Gulyás Gergely: Talán túl vagyunk az infláció csúcsán

Gulyás Gergely: Talán túl vagyunk az infláció csúcsán

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányinfót tart (Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A hazai gáztárolók az enyhe télnek köszönhetően telítettek, viszont a gázárak hamarosan újra emelkedhetnek – erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón csütörtökön. Szerinte az ilyen tendenciák megállításához is békekötésre, a háború befejezésére lenne szükség. Gulyás hozzátette, hogy a kormány egyértelműen elítéli az orosz agressziót, és Magyarország sokat tesz azért, hogy Ukrajna államszerű működése egyáltalán fenntartható legyen, hitel formájában ezen segít az Európai Unió is.

Úgy vélte, a magyar baloldal továbbra is belesodorná az országot a háborúba, és fegyvereket szállítana Ukrajnának. Az is a háború következménye, hogy az infláció a tengeren túlon is rekordokat döntött, a hullám pedig Magyarországot is elérte, az átlagon felüli a pénzromlás értéke nálunk. Túl vagyunk az infláció csúcspontján, szerény mértékű csökkenés kezdődött, de így is meg kell találnunk az infláció okát – mondta a kancelláriaminiszter. Szerinte erről nagyrészt külső tényezők, a háború és az energiaárak elszabadulása tehetnek,

A kormány célja, hogy egy számjegyű, 10 százalék alatti infláció legyen Magyarországon, és hogy megvédjük a nyugdíjasokat, kisvállalkozásokat – mondta Gulyás Gergely. Szerinte a magyar családoknak kell a legkevesebbet fizetnie a villamos energiáért. A kamatstop pedig 60 ezer kisvállalkozás érdekeit védi. Megemeltük a minimálbért és a garantált bérminimumot –sorolta többek közös a Miniszterelnökség vezetője.

Gulyás kiemelte, a szerdai kormányülésen döntöttek arról i, hogy Baross Gábor-program keretében 1000 milliárdosra emelték a hitelállományt, ezzel segítve a vállalkozókat.

2025-től 800 ezres tanárbért ígér Gulyás

A közmédia kérdésre - hogyan rendezné a kormány a pedagógusok bérét - Gulyás azt mondta: január elsejétől már emeltek 10 százalékot a pedagógusok fizetésén, de szeretnék elérni, hogy 22 hónap múlva egy átlagos pedagógus bér 800 ezer forint legyen. Ehhez uniós megállapodások kellenének, és az ,hogy Dobrev Kláráék ne blokkolják a kormányzat munkáját -mondta a kancelláriaminiszter. 

Hozzátette, bízik benne, hogy a szakszervezetek legalább a tanárok  és a bérrendezés érdekében képesek lesznek majd együttműködni a kormánnyal. Ugyanakkor a megemelt bérek 800-900 milliárdos plusz kötelezettégvállalást jelentenek majd az államnak évente, 2025-ttől, és ehhez az EU csak ideigenes segítséget nyújthat - mondta Gulyás Gergely. Szerinte ennek a béremelésnek  csak a Brüsszelbe járkáló baloldali politikusok állják útját, akik kést szurkálnak a kormány, közvetve pedig a pedagógusok a hátába is.

Matolcsy sértettségéről is kérdeznek a kormányinfón

A Magyar Nemzet arról kérdezte Gulyást: Matolcsy György jegybankelnök sértettsége - hogy nem kezdheti meg harmadik elnöki ciklusát - állhat-e a mögött, hogy éles kritikával illette a kormány gazdaságpolitikáját. A kancelláriaminiszter azt mondta, ők nem szeretnének személyes okokat, sértettséget feltételezni Matolcsy nyilatkozatai mögött.

A háborút csak felszínnek tartja Orbán Viktor

A kormányinfó előtt Orbán Viktor is felszólalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ülésén: a miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarországnak az elkövetkezendő években 500 ezer főnyi új munkaerőre lesz szüksége, ami rengeteg kérdést vet fel. Szerinte első sorban a belső tartalékokra kell összpontosítani, nem a vendégmunkásokra. Itt elsősorban földrajzi  tartalékokra gondolt: Kelet-Magyarországra a beruházásokkal, Debrecenre, Miskolcra és Nyíregyházára, de „felkészül Békés megye” is.

 A miniszterelnök hozzátette: beszélt, nem magyarországi, hanem magyar gazdaságunk van, ebben is van tartalék, már most is sok magyar dolgozik itt például Szerbiából és Ukrajnából, akiket nem szokott vendégmunkásnak számítani. Orbán arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háború csak a felszín lehet, amely alatt újraszerkesztik Európa hatalmi szerkezetét.