Kormányinfó 146. – Gulyás román ügynöknek nevezte Fekete-Győr Andrást

Kormányinfó 146. – Gulyás román ügynöknek nevezte Fekete-Győr Andrást

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. október 10-én. MTI/Soós Lajos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Putyin után, Erdogan előtt – két után tart ismét kormányinfót közvetlenül a török államfő budapesti látogatása előtt Hollik István kormányszóvivő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

A sajtótájékoztatón „forró téma” volt többek között Borkai Zsolt lemondása, a Liget-projekt alakulása, a Karácsony Gergellyel való egyeztetés és Erdogan látogatása. Gulyás szerint ők minden nagyhatalommal igyekeznek jóban lenni. A miniszter elismételte, hogy ők nem fogják erőltetni a fejlesztéseket, és ha nem lesz a Ligetben, akkor feltehetőleg máshol sem valósul majd meg a Nemzeti Galéria. Egyelőre nincs meg, kit indít majd a Fidesz győri polgármester-jelöltként. Sok szó esett arról is, hogy a Momentum Romániában a helyi liberálisokat támogatja, nem pedig az RMDSZ-t. Gulyás többször hangsúlyozta, hogy Fekete-Győr András szerinte román ügynök, aki korrupt jelöltet erősít ezzel.

12.25 Köszönjük a figyelmet, ennyi volt mára a Kormányinfó.

12.16 Felmérések szerint a fiatal magyarok is támogatják Dan Barnát, inkább, mint Kelemen Hunort – vetette fel a Magyar Hang. Gulyás viszont október 13-a óta kevésbé hisz a felméréseknek. Ha egy határon túli magyar párt van, akkor azt a magyar politikának támogatnia kell szerinte. Akkor Dan Barna erdélyi magyar támogatóit is román ügynöknek tartja? Gulyás szerint erről nincs szó, viszont Fekete-Győr szégyellje magát, amiért őt támogatja. Az hagyjon fel azonnal a közélettel, aki azt hiszi, hogy egy román párt jobban fogja támogatni a magyarokat, mint a magyar párt – mondta.

12.15 Semmilyen új információja nincs Gulyásnak október 13-a óta Borkai Zsolt viselt ügyeiről. Miért tartottak ki mellette 14-éig? A miniszter szerint azért, hogy a győriek dönthessenek. Úgy látja, jól tették, hogy Borkaira szavaztak, mert ezt teszi lehetővé, hogy ne a „volt kommunista állampárt” képviselője nyerjen.

12.14 Ibrahim Karim török szóvivő korábban azt mondta, Európában és Magyarországon iszlamofób hang ütötte fel a fejét. Ez az álláspont-különbség szóba kerül-e majd Orbán és Erdogan között? – kérdeztük. Gulyás szerint ők minden világvallást tisztelnek, de Európa keresztyén alapokon áll.

12.12 Mi a helyzet a Malév GH gazdálkodásával kapcsolatban? A társaság csődjét a társaság szerette volna elkerülni, ehhez biztosított pluszforrásokat, de mindenféle vizsgálat lefolytatására lehetőség van. Ezt arra válaszolta a miniszter, hogy a gyanú szerint tiltott állami finanszírozás történhetett hétmilliárd forintos értékben. Fel vannak-e készülve a Malév GH bedőlésére? Gulyás szerint igyekeznek, és ha nem tettek volna semmit, a csőd már bekövetkezett volna.

12.10 Mi a helyzet az orvosi bérrendezés és hálapénz kérdésével? Lesz-e szigorítás a paraszolvencia ügyében? Gulyás szerint ha komoly béremelésről lesz szó, ez várható. Kétmillió forintos lenne a legmagasabb szakorvosi bér, a hálapénzt pedig megtiltanák. Ez egy rákfenéje az egészségügynek – mondta Gulyás lapunknak. Ráadásul csak az orvosok 20-30 százaléka jut hozzá, így mélyen igazságtalan is. Az orvosok béremelését illetően a következő néhány napban lesz döntés.

12.08 Az ENSZ terrorizmusellenes budapesti irodája Budapesten nyílik meg – vetette fel lapunk. Erről majd Szijjártó Péter nyilatkozik Gulyás szavai szerint. A hír egyébként a kormányinfó alatt jött ki. A kórházellátottak is szóba kerültek, elképesztő aránytalanságok állnak fenn Gulyás szerint, erről is fognak tárgyalni.

12.06 Gulyást meglepte, hogy egy „büszkén vállaltan ellenzéki” lapban arról olvasott, hogy Orbán beszédei jobban hasonlítanak Macronéihoz, mint a Putyin- vagy Erdogan-szónoklatokhoz. A miniszter sugalmazásával szemben viszont ezt nem egy újságíró szedte össze, hanem a Méltányosság, és Lakatos Júlia nyilatkozott róla.

11.56 Reálisnak tartja Gulyás, hogy 2030 előtt meglegyenek az új paksi blokkok, de azzal kapcsolatban vannak fenntartásai, hogy 2025-26-ra elkészülnek. Csúszás várható, a legfontosabb, hogy a biztonsági követelményeknek megfeleljenek, mondta. Úgy tudja, az uniós engedélyezéssel komoly probléma nincs, és a projektet ez nem is veszélyezteti. Érdemi egyeztetések a hitel törlesztéséről akkor lesznek, ha az engedélyek megvannak.

11.52 Mi a helyzet a kórházak adósságállományával? Az mfor kérdésére Gulyás azt mondta, komplexebb előterjesztésről fog a kormány tárgyalni novemberben. Azt is vizsgálják majd, az adósság újratermelődését hogyan tudják megakadályozni. A kórházak finanszírozásán szerinte változtatni kell.

11.46 Gulyás emlékszik még arra, amikor a szlovákok csak jól neveltségük miatt nem borították az asztalt a görögökre, mikor a görög nyugdíjakhoz kellett volna eurózóna-tagként hozzájárulniuk. Ezért is lenne óvatos az euró bevezetésével.

11.44 Mi a véleménye arról, hogy Borkai lemondása után Wittinghoff Tamás és Lackner Csaba nem követik a példáját? – tett fel kemény kérdést a Magyar Hírlap. Kettős mérce – válaszolta Gulyás Gergely.

11.40 A TEK úgy nyilatkozott, hogy megvédi Erdogan méltóságát. Ez azt is jelenti, hogy megpróbálják a tüntetőket a látómezején túl tartani? Gulyás állítása szerint nem tud biztonsági protokollokat felülbírálni, és egyébként külföldön is hasonlóképp zajlik ez.

11.38 Nem valósulhat-e meg máshol, egy rozsdaövezetben a Nemzeti Galéria? – kérdezte a HVG. Gulyás szerint ha ezt most nem akarják a Ligetben, akkor egyelőre állni fog a projekt.

11.36 Megismételt választás lesz Jászberényben, az ellenzéki jelölt pedig szélsőjobboldali volt korábban – állította a Pesti Srácok munkatársa. Gulyás szerint a magyar baloldal, ha szükséges, bármilyen szélsőjobboldali eszmét valló emberrel összefog. Ezek után a 444 újságíróját támadta kérdésében a PS, Erdélyi Péter médiaügyi állításait csúsztatásnak nevezve, és egy uniós meghívást bírálva.

11.31 Erőből is meg lehetne valósítani az atlétikai stadiont, nem gondolkoztak ezen? – kérdezte a Pesti Srácok. Gulyás óva intett az erőből való megoldástól, szerinte ők nem olyanok, hogy ezt tegyék. Azt nem tartja reálisnak, hogy a folyó ügyekben másként döntsenek, ha a főváros nem támogatja azokat. Azzal egyetért Gulyás, hogy bűn lenne, ha a Nemzeti Galéria nem valósulna meg a Ligetben. Álszentnek is tartja, mert szerinte zöld ügyekre hivatkoznak, miközben több zöldfelület jönne csak létre. A Liget területének csak másfél százalékát vette volna igénybe az intézmény, mondta.

11.29 A főpolgármester nem kifogásolta az atlétikai stadion helyszínét, magát a stadionépítést bírálta. Olyan felvetés nem érkezett Gulyás szerint, hogy máshol épüljön ez meg. Gondolkozott-e a kormány azon, hogy Budapest helyett Debrecen legyen a főváros? – kérdezte az Index. Gulyás elnevette a választ, elmondása szerint az alkotmányozás során megfontolták, de elvetették a dolgot.

11.27 Kérte-e Karácsony a budapesti adósságállomány átvállalását? Hiszen korábban ezt ígérte. 217-218 milliárd adósságot átvállaltak már Budapesttől, mondta Gulyás, de arról nem fogalmazott egyértelműen, kért-e ilyet a főpolgármester. Szerinte a Fővárosi Önkormányzat gazdálkodása ma sokkal szélesebb körben valósul meg, mint 2010-ben.

11.24 Minden győri potenciális jelölt a Fidesz számára. Jövő héten lesz elnökségi ülés, ott szóba fog kerülni ez, mondta Gulyás. Nyolcvan és száz nap közötti időpontra kell kiírni a polgármester-választást, de addig is Borkai távozik, a helyettesítéséről pedig majd a közgyűlésben gondoskodnak. Indul vizsgálat azzal összefüggésben, hogy az Audi területi terjeszkedéséről 2012 előtt megegyezett Borkai egy dokumentum szerint, rajta továbbá Rákosfalvy Zoltán aláírásával? Ha olyan okiratok vannak, amik szabálysértésre, bűncselekmény gyanújára adnak okot, akkor az illetékes hatóságnak kell eljárnia, mondta a miniszter. Mindezt az Index kérdésére.

11.22 Jövő év első felében elfogadhatják azokat a törvénymódosításokat, amik a családvédelemmel kapcsolatosak.

11.20 A főpolgármester hatásköreit érintő ügyekben a jövőben is meg fogják hívni Gulyást a kormányülésekre.

11.17 Székesfehérvár polgármestere felvetette, hogy az augusztus 20-ai állami ünnepséget Esztergomban vagy Fejér központjában kellene rendezni – vetette fel a „Magyar Nemzet” újságírója. Gulyás időt adna Karácsonynak, hogy Szent István és Lukács György között választhasson. (Utalva ezzel a fővárosban kialakult szoborvitára.) Azt viszont ettől függetlenül megvitatná, nem lenne-e jó ötlet egy-egy nemzeti ünnepet vidékre vinni.

11.11 Az EU mindig arra törekedett, hogy a közvetlen közelben lévő szomszédállamokkal korrekt kapcsolatban legyen. Van, ahol jelentős az uniós csatlakozás, van, ahol nem. Ezt mondta Gulyás arra vonatkozólag, hogyan képviselhetné Várhelyi Olivér biztosként Orbán Viktor politikai érdekeit. Az ATV arra volt kíváncsi, nem tartaná-e ezt problémásnak, miután a biztosnak uniós álláspontot kell képviselnie. Azt fogja, mondta Gulyás, ugyanakkor Magyarország hangja is lenne ettől még Várhelyi. Ha választani kellene az euró és egy türk pénz között, melyikre voksolna Gulyás? A forintra, nevetett a miniszter, de egyébként is akadémikus kérdésnek tartja az egészet. Időkorlátot nem állítottak fel az euró bevezetésére. Konfliktust nem lát az „akadémikus vita” és az uniós kötelezettség között. Előbbihez sorolva Matolcsy György jegybankelnök türk valutára vonatkozó kijelentéseit.

11.09 Mennyiben nem beszédes a szerdai „heuréka” arra vonatkozólag, hogy Borkai Zsolt lemondott? – kérdezte Gulyás. Ők üdvözölték a döntést, hogy lemondott Győr botrányba keveredett polgármestere. A miniszter arról nem beszélt, hogy miért a „heuréka” szót használta, amikor feltehetőleg a „halleluja” vagy „hurrá” kifejezésre gondolt. Azt a felvetést nem érti, miért kellene feloszlatni a győri közgyűlést. Arra pedig nem válaszolt, ki lehet majd a Fidesz jelöltje az időközin.

11.06 Az ATV arról érdeklődött, valóban román ügynöknek nevezte-e Fekete-Győr Andrást a miniszter. Gulyás a magatartása alapján ezt indokoltnak tartja, ahogy azt is problémásnak tartja, hogy egy korrupciós botrányba keveredett román politikust támogasson a Momentum. Továbbá ha Budapest nemleges állást foglal, vidéki városban kellene megrendezni az atlétikai világbajnokságot.

11.02 A szuperkórházról van épp szó, példamutató és páratlan beruházás lenne ez Gulyás szerint európai szinten is.

10.59 Elképesztő és szégyenteljes kisstílűség, hogy két független polgármestert, akik a kormánypárt támogatásával nyertek, nem az ellenzékhez számítanak a fővárosban – mondta Gulyás. „Ugyanazok jöttek vissza, akik Demszky Gábor alatt ezt a várost már egyszer tönkretették”, értékelt a miniszter.

10.57 A köztévé kezdett, rögtön egy olyan releváns kérdéssel, mint hogy a Momentum Romániában a román liberálisokat támogatja, nem az RMDSZ-t. A román ügynökök fedésben dolgoznak, felelte Gulyás.

10.55 Magyarország arra törekszik, hogy valamennyi nagyhatalommal jó viszonyt ápoljon, Törökország szövetséges a NATO-ban, és a törököknél tartózkodó bevándorlók Európában megoldhatatlan problémát jelentenének. Amúgy is, az EU majdnem minden fontos vezetője tárgyalt az elmúlt időszakban a török vezetéssel. Ezzel indokolta Gulyás Gergely, hogy Recep Tayyip Erdogan Magyarországra érkezik. A kurdok elleni offenzíváról Gulyás nem mondott semmit.

10.54 A kormány támogatja a közbeszerzési törvény módosítását. Azt szeretnék, hogy élesen elváljon egymástól az uniós pénzekre vonatkozó szabályozás és a belföldi pénzek költése. Gulyás utalt rá, hogy sok kritikát kaptak amiatt, mert nem elég szigorú a közbeszerzési törvény.

10.52 Az egészségbiztosítási alap 34 milliárd forinttal történő megemelését támogatta a kormány. Az emelés célja, hogy daganatos megbetegedések esetében a kezelés szélesebb körben váljon elérhetővé. Zalaegerszegen is támogatja a Mindszenty József nevéhez kötődő múzeum- és konferenciaközpont megvalósítását a kormány. Erre 8 milliárd jut Gulyás bejelentése szerint.

10.50 Döntött arról is a kormány, hogy mégsem fog kelleni nyelvvizsga az egyetemi tanulmányok megkezdéséhez. „Mi senkit nem szeretnénk a felsőoktatástól távol tartani, de a magyar fiatalok nyelvtudása nem tartozik a legjobbak közé az Európai Unióban, hogy finom legyek”, jelentette ki a miniszter. Szerinte meglepő volt, hogy minden szakmai szervezet, még a nyelvtanárok is az intézkedés bevezetésének elhalasztását kérték.

10.48 A főpolgármester szándéka eltér elődje terveitől, a BKK-t nem szüntetné meg. Az atlétikai stadion ügyében Karácsony november végéig nyilatkozni fog. A Bozsik Stadion építését a főpolgármester sem ellenzi.

10.45 A költségvetési törvényt be fogják tartani, ahol pedig közös pontok vannak az új fővárosi vezetéssel, ott a fejlesztések mellett lesznek. Ettől még a kormány nem boldog az új közgyűlési többség miatt, jelentette ki Gulyás. Sajnálja a Liget-projektet, mert nagy kulturális lehetőségnek tartja.

10.43 Kezdetét vette a 140. Kormányinfó. A szerdai kormányüléssel nyitott Hollik István, beszámolva a Karácsony Gergely főpolgármesterrel való egyeztetésről. Gulyás Gergely szerint a cél az volt, hogy kölcsönösen ismerjék meg egymás álláspontját, „a mienk ismert volt.” Bár jó néhány folyamatban lévő fejlesztés rendkívül fontos, de tudomásul vesszük, hogy a közgyűlési többség akaratával szemben komoly fejlesztéseket véghez vinni lehetetlen – ismételte el a korábban hangoztatott álláspontot a miniszter.

Ha érdekli, mi történt a legutóbbi kormányinfón, ide kattintva vissza tudja olvasni:

Kormányinfó 145.: Gulyás Gergely először áll a sajtó elé az önkormányzati választás után | Magyar Hang

Az október 13-i, a kormánypártok számára fájdalmas vereségeket is hozó önkormányzati választásokat követően első alkalommal tartott kormányinfót Hollik István kormányszóvivő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.