Kormányinfó: Június közepén megnyithatnak a mozik és a színházak

Kormányinfó: Június közepén megnyithatnak a mozik és a színházak

A Kormány.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Száz éve kényszerült az ország a trianoni békediktátum aláírására, melynek következtében az ország elvesztette területei kétharmadát. A magyar nemzet az egyetlen, amely véghez vitte azt a csodát, hogy „egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után is életben maradt” – nyitotta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfót. Ma az Országgyűlés emlékülést tart, országszerte lesznek megemlékezéseket, kérnek mindenkit, hogy vegyen részt ezeken. Csatlakoznak továbbá Schmidt Mária kezdeményezéséhez, miszerint mindenki tegyen ki egy képet egy számára kedves területről, ahol magyarok élnek a világon.

Orbán Viktor miniszterelnök június 6-án, Sátoraljaújhelyen mond beszédet és avat szobrot. A kormány támogatja, hogy a Citadellán a Magyar Szabadság Múzeuma létrejöhessen a századik évforduló kapcsán. Ez a teljes megújítását is jelenti a Gellért térnek. Fodor Gergely kormánybiztos felelős a program megvalósításáért.

Június közepén megnyithatnak a mozik, színházak, a múzeumok és a fürdők – jelentette be a miniszter. A veszélyhelyzet megszüntetése után a rendezvényekre vonatkozó általános korlátozásokat is eltörlik, viszont egyes szabályok maradnak a következőkben is. Az operatív törzs vizsgálja a védőtávolságra, maszkhasználatra vonatkozó szabályokat. Az autós koncertek megtartását általánosan engedélyezik.

Az idősotthonok, szociális intézmények látogatási tilalma a veszélyhelyzet végéig marad fenn, aztán az országos tiszti főorvos dönt majd az intézkedésről.

Adócsökkentésről is születtek döntések. Július 1-jétől a szociális hozzájárulási adó 17,5-ről 15,5 százalékra csökken. A kisvállalati adókulcs 12 helyett 11 százalék lesz. Szerdán továbbá 5,1 milliárdos kultúratámogató programról döntöttek.

A járvány elleni védekezésre 590 milliárd forintot költött a kormány, ezt az összeget Gulyás szükségesnek és arányosnak tartja.

A hitelmoratóriummal a lakossági ügyfelek kétharmada, a vállalatok négyötöde élt.

Egyetért-e Gulyás Gergely a házelnök azon szavaival, hogy „megveszekedett nemzetgyűlölők Gyurcsány Ferencék és a momentumos élcsapat, tőröl metszett utódai az 1919-es bolsevistáknak”? Valamint azzal, hogy „a magyar baloldal immár több mint száz éve újra és újra rátámad a saját nemzetére”? Erre volt kíváncsi az ATV. Gulyás azt mondta, lehet, vannak, akik nem szeretik az éles beszédeket, de látni kell, hogy a járvány idején Gyurcsány Ferenc a kormányt és intézkedéseit minden fórumon támadta. A Momentumról pedig sokat mond Gulyás szerint, hogy Romániában és Szlovákiában nem az ottani kisebbségi magyarokat, hanem más pártokat támogattak. „Nehéz nem egyetérteni a házelnökkel” – jelentette ki.

Szentkirályi Alexandra korábban mindössze arról a szándékról beszélt, hogy remélik, ha az idősávos vásárlásra vonatkozó szabályok hamarosan feloldhatóak lennének – jelentette ki Gulyás Gergely. Szeretnék mielőbb meglépni, de egyelőre nem látják ennek időpontját, sőt, szerinte a veszélyhelyzet megszüntetése után is szükség lesz egy ideig az intézkedésre.

Az RTL Klub az Európa Tanács korrupcióüldözésre tett javaslataira kérdezett rá. Akarja-e ezeket teljesíteni a kormány? Gulyás szerint a kormány minden javaslatot szívesen fogad, de nem lesz attól még feltétlenül jó valami, hogy egy nemzetközi szervezet javasolja. Neki többször volt lehetősége tárgyalni velük, ők általános alapelveket képviselnek, amiket nem mindig sikerül a jogrendszerbe átültetni. Mindenesetre úgy látja, a közbeszerzési szabályok, a korrupcióra vonatkozó tételek szigorúbbak, mint korábban. A bírói mentelmi jog korlátozása is szerepel az ajánlások között, és ha ők ezt meglépnék, azt a bíróságok elleni merényletként értelmeznék mások – állította a miniszter.

Miért nincs lehetőségük az ellenzéki pártoknak felszólalni a Trianonnal kapcsolatos emlékülésen? Gulyás szerint nem akartak pártpolitizálást, ezért a kormány sem fog beszélni, csak Kövér László házelnök és Áder János köztársasági elnök.

Szakmai szervezetek és örökbefogadó szülők szerint szükség volt a 40 órás tanfolyamra, mi lesz ennek a jövője? Gulyás szerint van itt egy tévedés, épp ők teszik a dolgot ingyenessé, és amúgy is négy nap alatt zajlik ez. Észszerűnek tartja, hogy ezt a tanfolyamot el lehet, de nem minden esetben kell elvégezni.

Április 4-én Gulyás azt mondta, minden egészségügyi dolgozó, a technikai személyzet is megkapja a bruttó 500 ezret. Valóban mind hozzá fognak jutni? Ők is beletartoznak-e a Kásler Miklós miniszter által említett 160 ezer főbe. Gulyás ennek kapcsán most az Indexnek azt válaszolta, a technikai személyzet is beletartozik a körbe, ők is meg fogják kapni a pénzt.

Mennyi idő alatt kell a felgyűlt munkaórákat ledolgozniuk az egészségügyiseknek? Hat havi munkaidőkeret megállapítására van lehetőség, ezen belül lehet megállapítani eltérő óraszámokat, válaszolta a miniszter.

Egész nyáron fenn kívánja-e t artani a kormány a kötelező házi karanténra vonatkozó szabályokat? Életszerű-e, hogy úgy mennek családok nyaralni Horvátországba, hogy utána kötelezően két hétig otthon kell maradniuk? Gulyás erre azt válaszolta, nem életszerű, és amíg nem törlik el a rendelkezést, addig nem igazán lehet a horvátokhoz nyaralni menni. Ráadásul mások sem nyitottak még Horvátország felé, és ahogy a horvátok nyitottak Olaszország felé, komoly kockázatokat vállaltak, mondta a politikus. Ennek ellenére reméli, hogy hamarosan enyhíteni lehet a szabályokon, összehangoltan lépve a szomszédos államokkal.

Mikortól lehet újra az újságírók részvételével kormányinfót tartani? Gulyás azt mondta, miután két hét múlva lesz kormányülés, akkor már lehet majd, tehát ez az utolsó kormányinfó, amit virtuálisan tartanak.

Az egyszer használatos műanyagok betiltására a kormány kötelezettséget vállalt, jövő évtől kötelesek meglépni. Szigorúbb szabályokat terveznek bevezetni, 15 mikron felett betiltják ezeket, ez alatt azért nem, mert a helyettesítő termékeket nehéz lenne bevezetni. Magyarország a miniszter szerint példát mutat zöld politikából, és az EU-nál is szigorúbb szabályokat fog bevezetni.

Indulatokat kavart a Deák téri gyilkosság, sokan cigánybűnözést emlegettek, mi a kormány álláspontja? – kérdezte az Azonnali. Gulyás szerint ezek a viták az elmúlt években kevésbé voltak hangosak, de korábban a Jobbik hozta fel a témát, és Gönczöl Katalin létező kriminológiai fogalomként emlegette. De az ő álláspontjuk nem változott, mondta Gulyás: „cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők viszont vannak.”

Az adómentességi kedvezményeket június végéig lehet igénybe vehetni, tervezi-e a kormány ezeket meghosszabbítani? A turizmusra vonatkozó adókedvezmények a tervek szerint év végéig lesznek érvényben, a többi megszűnik a nyáron.

A kormánynak van egy bértámogatási programja, erre 80 milliárd áll rendelkezésre, hat hónapos bértámogatás mellé három hónapos továbbfoglalkoztatást várnak el a vállalkozásoktól. Ez lehetővé teszi Gulyás Gergely szerint a fiatalok gyorsabb munkába állását.

Sem a bírók, sem az ügyfelek kötelező védőfelszereléséről nem született döntés. Mi várható? A bírósági rendszer önigazgatással rendelkezik, ezért ott eddig óvatosan avatkoztak be, válaszolta Gulyás. A kormány szívesen segít, ha az ügyészségnek vagy a bíróságnak kérése van, de az Országos Bírósági Hivatalnak és az ügyészségnek kell döntenie.

Ha valaki azt észleli, hogy a szomszédja nem tartja be a kötelező házi karantént, nyilván jelezheti a rendőrségnek, de Gulyás nem örülne, ha Magyarország a feljelentők országává válna. A nagy többség betartja a karanténszabályokat, mondta.

Lapunk arra volt kíváncsi, háromezer milliárd forintból gazdálkodhat az e-alap, a Pénzügyminisztérium 3 százalékos inflációval számol jövőre. Az e-alapból kell finanszírozni a járvány elleni védekezést is. Az orvosok bérének emelésére nem látszanak források az e-alapon belül. Emeli-e a kormány az orvosok bérét jövőre? Gulyás azt a megközelítést enyhén méltánytalannak tartja, hogy azt kérjük számon, nem 9,7, hanem 9,6 százalékkal nő az e-alap forrása jövőre a 2020-as évhez képest. Az ápolóknál 72 százalékos béremelés valósul meg ebben a ciklusban, de természetesen így sem érjük el a nyugat-európai átlagot. Az idei évben a húsz százalékos béremelés meg fog történni, és az eredmények közé írható fel az egyszeri, bruttó 500 ezres támogatás. Sokaknak ez két havi fizetése, de van, akinek még ennél is több, mondta Gulyás.

Ami az orvosbéreket illeti, ha az egészségügyben tiszta viszonyokat akarunk, akkor a hálapénzt meg kell szüntetni. A kormány célja az orvosbérek további emelése, jelentette ki a miniszter. Az orvoskamara a hálapénz büntetendővé tételét javasolja, de ezzel egyúttal az orvosok bérének jelentős emelését, ezek mind tárgyalási alapot jelentenek Gulyás Gergely elmondása szerint.

A miniszter közel egy éve közölte, a műtők klímarendszerének rendbe tételére pluszforrásokat biztosíthatnak. Korábban volt, hogy az orvosok negyven fokos melegben voltak kénytelenek operálni. Lapunk úgy tudja, a Semmelweis Egyetemen továbbra sem történt fejlesztés. Gulyás azt válaszolta, általánosságban tud minősítést mondani. A nyáron használt műtőknek légkondicionálóknak kell működnie, és intézményvezetői alkalmatlanságnak tartja, ha erre nincs lehetőség.