Gulyás Gergely elmondta, mi mindenben nem engednek Brüsszelnek

Gulyás Gergely elmondta, mi mindenben nem engednek Brüsszelnek

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányinfót tart (Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök tájékoztatást adott szerdán az uniós csúcstalálkozó fő eseményeiről, kezdte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfót. Továbbra is úgy látják, a migráció kapcsán egyhangú ítéletek kell szülessenek, ezért nem értenek az Európa Tanács legutóbbi lépésével. A miniszter elismételte, amit a kormány évek óta mond: nem támogatnak betelepítési kvótát, nem értenek egyet kötelezően építendő befogadótáborokkal. A hasonló táborok könnyen válhatnak migránsgettókká, fogalmazott Gulyás.

Úgy látja, a menekültkérelmek egynegyedét Magyarországnak kellene elbírálnia, ráadásul olyan táborokban, amelyek nem lehetnek zártak. Ennek komoly közbiztonsági, közegészségügyi problémái lehetnek szerinte, és felérne a kerítés lebontásával, több millió migránsnak küldött meghívóval. Minden jogi és politikai eszközt fel kívánnak használni, hogy a szerinte teljesen értelmetlen és őrült szabályozás ne léphessen hatályba. Ezért nem járult hozzá Orbán Viktor, ahogy a lengyel vezető sem, hogy az uniós vezetők közös állásfoglalást fogalmazzanak meg.

Gulyás ismertette azt is, Brüsszel milyen jelentős befizetést kért a tagállamoktól, ez az összeg szerinte elég óriási ahhoz, hogy még Ausztria és Németország se akarja vállalni. Tisztázni kell szerinte azt is, hol van a pénz, mire költötte Brüsszel a pénzt. Főleg, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak még egy fillért sem adtak. Ötvenmilliárd menne ebből Ukrajnának, migránsokra költenék, de nem határvédelemre, továbbá másfél milliárd euró a brüsszeli bürokrácia kifizetésemelésére menne. Magyarország ehhez sem tud hozzájárulni Gulyás elmondása szerint.

Brüsszel számtalan követelést fogalmaz meg Magyarországgal szemben, ez igaz a helyreállítási alapra, igaz az európai szemeszterre. Számtalan olyan elvárás, ami Magyarországnak elfogadhatatlan. Gulyás szerint a Bizottság elvárása a hatósági energiaárak megszüntetése, így a rezsicsökkentés felszámolása. Szó sem lehet továbbá a családtámogatások csökkentéséről, fejtette ki. Az oktatásban a 2030-ig vállalt béremelés 12-13 százalékát vállalhatná át szerinte az Európai Unió, a bruttó 800 ezer forint szerinte másfél év múlva lenne meg. Már akkor, ha a Brüsszelben nettó hatmillió forintot euróban kereső baloldali képviselőket is győzzék meg - fogalmazott Gulyás Gergely. A ciklus végére, 2027 elejére azzal számol, hogy egymillió forint felett lehet a pedagógusbér. Nincs szó arról szerinte, hogy döntően uniós pénzből finanszíroznák a béremelést. 

Majdnem 170 milliárd egyszeri átcsoportosítását rendelték el a rezsivédelmi alap terhére, ez az aktuális rezsikifizetésekhez való állami hozzájárulás, tette még hozzá Gulyás Gergely. 

Budapest vezetése szerint augusztusban akár csődbe is mehet a főváros, vetette fel a Magyar Nemzet néven megjelenő lap munkatársa. Gulyás Gergely erre azt válaszolta, Budapest vezetése szerint is az ország egyik leggazdagabb városáról van szó, és el kell gondolkozni új csődgondnok kereséséről. A miniszter azt állította, a főváros a covid éveit eltekintve gyarapodott, így Karácsony Gergely felelőssége az egész. Szóba kerültek a 99 Mozgalom támogatásai, illetve az esetlegesen adománygyűjtő dobozokban összegyűjtött pénzek. Gulyás szerint pénzmosási ügyről van szó, és az, hogy valaki 500 milliós értékben adott támogatást, okot adhat a feltételezésre, hogy itt a jogszabályokat nem tartották be. 

Nem fog változni a különböző családtámogatási támogatások összege, jelentette ki Gulyás az ATV kérdésére válaszul. A miniszter szerint amikor eddig spórolni kellett, az állam akkor is igyekezett magán tenni. Folyamatban nem lévő beruházások elindítását is kitolták továbbá, de nem töröltek el semmit, és nincs olyan építkezés, beruházás, amit nem kellene megvalósítani. Csupán halasztásról van szó, hangsúlyozta a politikus.