kapnak-e kompenzációt a kiskereskedelmi cégek az árstop miatt.

Az Mfor.hu kérdésre a miniszter elmondta, a Matolcsy György, MNB-elnök gazdasági javaslataira akkor tud reagálni, ha a javaslatot elolvassák az anyagot. Nagyobb adóreformot nem lát szükségesnek. A költségvetési hiányt tartani fogják, az később derül ki, ehhez milyen intézkedésekre lesz szükség.

Nagyon nehéz az orosz kőolajtól való függetlenedés, de idővel lehetséges. A miniszter szerint a földgáztól viszont lehetetlen. Ha esetleg találunk egy olajmezőt, az egész gyorsan megoldja a helyzetet. Kiemelte, hogy 7 szomszédunkból 6-tal interkonnektorokkal vagyunk összekötve, amelyek közül ötöt 2010 óta létesítettek.

A magyar gazdaság növekedési kilátásairól a miniszter elmondta, a hivatalos kormány álláspont szerint 5,9 százalékról szól, kétségtelenül ennél alacsonyabb lehet a növekedés, de túlzásnak tartja azokat a becsléseket, például a Moody's becslését, amely szerint 2,8 százalék lehet a magyar gazdaság bővülése idén.