Kormányinfó: hosszabb lesz a téli szünet, nem lesz őszi

Kormányinfó: hosszabb lesz a téli szünet, nem lesz őszi

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az energiaválság miatt idén december 22-től január 8-ig fog tartani a téli szünet, és miniszteri biztos fog tárgyalni az önkormányzatokkal az elszálló rezsik ügyében – erről is szó volt a csütörtöki kormányinfón.

A tegnapi kormányülésen a kormány megtárgyalta és döntött is a nemzeti konzultáció elindításáról. Mindenki látja, hogy Európa ma egyedülállóan nehéz helyzetben van, a háború és a szankciók miatt megugrottak az árak, az emberek szankciós felárat kénytelenek fizetni – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Arról beszélt, hogy sehol sincs akkora segítség a lakosságnak Európában, mint Magyarországon. Ezt követően újra a szankciókat ostorozta, hogy szerintük mit ígért Brüsszel, és mi történt helyette. Ezért tartja a kormány fontosnak, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket a szankciókról. A következő napokban be fogják mutatni a kérdéseket, a lebonyolítás az eddigihez hasonló lesz. Morálisan sem áll, hogy olyan döntéseket hozunk, amelyek Oroszországot hozzák jobb helyzetben, ráadásul a világgazdasági versenyben is le fog szakadni Európa a drága energia miatt – mondta.

– A kormány döntött arról hogy a téli szünet hosszabb lesz az elmúlt években szokottnál, december 22-től január 8-ig fog tartani. Ebben az időszakban kormányzati igazgatási szünet is lesz – mondta.

Az önkormányzatokkal is foglalkoztak, mivel a távhőhöz szükséges gáz ára is tízszeresére nőtt. Idén nagy többségük a plusz költségeket még ki tudja gazdálkodni a hosszú távú szerződések miatt, de jövőre jelentős spórolásra lesz szükség, és még emellett is kormányzati segítségre szorulhatnak. Jövőre főleg segítségre lesz szükségük. Balla György miniszteri biztosként fog tárgyalni az önkormányzatokkal, kiadáscsökkentést is kell vállalniuk az önkormányzatoknak – mondta.

Gulyás örül, hogy kevesen sztrájkolnak

Minden stopról szóló hír tévedés, eddig is volt már olyan, hogy csak a Pénzügyminisztérium engedélyével lehet fizetni, most is ez történik. Semmilyen kifizetési problémája nincs az országnak, a magyar gazdasági fundamentumai erősek – mondta kérdésre válaszolva.

Ezt követően a Magyar Nemzet kérdéseire gyurcsányozás kezdődött. Gulyás szerint Gyurcsány mondja meg, hogy mit csinál a baloldal.  

Nem lesz őszi szünet, ennek rovására hosszabbodik meg a téli – egészítette ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a miniszter által elmondottakat.

Az Északi Áramlat megrongálásról kérdezte az MTVA Gulyást, aki nem akart ítélkezni, hogy ki követhette el és kinek állhat érdekében. Hangsúlyozta, Magyarország energiaellátása jól áll. 72 százalékos töltöttségen vannak a tározóink, a gazdaság és a háztartásokhoz szükséges mennyiség rendelkezésre áll.

Október közepén kezdik kézbesíteni a nemzeti konzultációs kérdőívek, amik utána heteken belül megérkeznek mindenkihez – mondta Szentkirályi Alexandra. 

A nyolcadik szankciós csomag támogatásáról azt mondta, energetikai szankciót biztos ne fognak támogatni (ilyen nincs is benne).

Az ATV kérdezte a 420 forintos euróról is, szerinte amikor a dollár erősödik, akkor van gyengülés, gazdasági okai nincsenek az árfolyammozgásoknak, a magyar gazdaság stabil, a hiány tartható. A jegybank felel az árfolyampolitikáért.

Arról, hogy az állami MVM előrehozta 10-e elé az energiaszámlák befizetési határidejét, még a nyugdíj folyósítása elé, úgy válaszolt, hogy elég 15-ig fizetni, nem lesz késedelmi kamat, a következő havi számláknál pedig visszatérnek az eddigi határidőre.

A minisztériumokban 18 fokot tartanak, sehol nem gondolkodnak négynapos munkahetekben vagy tanítási hetekben – mondta. Személyes spórolási szokásairól is kérdezték, azt mondta, nem volt eddig sem nagy fogyasztó. Szentkirályi Alexandra is ezt mondta.

Szinte lehetetlen a hatósági áras tűzifát megrendelni, mert vagy ki sem csöng a telefon, vagy két hónapos határidők vannak, hogy kommentálja ezt? Az agrárminisztérium vállalta a 10 köbmétert, aki élni akar vele, éljen. A Pilisi Parkerdőnél vannak kisebb-nagyobb gondok, emailben vagy telefonon is lehet rendelni, aza  fontos, hogy november végéig mindenki hozzájusson, ez volt az agrártárca vállalása. 

Az őszi szünet összesen 3 nap lenne, ehhez jön plusz két ünnepnap, így jött ki az öt nap – mondta. Minden iskolának van 3 szabadon kiadható napja, amit akár oda is tehetnek az iskolák, így helyileg lehet őszi szünet bárhol – pontosított kérdésre válaszolva Gulyás. Eredetileg október 28-a, péntek lett volna az utolsó, majd november 7., hétfő az első tanítási nap – így a november 1-jés négynapos hétvége után november 2-a, szerdától iskolába kell menni.

Hogy honnan szerezhet Magyarország hitelt, amiről Orbán beszélt, Gulyás úgy kommentálta, hogy a miniszterelnök csak zöld hitelről beszélt.

A rezsivédelmi alapba időarányosan teljesülnek a várt befizetések, a nagyobbik része már befolyt – mondta, de pontos összeget nem említett.

Kérdezték a jövő hétre hirdetett tanársztrájkról. Azt mondta, örül, hogy kevesen vesznek részt, „fejet hathatunk előttük, hogy szolidárisak az országgal, míg a tanárszakszervezetek az ellenzékkel”. A kormány nem azért nem emel a pedagógusoknak többet, mert ne szeretné, hogy többet keressenek, hanem mert energia, inflációs és gazdasági válságban vagyunk egész Európában. Havonta 180 ezer forintot kell kifizetnünk háztartásonként a rezsiszámlákra, ilyen gazdasági helyzettel vagyunk kénytelenek szembenézni – tette hozzá.

Indokolt az ársapka fenntartása

Itt is szóba került az ellenzék esetleges külföldi támogatása, elmondta, hogy ez példátlan, hogy kampányra külföldről érkezik pénz. – Ez egyértelműen jogellenes cselekedet volt – mondta.

Nem lát lehetőséget most önkormányzati ársapkára az energia terén, mert azt valakinek ki kellene fizetni – mondta. Óriási különbségek vannak az önkormányzatok lehetőségei között, ezért az egyetlen jó megoldás, ha egyenként tárgyalunk mindenkivel – tette hozzá.

Gödöllőn a Török Ignác Gimnázium diákjai tiltakoznak az áldatlan állapotok miatt. Lehetőségük lehet-e digitális oktatásra? – szólt a kérdés. Erre Gulyás azt mondta, nem tudta megmondani, mi lenne a helyes döntés, mivel az intézmény konkrét helyzetét nem ismeri. Szerinte szükség esetén alternatív megoldásokat kell keresni, végső esetben az online oktatás is szóba jöhet. 

SZJA-mentesség kiterjesztésével kapcsolatban elmondta: 3-4 ezer milliárd forint plusz kiadást jelent az államnak az energiaárak kifizetése, de valóban felmerült annak ötlete, hogy a 25 éves korig járó SZJA-mentesség meghosszabbodhat gyermekvállalás esetén.

Gulyás Gergely az ellenzék által felhasznált kampánypénzekre utalva egy kérdésre válaszolva kifejtette: dollár-baloldal van Magyarországon, a baloldal valamilyen kötelezettséget vállalt a pénzért cserébe, a kérdés csak az, hogy mit. Hogy Bajnai Gordon ebben milyen szerepet játszott, nem tudjuk, csak a sajtóhírek alapján azt, hogy volt szerepe.

A benzin és a gázolaj piaci ára 600 és 900 forint között mozgott, ezért indokolt az ársapka fenntartása. Ugyanez igaz a más termékekre vonatkozó ársapkára is. Ezek elhagyása életszínvonal-csökkenéshez vezetne – fejtette ki Gulyás Gergely, megjegyezve: ezek a lépések az inflációt is leszorítják.

Azon dolgozunk, hogy minél előbb megkapják a béremelést. A pedagógusok háromszor tíz százalékos emelést biztos kapnak. De a további emelés azon múlik, hogy az Európai Unió forrásai megérkezzenek. Azon dolgozik a kormány, hogy az EU-val megszülessen a megállapodás – fejtette ki a miniszter, megjegyezve: az unió most olyan kritériumokat támaszt, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben irreális.

Nem titok, hogy a mi bajunk az az, hogy az unió a béremelések egyhetedét, egynyolcadát akarja fizetni, ami kevés ebben a gazdasági helyzetben. Vagy megállapodásra jutunk, vagy nem. Nekünk az a célunk ,hogy 2027-re érjük el az átlagbér nyolcvan százalékát – húzta alá.

Az olasz szuperkupa döntőjének Magyarországra hozásával kapcsolatos sajtóhírek kapcsán elmondta: a kormány örülne neki, de ez a terv nincs a kormány asztalán, ki van zárva, hogy ilyesmiért 3 milliárd forintot fizessen Magyarország.

A kormány nem tárgyalt hitelfelvétel lehetőségéről az IMF-fel – közölte a miniszter, hozzátéve: 2012 óta ez nem téma.

Mekkora lehet a nyugdíjprémium? Erre a kérdésre konkrét választ nem adott Gulyás, csak azt, hogy a jogszabályok rögzítik ezt, a kormány pedig közölni fogja ennek mértékét.

Az orosz gazdaság már most recesszió van, az infláció ott már akkora, mint Magyarországon. Mire alapozza azt az állítását, hogy Európa rosszul jár? – érkezett a kérdés. Gulyás erre pontosított: az energiahordozókkal kapcsolatos szankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak. A német gazdaságban az előrejelzések már csak a recesszió mértékén vitatkoznak.

Nem hagynak torzókat

Az MNB 14 százalékos inflációt és 1 százalékos gazdasági növekedést jelez előre. Mit szól ehhez a kormány? Gulyás erre azt válaszolta, az előrejelzések a mai világgazdasági folyamatokban nem lehetnek megbízhatóak. A kormány 4,9 százalékos hiánnyal számol az idei évre, a jövő évre vonatkozóan pedig november végén vagy december elején fognak prognózist alkotni.

Mi vonatkozik az állami beszállító cégek kifizetési stopjára? Erre a kérdésre reagálva Gulyás Gergely azt mondta, a lejárt tartozások kifizetése mindenképp indokolt, ezeket nem érintheti a döntés.

Az, hogy Olaszországban egy jobboldali kormányt választott, ez azt jelenti, hogy az Európai Néppárt a nagy vesztese a helyi választásoknak – fejtette ki Gulyás Gergely, aki szerint ma már több országban is igazi konzervatív vezetés van.

Hogy állnak a kormány és a főváros közötti tárgyalások a fővárosi és agglomerációs közlekedés terén, tekintve hogy a buszállomány elöregedőfélben van? A miniszter közölte, a buszprogram kapcsán az uniós források segíthetnek. – Nagy kár, hogy a főváros nem a források hozzájutásáért küzd, hanem azért, hogy ezek a pénzek ne álljanak rendelkezésre – fogalmazott.

Torzókat sehol nem hagyunk, ahol építkezések vannak, amiket elkezdtünk, azokat be fogjuk fejezni. Ilyen a Citadella is – ezt a miniszter a Gellérthegy rehabilitációjával kapcsolatos kérdésre válaszolta.

A napelem-pályázatok esetében nulla forint szerepel a kormányzati portálon, miközben a bekerülési árak elszálltak. Lesz-e ennek kompenzációja? Gulyás ezzel kapcsolatban azt mondta, több tízezer pályázatot már elbíráltak, ezek összege meghatározott. Az idei évben valószínűleg sor kerül a kifizetésekre. Az pedig sajnálatos, hogy az árak felmentek. A miniszter szerint a többlet költségek esetében meg kell nézni a hitelfelvétel lehetőségeit. Szerinte bár már nem száz százalékos a támogatás az árak emelkedése miatt, de a majdani megtakarítás mértéke is sokkal nagyobb lesz a megdrágult energia miatt.

Átvertek bennünket – mondta Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy Orbán konkrétumok nélkül beszélt arról a parlamentben (és más politikusok egyéb fórumokon), hogy a brüsszeli bürokraták korábban azt ígérték, a szankciók Oroszországnak jobban fognak fájni, mint Európának, ám konkrét megszólalót nem említett. Gulyás most a német kancellárt említette.

Négy ukrán megye Oroszország általi annektálásával kapcsolatos kérdésre a miniszter kifejtette: Magyarország nem ismeri el ezt, és a majdani uniós közös állásfoglalást tartja irányadónak.

Mit kért Szijjártó Péter Szergej Lavrovtól a béke érdekében? – A kérdésre nem tudott válaszolni Gulyás, mondván nem volt ott a találkozón. A nemzetközi jognak megfelelő megoldás az volna, ha Oroszország kivonulna. De a reális megoldás egy megállapodás, amihez párbeszéd kell. Putyinnal az elmúlt két hétben a francia elnök is beszélt, de Angela Merkel is a párbeszéd mellett tett hitet a Helmut Kohl Alapítvány megnyitóján – fogalmazott Gulyás Gergely.

Csak a szokásos egyeztetések folytak az IMF-fel

Orbán milyen energiaszankciókról beszél, ha egyedül a szénnel kapcsolatos embargó van már érvényben. Milyen ránk erőltetett szankciókról van szó? – kérdezte az újságíró. Gulyás válaszában kiemelte: a piacok egyből reagáltak a szankciókra, iszonyatos mértékben megdrágult a földgáz és a gáz ára.

Miért beszél a kormány nyomásgyakorlásról, ha a kormány számára is elfogadható formában hoztak szankciókat? Gulyás Gergely megismételte: a döntéstől egekbe szöktek az energiaárak. – Ha ma bejelentenék, hogy az európai energetikai szankciókat visszavonnák, egyből felére esne az energiaár – fogalmazott a miniszter.

Miért csak a magyar kormány mondja azt, hogy Európa lábon lőtte magát a szankciókkal? – hangzott el a kérdés, mire Gulyás azt mondta: „mert Európa csendes”.

Hogy lehet, hogy Európában nálunk a legmagasabb az élelmiszer-infláció? A miniszter szerint a háború mellett az aszály is rátett az inflációra.

Semmilyen olyan egyeztetés nem volt az IMF-fel, ami ne lenne normális és megszokott. Nem folyamodtunk hitelhez – ezt a 444 azon értesülésére közölte, miszerint szeptemberben volt a kormány és az IMF között egyeztetés. Gulyás azt mondta, lehetett ilyen, de a normális rend szerint.

Tervezik-e, hogy a földgázexport tilalmát feloldják? Egyelőre nem tervez ilyet a kormány, erre csak akkor kerülhetne sor, ha a földgázellátás biztosított.

Szóba került-e a Dunaferr megmentése? Erre a kérdésre Gulyás kifejtette, az üzem helyzete nehéz, 450 milliárdos tartozása van a cégnek, de az állam sajnos csak külső szereplő. Az állam sem tudja, ki a cég tulajdonosa.

A fővárosi parkolási díjak megemelését firtató kérdésre Gulyás Gergely kifejtette: nincs alkotmányos lehetőség arra, hogy az önkormányzatoktól jogkört vegyen el. – Budapesten autósüldözés van, dugók, indokolatlan kerékpáros sávok, indokolatlan parkolás-drágítás. Ezzel én nem értek egyet, de demokratikus választáson nyert a mostani városvezetés – fejtette ki.

Orosz-magyar kettősállampolgárok behívása esetén segít-e a kormány? Ha az illető Magyarországon van, akkor ez a kérdés nem merül fel és ha Oroszországban, akkor sem, mert ott az orosz állampolgárság jár kötelezettséggel – felelte Gulyás.

Ezzel a kormányinfó véget ért.