Kormányinfó: korlátozzák az üzemanyagárstopot

Kormányinfó: korlátozzák az üzemanyagárstopot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mol tájékoztatása után két lehetőség van az üzemanyagellátás fenntartására: az import segítése, vagy a stratégiai készlet felszabadítása. A stratégiai készlet negyedét feloldjuk, de ez csak a hazai igények egy részére elegendő. A többit importból kell fedezni. A kormány úgy döntött, hogy a 480 forintos garantált árat csak a magántulajdonú gépjárművekre, taxikra, mezőgazdasági gépekre tartjuk fent – jelentette be a szombat délelőttre meghirdetett rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fontosabb bejelentések:
• Csak magánszemélyek járműveibe lehet rezsicsökkentett áron tankolni.
• A kata elfogadott szabályaiban nem terveznek változtatást.
• Nagy István agrárminiszter vasárnap beszámol az aszályhelyzet enyhítése érdekében hozott döntésekről.
• Az augusztus 20-i ünnepségről és a tűzijátékról hétfőn tájékoztatnak.

A személytaxik kivételével a nem természetes személyek által üzemben tartott járművek, így a kannák is piaci áron tankolhatók csak, ahogy a 7,5 tonnát meghaladó kocsik és a külföldi rendszámú gépjárművek is, ahogy eddig is. A rendelet erről meg is jelenik – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: augusztusban 184 millió liter dízel-gázolajat szabadít fel a kormány a stratégiai készletből, a kőolajkészletnek és dízelnek ez a 24 százaléka.

Az időközben megjelent rendeletből kiderül, hogy a nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesített üzemanyag sem lesz már hatósági áras. A benzinkút üzemeltetője lesz jogosult a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját, hogy megbizonyosodjon róla, jogosult-e hatósági áron tankolni. A kisbenzinkutak átmeneti állami támogatásért folyamodhatnak december 31-ig az ellátásbiztonság érdekében. Ennek összege nem haladhatja meg a 400 000 eurónak megfelelő forintösszeget. 

A miniszter szerint a háború és a szankciós politika lehetetlen helyzetet teremtett az energiaellátásban, és senki nem tudja garantálni, hogy ősszel biztosított lesz a kőolajszállítás. A stratégiai készlet teljes felszabadítása ezért nem lehetséges. Csak annyit tudnak felszabadítani, aminek a visszapótlása a következő fél-háromnegyed évben garantált.

Emlékezetes, az elmúlt egy évben soha nem látott mértékű üzemanyag fogyott Magyarországon.

Gulyás szerint most már menekülni érdemes a gáztól

Ülésezett az energetikai operatív törzs, minden lehetőséget meg kell vizsgálni a gáz kiváltására – mondta. Mivel a gáz ára elszabadult, Gulyás szerint a gáztól menekülni érdemes, és alternatívákat kell találni. 

Ha valaki árammal fűt, és ezért nem használja ki a gázfogyasztási kedvezményt, az most relatíve rosszul jár? - hangzott el Gulyáshoz a kérdés a július 12-i kormányinfón, amikor bejelentette a rezsicsökkentés korlátozását. Nem biztos, mert van, aki fával fűt. De lehet, hogy érdemes bevezetni a gázt ezek után – mondta akkor.

Bírálta az Európa Uniós tagországok által elfogadott 15 százalékos gázfelhasználáscsökkenést, amelyet csak Magyarország nem szavazott meg. 

Nagy István holnap fog tájékoztatást adni az aszályvészhelyzet kezelése érekében hozott döntésekről.

Mekkora esély van az uniós támogatásokról a megállapodásra? Tárgyalunk, komoly szakmai viták nincsenek – válaszolta Gulyás. Alapvetően optimista  megállapodás esélyeiről. A héten a magyar kormány is elfogadta, hogy az uniós költségvetési ciklus végéig a pedagógusbéreket a diplomás átlagbér 80 százalékáig kell emelni. Bírálta a baloldalt, szerinte ők akadályozzák a béremeléseket. Később kérdésre elmondta, ők 2028-ig akarnák, az unió 2027-ig, és ehhez uniós pénzeket is felhasználnának.

Az ATV kérdezte, hogy mi alapján számolták ki, hogy mennyien esnek ki a rezsicsökkentésből. Azt válaszolta, hogy ezt az MVM pontosan tudja, és súlyozott átlagot használtak az átlagfogyasztás kiszámolásához. Hogy lehet a berlini nagyon magas gázárnál is magasabb a magyar és Európa legdrágábbja? Gulyás szerint ez nincs így.

Ha a százhalombattai finomító ma kezdődött karbantartása elhúzódik, kénytelenek lesznek megemelni a stratégiai tartalék megnyitását.

Az Origo Tordai Bence házáról kérdezte Gulyás Gergelyt, például, hogy nem akarják-e szigorítani a szabályozást. Gulyás Gergely nem híve ennek, azt mondta, de Lázár János az építésügyek felelőse, neki lehetnek ötletei.

Déltől él a benzinár-rendelet

Arról próbálnak megadni minden segítséget, hogy a gázról le lehessen jönni. Aki át tud állni villanyra, arra biztatja, hogy álljon át – mondta. Azzal számolnak, hogy csökkenni fog a gázfogyasztás, de a 15 százalékos uniós direktíva túl nagy szerinte, de teljesíthető.

A rendelet hatálya délben kezdődik – mondta kérdésre válaszolva. Újabb intézkedésig lesz hatályos, de hogy meddig, azt nem tudja, de szeretnék a magánszemélyeknek fenntartani a lehető legtovább. Azt nem mondta, hogy a százhalombattai finomító újraindítása után visszaáll az eddigi rendszer.

A lényeg, hogy ki az üzembentartó, így a hitelre vett és lízingelt autók is 480 forintos áron tankolhatnak – mondta.

Hogy mikor folytatódnak a napelempályázatok, arra azt válaszolta, hogy reméli, hogy mielőbb.

Azt mondta, hogy a közszolgáltatások árában nem engedtek módosítást, valamint hangoztatta, hogy infláción túli áremelést nem tart indokoltnak. Továbbá bízik abban, hogy a MÁV és a hasonló vállalatok rendelkeznek tartalékokkal, melyek segítségével átvészelik a követkető egy-másfél évet.

Hegedüs Zsuzsa lemondott és ezt természetesen mi elfogadtuk – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre.

Várható-e, hogy a kormány további segítséget ad a családoknak a rezsicsökkentéshez? A gázzal muszáj spórolni – mondta erre válaszolva, és felsorolta a nagycsaládosok eddig ismert kedvezményét. Mindenkinek azt javasoljuk a gáznál, hogy az átlagfogyasztás fölött alternatív megoldással fűtsön – mondta.

A gáztárolói töltöttség 50 százalékos jelenleg, ez két havi teljes országos ellátás, csak a lakosság esetében négy havi. De folytatják a töltést.

A tv2 az augusztus 20-i tűzijátékról kérdezett, Gulyás úgy válaszolt, hogy hétfőn részletesen be fognak számolni mindenről. Szerinte tavaly is volt petíció a tűzijáték ellen, akkor még többen is írták alá, mint idén.

Mennyire biztosított a tűzifaellátás? Biztosított, és még növelni is akarjuk, jelentős mennyiségű fa fog rendelkezésre állni az állami erdészetekben. Tűzifaárstopról nem döntöttek, van szociális tűzifa – mondta.

A taxisok miért kivételek? Mert a taxiárakban 60 százalékos áremelkedés lett volna másnap. Szerinte csak a taxisok azok, akinek a mindennapi munkához a dízel és a benzin az egyetlen energiaforrásuk. Azt mondta, nem azért kivételeznek velük, mert félnek az esetleges taxisblokádtól, szerinte az elmúlt hetek blokádjai még segítették is őket politikailag.

Minden közintézménynél azt próbálják felmérni, hogyan lehet kiváltani, főleg fával. És miért nem megújulóval? Mert a fával a leggyorsabb a kiváltás – mondta.

A kata szabályaiban nem terveznek módosításokat – mondta.

A felsóoktatási felvételi kapcsán azon is gondolkodott a kormány, hogy teljes szabadságot adjon az egyetemeknek, de egyelőre megnézik az új szabályt – mondta. A nyelvvizsga-követelmény kapcsán szerinte az a jó, ha az egyetemek eldönthetik, hogy mire van szükség, például az óvónőknek nem kell. Azt mondta, vannak olyan iskolák, amelyek nem tudják felkészíteni a diákokat a nyelvvizsgára és vannak amelyek igen.

Azok a projektek nem állnak le, amelyeknél megtörtént a munkaterület átadása, amelyeket leállítottak, ott lehetnek egyedi kivételek – mondta. Szeptemberben biztosan lesz döntés, de egészen kivételes esetekben előtte is lehetnek – tette hozzá.

Több fideszes politikus is olyan beruházásokkal kampányolt, amiket leállítottak. Nem érzi-e úgy, hogy ezzel átverték a választókat? Szerinte nem, mert minden oka a háború és a szankciók.

860 394-en érkeztek a háborús helyzet elől menekülve, közülük 27 657 fő nyújtott be eddig menedékes kérelmet – válaszolták kérdésre.

A több generációs, együtt, egy mérőórával rendelkezőkkel mit tesznek? Mindenkinek azt tudom javasolni, hogy alakítsa társasházzá az ingatlanát. Azt tudjuk tenni, hogy a földhivatalok soron kívül fogják intézni ezeket az ügyeket.

Mit is akart mondani Orbán Viktor, amikor a fajok keveredéséről beszélt? Mi minden esetben kulturális homogenitásról beszélünk, ezt csak rosszindulattal lehet félreérteni – mondta. Föl se merül az etnikai, biológiai, vallási különbségtétel, a kulturális a civilizációk szembenállását jelenti – mondta.

Magánszemély a tankolásnál kérhet-e áfás számlát? Erre a kérdésre azt válaszolta, hogy mindenki tartsa be a jogszabályt.

Gulyás Gergely szerint a magyar vízkészletek biztosítottak az aszály ellenére is.

Azt mondta, a Miniszterelnökségtől nem bocsátottak el tömegesen senkit, egyedi esetek lehetnek. Más tárcáknál sem tud hasonlóról.

A választási ígéreteket be kell tartani – válaszolta arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergely 20 ezer forintos rezsitámogatást ígért a budapesti nyugdíjasoknak.

Arról, hogy mennyi felhasználáscsökkenésre számítanak, azt mondta, erről a Molt kell megkérdezni. Arról hogy ettől jobban lesz-e kedvük importálni az importőröknek, azt válaszolta, hogy azt várják, hogy csábítóbb lesz az importőröknek. A dízelnél állnak rosszabbul, de azért benzinből sem állnak jól – mondta, így nem volt elég csak a dízelnél kizárni a céges autókat.

Miért nem indítanak energiahatékonysági támogatási programokat? Azon vagyunk, hogy indítsunk, ahogy eredmény van, be fogjuk jelenteni – válaszolta. „Félmunkáról nem számolunk be, ha teljesen kész van, meg fogjuk tenni” – tette hozzá.

Oroszország már a háború előtt visszafogta a kínálatot, ezt miért nem említik soha? Erre ő úgy válaszolt, hogy a háború után csökkentették. Később elismerte, hogy a háború előtt is emelkedett az ár.

Ha októberben tele lesz a tároló, akkor áprilisig elegendő lakossági gáz áll rendelkezésre – mondta.

Ha nem sikerül a kínálatot csökkenteni, akkor mi lesz? Nem szeretnének további korlátozást, úgy látják, hogy ebben a formában fenntartható a rendszer – mondta. Jelen pillanatban tudják garantálni az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentést.

Rendőrök, mentők, tűzoltók is emelt áron tankolnak? Feltételezem igen, de akkor ezt a költségvetésből biztosítani fogjuk – mondta.

Normális-e, hogy fél órás felkészülést biztosítottak a rendelet hatálybalépéséig? Ez így helyes ebben a helyzetben, különben megrohanták volna a kutakat.

Az állam csökkenti az inflációt, ahol tudja, ahol nem, ott elengedi. Van egy nagy multi, a Mol, ami ezt tudja finanszírozni. Ezért is emelték 25-ről 40-re az extraprofiját.

„Kiválónak tartom ezt az intézkedést. Annál nagyobb öröm, hogy látom, mennyibe kerülne és mennyiért kapom, nincs” – mondta a benzinárstopról.

Nem akarná nevelni spórolásra az embereket a benzinnel, de a cégeknél ez be fog következni. Szerinte ahol meg tudjuk óvni az embereket a spórolástól, ott tegyük meg.

A növekvő károsanyag-kibocsátás miatt nem aggódik a kormány, az aszály és a benzinár között nem lát összefüggést.

Inkább a gazdálkodók felelőssége, hogy nem tudnak elég területet öntözni – derült ki a szavaiból.

Putyin korábban azt mondta, hogy a magyarok ötödannyiért veszik a piaci árnál a gázt, mi változott? Mi ilyet nem mondtunk soha – mondta. Csak azt, hogy kedvezőbb, mint a korábbi. Javaslom az orosz elnököt megkérdezni, hogy miért mondta – tette hozzá.

7000-rel van több orvos, mint 2010-ben volt – mondta. Szerinte a katás rendszer megszüntetése az orvosbéremelés után nem hiszi, hogy jelentős gondot okozhat. A tanároknál fel kell oldani a nyugdíjkorlátot, ez a megoldás a hiányra.

Hogy áll az atlétikai stadion építése? Úgy tudom, hogy a szerződésben rögzített áron belül meg tud valósulni, és időben is – válaszolta.