Kormányinfó: Fürjes sok sikert kívánt lapunknak, Gulyás hallgatott

Kormányinfó: Fürjes sok sikert kívánt lapunknak, Gulyás hallgatott

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a kormányinfóra igyekszik 2022. november 9-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy minden alkalommal, úgy most is megpróbáltunk bejutni Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kormányinfójára, ám ahogy évek óta, úgy most sem nyertünk bebocsátást. A Magyar Hanggal szembeni kormányzati bojkott nem új keletű, hiszen lapunk fennállásának négy és fél évében mindössze egy éven át, 2019 tavaszától a koronavírus miatti korlátozásokig vehettünk részt az eseményen, a járvány miatt online megtartott sajtótájékoztatókon az első néhány alkalmat leszámítva Szentkirályi Alexandra nem olvasta fel kérdéseinket. A korlátozások feloldásával pedig több tucatszor hiába próbálkoztunk, lapunk munkatársa legfeljebb csak az utcán kérdezhette Gulyást abban a szűk egy percben, amíg átsétál a Miniszterelnökség Kossuth téri épületéből a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai épületébe.

A mostani kormányinfó az első azóta, hogy Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára bírálta Baranyi Krisztina ferencvárosi ellenzéki polgármestert, aki az ATV műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának, mivel az online sajtóterméket propagandának, a lap újságírás címszó alatt folytatott gyakorlatát pedig elfogadhatatlannak tartja. Fürjes – ahogy arról lapunk is beszámolt – két a Facebookon közzétett nyílt levélben is kifejtette véleményét, kedden pedig az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta el álláspontját, a műsor vendége volt a polgármester is. Fürjes Balázs többször hangoztatott álláspontja szerint a közfeladattal megbízott politikusoknak nem dolguk sem megítélni, sem nevelni Magyarország polgárait vagy a sajtó szereplőit. Rögzítette továbbá, hogy a sajtó működésének egyetlen korlátja Magyarország alkotmányos rendje. „Az nagyon rossz út, akár baloldali, akár jobboldali politikus valaki, hogy valami felsőbbrendűség alapján az mondja, te kóser jó újságíró vagy, te pedig nem vagy az” – mondta az államtitkár az ATV műsorában.

Ilyen előzmények után érkezett el a szerdai kormányinfó, mi pedig szokás szerint az utcán próbáltuk szóra bírni Gulyás Gergelyt – nem sok sikerrel. A kormányinfóra igyekvő minisztertől annak apropóján, hogy továbbra is ki vagyunk tiltva a sajtótájékoztatóról, megkérdeztük, mi a véleménye beosztottja kormányzati gyakorlattal ellentétes, a médiával kapcsolatos észrevételeiről. Erre Gulyás még frappánsan reagált, tekintettel arra, hogy Fürjes éppen megjelent a Kossuth tér sarkán. – Ott van Fürjes Balázs, javaslom, hogy őt kérdezzék – mondta röhögve a miniszter.

Kihasználva a kínálkozó lehetőséget, az államtitkártól meg is kérdeztük, mit gondol arról, hogy a Magyar Hangot nem engedik be a kormányinfóra. – Sok sikert kívánok a munkájukhoz – felelte az államtitkár.

Kollégánk, Bodacz Péter ezt követően Gulyásékkal folytatta a rövid sétát, ismét feltéve az eredeti kérdést, majd azt is, hogy miért nem vehetünk részt a sajtóeseményen. A kancelláriaminiszter bő húsz másodperces csenddel felelt – immár röhögés nélkül –, amit a mellette lépdelő kormányszóvivő és sajtókapcsolatokért felelős kormánybiztos, Szentkirályi Alexandra sem tört meg.

Gulyástól és Szentkirályitól egyébként már számos alkalommal próbáltuk megtudni, mi az oka a Magyar Hang elleni bojkottnak. A miniszter 2021 júniusában, Orbán Viktor miniszterelnök oldalán Kovács Zoltán államtitkárt nevezte meg felelősként, később pedig volt rá példa, hogy a sajtóteremben található kevés helyre hivatkozott, miközben több szék is üres volt. Egy esetben pedig a miniszter arra hivatkozott, olvasottság alapján van különbségtétel aközött, hogy kit engednek be a kormányinfóra és kit nem. Azt ugyanakkor már nem közölte, hogy mi alapján vélelmezik egyes lapok, így a Magyar Hang olvasottságát, hiszen ezeket az adatokat jellemzően nem auditálják.

A mostani esetet megelőzően a kormányszóvivőt sikerült rövid, de tartalmas interjúra bírnunk kizárásunkat illetően. „Ugyanazt tudom papagájként ismételni, amit eddig, hogy nem hozzám tartozik a regisztráció” – magyarázkodott Szentkirályi, akinek felvetettük azt is, hogy a sajtóval való kapcsolattartásért felelős kormánybiztosként az ő feladata lenne gondoskodni arról, hogy jelen lehessünk a sajtóeseményen, de ő hárítja a felelősséget. Ezt visszautasította, mondván neki semmi köze az egészhez.

Fürjes Balázs szavai egyébként a szerdai kormányinfón is szóba kerültek, Gulyás Gergely úgy reagált rájuk, hogy egy politikus sem döntheti el, hogy ki újságíró és ki nem, viszont annak nyilatkozik, akinek akar.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.