Rendkívüli kormányinfó: meghosszabbítják az árstopokat

Rendkívüli kormányinfó: meghosszabbítják az árstopokat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. szeptember 8-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Oroszország elleni uniós szankciókat bírálta a szombati rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: december 31-ig meghosszabbítja a kormány a benzin- és az élelmiszer-árstopot. Várhatóan az év végén lejáró kamatstopot is megtartják 2023 júniusáig. Drámai változás esetén a benzinárstopot elmondása szerint átgondolják, de a kisebb ellátási nehézségek szerinte nem jelentenek túl nagy árat azért, hogy a lakosság olcsóbban tankoljon. Az abortusz-szabályozás módosításáról azt mondta: az nem érinti a nők döntési szabadságát.

Még zajlik a kormányülés – kezdte a kormányszóvivő, így csak egy órás lesz a tájékoztató. A kormány ma egész napos ülést tart, de a legfontosabb döntéseket igyekezett délelőtt meghozni – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely ismét a szankciókat bírálta, és arról beszélt, hogy amíg hatályban maradnak, nem látszik reális esély a javulásra, így a benzin- és élelmiszer-árstopot meghosszabbítják. Várhatóan az év végén lejáró kamatstopot is megtartják a jövő év első félévének végéig – tette hozzá.

A rezsivel kapcsolatban arról beszélt, hogy az ijedtségnél szerinte kisebb számlák mentek eddig a lakossághoz. A rezsitámogatási rendszer szerinte egyedülálló, nálunk lényegesen gazdagabb országok sem tudnak ennél nagyobb támogatást adni. Az energetika területén bevezetett szankciók kivezetése után felére csökkenne az ár – mondta (viszont egyelőre nincsenek energiaszankciók, csak jövőre lesz az olajra).

– Az energiaintenzív ágazatokat is meg kell védeni, ezért erre is programot fogadtak el – jelentette be, majd átadta a szót a kormányinfón kivételesen szintén jelenlévő Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek. – Az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-kat támogatjuk, ami október elsején indul 2023 végéig. Ez két fontos elemből áll majd: az egyik a működési, a másik a fejlesztési költségek támogatása – fejtette ki. Ez azt jelenti, hogy az energiaszámla növekményének 50 százalékát fogja kifizetni az állam három hónapra. Energiamegtakarítási programokat is támogatnak, önerőhöz adnak támogatást a Széchenyi Kártya Program keretében, maximum 15 százalékos önerő-támogatással. Azt kérik cserébe, hogy a munkahelyeket védjék meg, legalább 90 százalékban, 2023 végével.

Két másik programot is tárgyaltak, de nem döntöttek még, majd a következő hetekben. Az egyik egy gyármentő: a nagy energiagényű vállalatok energiahatékonysági beruházásaihoz adnak támogatást majd. A másik egy munkahelymentő program lesz – tette hozzá.

Gulyás Gergely vette vissza a szót, az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokról beszélt. A jogállamisági kondicionalitási eljárásról azt mondta, mára nyitott kérdés szerinte nem maradt, a kormány vagy elfogadta a bizottsági kéréseket, vagy sikerült megnyugtató kompromisszumra jutni. Ennek érdekében a törvényjavaslatokat jövő héten benyújtják és novemberben hatályba lépnek. Szerinte ezt követően történik majd meg a kondicionalitási eljárás megszüntetése. A holnapi bizottsági ülésig nem tud további tájékoztatást nyújtani, de utána majd Navracsics Tibor kiáll a sajtó elé – mondta. 

Nyugodtan várják az uniós forrásokról szóló döntést

Ezt követően következtek az újságírói kérdések. – 10 ezer olyan kkv van, amelyet érint ez a program, egyelőre év végéig tart, majd utána megnézik, hogy mekkorák a tényleges problémák és döntenek az esetleges folytatásról – mondta kérdésre válaszolva Nagy Márton.

Gulyás Gergely ismét az ellenzéket kárhoztatta, szerinte a baloldali EP-képviselők azon dolgoznak, hogy a kormány ne kapjon uniós pénzt. Majd gyurcsányozott az árnyékkormány bejelentése kapcsán.

A budapesti kórházfejlesztésekről is kérdezték, mint mondta, ezek átmenetileg fel vannak függesztve, de semmiről sem mondtak le.

Az ATV a benzinárstop meghosszabbításával kapcsolatban azt kérdezte, ez nem okozhat-e üzemanyaghiányt, a MOL már jelzett ezzel kapcsolatban. – Kisebb fennakadások voltak az üzemanyagellátásban, de mindenki tudott tankolni – mondta a miniszter. Úgy látják, az országnak vannak tartalékai, és a MOL érdeme, hogy egyáltalán képes a kormány ársapkát bevezetni. Drámai változás esetén az intézkedést elmondása szerint
átgondolják.

Arról, hogy 3600 milliárd forintot tartana vissza a tervek szerint az unió a fejlesztési forrásokból, Gulyás Gergely azt mondta: Magyarország a vállalásait teljesíti, a kondicionalitási eljárás megszűnik, és ez minden magyar állampolgár érdeke. Az Európai Bizottság azt írta le, hogy mi történik, ha Magyarország nem teljesíti a vállalásait, amelyekről az unióval megállapodtak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nyugodtan várja a kormány az uniós forrásokról szóló döntést.

Ma tárgyal a kormány az iskolák fűtéséről is, az általános iskolák esetében húsz fokos minimum hőmérséklet a javaslat, középiskolákban 18 fok, ezt a javaslatot fogadják el várhatóan ma. Az önkormányzatok energiaellátása kapcsán elmondta, látja a kormány, hogy az önkormányzatok fizetőképességének van határa. Előbb elmondása szerint azt vizsgálja a kormány, hogy milyen módon lehet takarékoskodni, aztán pedig azt, hogy milyen segítségre van szüksége az önkormányzatoknak, de erről a mai kormányülésen nem lesz döntés.

Ha jön EU-s pénz, garantált a tanárok béremelése

Arról, hogy az EU visszalépne az uniós energiaársapkától, azt mondta: ha olyan árat szabna meg az unió, ami alacsonyabb a piaci árnál, ellátási problémák jelentkezhetnek, és az uniós ársapka ebben az esetben szankciós intézkedés lenne, amihez egyhangú döntésre lenne szükség. 

Az Európai Parlament hét végén megszavazott jelentéséről, amely szerint Magyarország hibrid választási autokrácia, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: ez a magyar baloldal kísérlete arra, hogy Magyarország ne juthasson hozzá az uniós forrásokhoz. Szerinte ez politikai nyomásgyakorlás az Európai Bizottságra.

A Demokratikus Koalíció által alakított árnyékkormányról kifejtette: a választók döntik el, hogy ennek van-e jelentősége. Úgy vélte: az árnyékminiszterelnök, Dobev Klára mögött Gyurcsány Ferenc áll.

Az energiaintenzív, vagyis nagy energiaigényű vállalatok energiaköltségeinek támogatása több országban gyakorlat, Magyarország kormánya is vizsgálja ezt a lehetőséget, de erről egyelőre nincs döntés, mondta Nagy Márton.

A ferihegyi repülőtér megvásárlásáról nem tett le a kormány a miniszter szerint.

– Garantált a pedagógusbéremelés, ha megérkeznek az uniós támogatások, és a szokásosnál gyorsabban meg tudnak állapodni az operatív programokról – válaszolta Gulyás Gergely.

Nagy Márton az Index kérdésére azt felelte: hatodannyiba kerül a gáz az Egyesült Államokban, mint az unióban, az amerikai cégek energiaköltségei nem változtak az egy vagy két évvel ezelőttihez képest. Az Egyesült Államok versenyelőnyre tett szert, az egyik legnagyobb nyertese a szankcióknak.

Azzal kapcsolatban, hogy ellenzéki pártok vagy politikusok külföldi támogatást fogadtak el, Gulyás Gergely azt mondta, hogy a jognak kell választ adni arra a kérdésre, hogy jogsértés történt-e.

A déli határon kialakult helyzettel kapcsolatos ismertetése szerint heti ötezer fő próbál jogellenesen átjutni a kerítésen.

A nők döntési szabadsága nem sérült?

Az RTL azt kérdezte, hogy ha Nagy Márton korábban több helyen érvelt az árstopok ellen, most támogatta-e a javaslatot. A miniszter válasza szerint ezek nem normális piaci beavatkozások, de a mostani nem normális piaci helyzet. A kérdés úgy merül fel, hogy mikor kell elengedni az ársapkákat, de az inflációban jelenleg nem látják a fordulópontot, az a következő hónapokban tovább emelkedhet, és a Nemzeti Bank szerint csak 2023-ban várható a csökkenése. Fenntartja azt a véleményt, hogy ki kell majd vezetni őket, de megfelelő időzítéssel. – Jelen pillanatban már csak a családokat védjük meg, a vállalkozásoknak már piaci árat kell fizetni – mondta. 

A mostani árstopok december 31-ig maradnak fenn a tervek szerint, a kamatstop pedig júniusig, itt alapvetően a jelzáloghitelekről van szó, a családokat nem lehet a kormány szerint azzal terhelni, hogy a jelenlegi magas kamatokat fizessék.

Az önkormányzatok által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcs és ársapka kapcsán Gulyás Gergely úgy reagált, mindenkinek a saját területén kell a lehető legtöbbet megtakarítani. 

– Olyan helyzet nem állhat elő, hogy kórházat vagy rendelőintézetet be kelljen zárni – állította.

Senkivel nem egyeztetett a kormány az abortusszal kapcsolatos rendeletmódosításról, és a szívhangrendelet nem is az abortusz szigorítását jelenti, mert nők döntési szabadságát nem érinti – mondta a miniszter.

A kormány felmérte, hány olyan háztartás lehet, ahol barnaszénnel is lehet fűteni, és azt látták, komoly energiaspórolás érhető el ezzel, megfizethető alternatívát jelent, ezért ma is hoznak olyan döntést, hogy növelhető legyen a barnakőszén-kitermelés Magyarországon. A hazai gáztározók töltöttségi szintjénél fontosabb a tárolt gáz mennyisége, amely jelenleg 4,4 milliárd köbméter, amely az ország ellátására 89 téli napra elegendő.

Vasárnap derül ki, mi lesz a hatósági áras tűzifával

Gulyás reméli, az I. kerületi önkormányzat lehetővé teszi, hogy a bérlők megvásárolják a tavaly novemberi rendelet alapján a lakásaikat, ez mindenhol máshol sikerült szerinte.

Valóban azt mondta a kormányfő Kötcsén, hogy 2030-ban megvizsgálják, érdemes-e az Európai Unióban maradni, ez valóban elhangzott? – kérdezte a Hvg. Gulyás Gergely szerint ilyesmi ebben a formában nem hangzott el. Bármilyen tagság előnyeit és hátrányait érdemes mérlegelni, de az uniós tagságnak lényegesen több az előnye, és nem csak az uniós források miatt. A tagságból a nettó haszon évi 2 milliárd euró. Az előny a közös piac és a határmentes térség, ami akkor is adott lesz, ha Magyarország már nettó befizető lesz.

A 444.hu kérdésére a pedagógusok polgári engedetlenségével kapcsolatban azzal érvelt, ez jogellenes tiltakozás, törvénysértő, a sztrájkjog szűkítéséről pedig úgy vélekedett, hogy ez viszonylagos, Németországban nincs sztrájkjoga a pedagógusoknak. Volt béremelés, de ez nem éri el a piaci bérek növekedésének ütemét. Azt is közölte: a szükséges béremelés kisebb részét finanszíroznák uniós támogatásból. 

Az Ukrajnába való fegyverszállításokról továbbra is az a véleménye a kormánynak, hogy ez célponttá tenné Kárpátalját. A háborúról az a véleménye a kormánynak, mint a többi tagállamnak, csak abban nem, hogy ebből mi következik. Nem értenek egyet a balti államokkal és Lengyelországgal abban, hogy NATO-tagországokat is orosz támadás fenyegetne.

Holnap Nagy István agrárminiszter bejelentést tesz a tűzifa hatósági áráról.

A miniszter szerint rendkívüli helyzetben összefogásra van szükség, és az ellenzék nem ezt az utat követi, ezért a választók azt gondolhatják, ez méltatlan magatartás, ezért veszít el időközi választásokat az ellenzék, vélte.

Az abortusz feltételeit módosító rendeletről azt mondta: egyetért vele a kormány. Felmerült, hogy az egészségügyi szakmai kollégium, amely a szabályozást javasolta, a dokumentumok szerint olyan szervezettel egyeztetett, amely öt éve nem létezik, és egy brit irányelvre hivatkoztak, amely már 2019 óta nem hatályos. Gulyás Gergely arra hivatkozott, hogy ez egy szakmai állásfoglalás, ez az irányadó.

Az I. kerületi időközi önkormányzati választás előtt megemelkedett a bejelentett lakosság száma huszonegynéhány fővel, de a különbség a kormánypárt és az ellenzék jelöltje között közel 60 szavazat volt, ami több, mint amennyien összesen bejelentkeztek három hónap alatt a választókerületbe, ezért ennek nincs jelentősége, vélekedett Gulyás Gergely.

A Magyar Hangot továbbra sem engedik be

Szombat reggel jelentették be, hogy szokatlan időpontban, szombat délután egy órakor kormányinfót tartanak. Kormányülés is zajlott délelőtt, az ott elhangzott döntésekről számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányzat tájékoztatón. Orbán Viktor üzent is a Facebookon, ezúttal is az általa is megszavazott, Oroszország elleni uniós szankciókat kárhoztatta.

Bár a Magyar Hang is szeretne részt venni a kormányinfókon, lapunkat nemcsak, hogy nem hívják meg, de be sem engedik a sajtótájékoztatóra, így csak a televízión keresztül tudjuk követni az elhangzottakat. A kormányinfó közvetítése előtt egyébként az M1-en az 1 órai híradó több mint 5 perces összeállítással kezdődött az őszödi beszédről a DK által bejelentett árnyékkormány kapcsán.