Kormányinfó: augusztusig bizonyosan kell oltási igazolvány a koncertekhez és a szállodákban

Kormányinfó: augusztusig bizonyosan kell oltási igazolvány a koncertekhez és a szállodákban

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányinfót tart (Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oltásoknak köszönhetően sikerült a harmadik hullámot megtörni – jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormánydöntéseket ismertető sajtótájékoztatóján. Augusztusig azonban különbséget tesznek az oltási igazolvánnyal rendelkezők és az ilyen igazolvánnyal nem rendelkezők között. Elhangzott: a héten érkező Pfizer vakcinákkal a 16-18 év közöttieket oltják. A jövő héttől átlagosan 120-180 ezer Pfiter és Moderna vakcina lesz elérhető azon regisztráltaknak, akik valamilyen okból ezen oltásokhoz ragaszkodnak. Kiderült, hogy egy kormányelőterjesztés szerint elveszítheti az oltási igazolványát, aki nem adatja be a második oltását. Ám erről még nincs döntés. Reaálisan 5 millió beoltott alatt nem lehetnek zenés-táncos rendezvények, így lakodalmak sem. Az átoltottság a miniszter szerint reálisan május második felére érheti el ezt az értéket.

Az oltásoknak köszönhetően sikerült a harmadik hullámot megtörni. A beoltottak száma 4 153 038 – ez 18 év felettiek 53 százaléka – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A legfrissebb adatok szerint 2 315 428 személy már a második oltását is megkapta.

A nemzeti konzultációt kitöltők 65 százalékuk támogatta, hogy akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, azok részesüljenek kedvezményekben. Augusztusig viszont maradnak a korlátozások azok számára, akik nem kaptak védőoltást. Koncerteken való részvételhez, szállodában való pihenéshez addig bizonyosan szükség lesz oltási igazolványra – jelentette be a minszter.

Az ezen a héten érkező beérkező 330 ezer adag Pfizer oltóanyagból 200 ezer dózist második körös oltásra használnak fel. 130 ezer adagot pedig félretesznek a 16 és 18 év közöttiek részére. A jövő héttől kezdődően viszont hetente átlagosan 120 ezer-180 ezer adag Pfizer- és Moderna-vakcina fog rendelkezésre állni (heti 120-130 ezer Pfizer és 20-30 ezer Moderna) – jelezte a miniszter.

A védettségi igazolványokról Gulyás Gergely azt mondta, arra törekednek, hogy minél több országgal kölcsönösen ismerjék el az okiratokat, függetlenül attól, hogy kit melyik vakcinával oltották be.

A gazdaság újraindítása prioritása a jövő évi költségvetésnek. A kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felső korlátját egy százalékban határozták meg. A családok támogatása szintén fontos szempont: folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, illetve életbelép a 25 év alatti fiatalok adómentessége.

A kormány a tegnapi kormányülésen döntöttek az önkormányzatok támogatásáról is. Tárgyaltak a 25 ezernél kevesebb lakosú önkormányzatok polgármestereivel, illetve az ennél népesebb városok vezetőivel. Összesen 23 milliárd forinttal támogatja a kormány az önkormányzatokat. 1,7 milliárd forint értékben járulnak hozzá hozzá bölcsődék, kulturális intézmények megújításához. Kiemelte, hogy nem politikai szempontok motiválták a kompenzáció mértékét.

Az M1 a kormány véleményét kérte arról, hogy a baloldali pártok nem vonták vissza a keleti vakcinák alkalmazásának betiltásáról szóló parlamenti határozati javaslatukat. Gulyás Gergely úgy reagált, hogy büszkék lehetünk arra, hogy a kormány nem várt az uniós vakcinákra, hanem maga intézkedett a vakcinák beszerzéséről. Sajnálatosnak nevezte, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt a keleti vakcinákkal szemben.

Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségéről a személyes véleménye az, hogy végeredményben az Gyurcsány Ferenc jelöltségét jelenti. A kormánynak nincs véleménye a jelölésről – mondta a Magyar Nemzet felvetésére.

Az RTL Klub a kínai Sinopharm vakcináról kérdezett, miután a WHO szerint nincs bizonyíték arra, hogy hatékonyan előzi meg az idősek körében a koronavírus-fertőzést. A miniszter szerint nincs alapja annak, hogy nem nyújtanak elég védelmet a keleti vakcinák. Továbbá szerinte meg kell nézni, hogy a kérdést feltevő médiumnak milyen tulajdonosi háttere van.

A kormánynál nem látják, hogy nyitásnak érdemi hatása lenne a fertőzöttségi adatokra – mondta szintén a kereskedelmi televízió felvetésére.

A külföldi igazolásoknak nincs egységes rendje, ezért nem fogadja el a magyar kormány a kettős állampolgárok másik országban kapott védőoltását. Amelyik országgal kétoldalú megállapodás jött létre, annak polgáraitól elfogadják a külföldön kiállított oltási igazolványt – felelte Gulyás.

Szóba kerültek az oltási igazolványok más aspektusból is. Gulyás Gergely helyeselte, hogy az igazolványt az első oltás után kapják meg a beoltottak. Ugyanakkor van a kormány előtt olyan előterjesztés, amely szerint az igazolvány érvényét vesztené, ha valaki nem adatja be a második oltást.

Rendőrségi nyomozás indult, miután múlt pénteken az oltásra regisztrációs oldal összeomlott Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után, miszerint aznapra lehetővé tették a Pfizer vakcinára történő időpontfoglalást. A miniszter szerint ez az eljárás fogja kideríteni, hogy kik indítottak támadást a kormányzati portál ellen. Mindenesetre más kormányzati oldalak ellen is voltak támadások.

A fudani egyetemről is kapott kérdést Gulyás Gergely. Ennek kapcsán arról beszélt, hogy a kormány kész kiemelt feljlesztési beruházásnak minősíteni a beruházást. Egyúttal felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc is helyeselte Kínával a felsőoktatási kapcsolatok fejlesztését.

Májusban dönt a kormány arról, hogy megtarthatók-e a nyári táborok.

Hol kell jelentkezni, ha egy AstraZeneca-oltást kapott személy 12 hétnél hamarabb szeretné megkapni a második oltást? Ott, ahol az első oltást megkapta. Az oltóorvos feladata megszervezni, hogy a beoltandó személy hamarabb megkapja a vakcinát.

Az 5 millió beoltotthoz szükséges vakcinamennyiség most is rendelkezésre áll Magyarországon. A miniszter szerint az oltási hajlandóságot figyelembe véve májusban elérhető ez a szám.

Az összes szomszédos országgal tárgyalnak kétoldalú megállapodásról az oltási igazolvány elfogadásáról. Ugyanígy tárgyalnak azokkal az országokkal, ahol a magyarok nyaranta üdülni szoktak.

Gulyás Gergely nem lát olyan veszélyt, hogy még ősszel is meg kellene hosszabbítani a veszélyhelyzetet. Hozzátette, ez akkor érvényes, ha nem áll elő a járványban olyan helyzet például a mutációk révén, ami miatt romlana a vírushelyzet. Elmondta azt is, hogy nem akarják semmilyen módon befolyásolni az ellenzéki előválasztást.

Becsó Zsoltről is kérdezték. Szerinte hazugságok jelentek meg a fideszes képviselőtársáról a sajtóban. Gulyás azt mondta, hogy Becsó jóhiszeműen járt el.

Megkezdődött az egészségügy normális működéséhez történő visszatérés. Felidézte, hogy 4 millió beoltottnál indult újra az egynapos sebészet. 5 millió oltottnál a rehabilitáció indul újra, a látogatási tilalmat is ekkor oldják fel – jelentette be a miniszter, aki nem zárta ki, hogy akár ennél alacsonyabb átoltottságnál is lehetséges az erről való döntés.

Gulyás szerint kell legyen következménye annak, hogy az ellenzék elnöki székben, ráadásul a Népjóléti Bizottság élén tart olyan képviselőt, aki valótlan tartalmú videóval járatta le az egészségügyben dolgozókat. Ezzel a szocialista Korózs Lajosra utalt, aki korábban egy álmentőssel készített interjút. Ezért Gulyás Gergely szerint egészségüggyel kapcsolatos kérdésekben helyes, hogy a Fidesz-frakció nem biztosítja a határozatképességet a Korózs Lajos elnöksége alatt működő Népjóléti Bizottságban. Ezzel arra reagált, hogy a héten két bizottsági ülésen sem vettek részt a fideszes bizottsági tagok, ezzel pedig határozatképtelenek maradtak a tesületek.

Lapunk kérdései közül egyet olvastak be. A Novák Katalin által bejelentett, duplájára emelt árvaellátás kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogy hány érintett részesül jelenleg az árvaellátás legkisebb összegében. 55 ezer ellátottból hányan kapnak jelenleg a legkisebb mértékű, 24 250 forintos árvaellátást? A miniszter konkrét számot nem mondott. Azt felelte, a legkisebb összegű ellátásban néhány százan részesülnek. Az emelés viszont több tízezer embert érint. A legnagyobb mértékben viszont néhány száz embert csupán.

Zenés-táncos rendezvényeket leghamarabb május második felében lehet tartani, szerinte 5 millió beoltottnál lehet reális. Ez is az átoltottság mértékének függvénye.