Kormányinfó: keddtől fizetni kell a parkolásért

Kormányinfó: keddtől fizetni kell a parkolásért

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányinfót tart (Forrás: Szentkirályi Alexandra Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány várakozásai szerint a pünkösdi hétvégére eléri Magyarország az 5 millió beoltottat – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Bár a rendkívüli jogrend időszakát meghosszabbították, bejelentése szerint a hosszú hétvégével véget ér Magyarországon az ingyenes parkolási lehetőség, vagyis kedd reggeltől ismét pénzbe kerül a fizetős várakozóhelyeken. A miniszter azt is közölte, hogy augusztus 31-ig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot. A kormány ugyanakkor enyhít is a járványügyi szabályokon. Ezek részleteit pénteken Orbán Viktor miniszterelnök jelenti be. Azt ugyanakkor a miniszter elárulta, hogy tárgyaltak az éjszakai kijárási tilalom eltörléséről. Kiderült az is, hogy a kormány úgy kalkulál, hogy 5 millió beoltott felett lassulni fog az oltási program, jelenleg ugyanis több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan regisztráltak az oltásra. A legoptimistább számításaik egyébként 6 millió beoltottal kalkulálnak. Müller Cecília országos tisztifőorvos mérlegeli a 12-16 éves korosztály átoltását is. A kormány nem vesz részt az újabb uniós Pfizer-beszerzésben.

Az oltási program állását tekintette át a kormány a szerdai ülésén. 4,8 millió ember kapott már legalább egy oltást, a 2,8 millióan pedig már a második oltást is megkapták. A pünkösdi hétvégén eléri Magyarország az 5 millió oltottat – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Mint mondta, a védőoltásoknak köszönhetően sikerült legyőzni a járvány harmadik hullámát. Egyelőre az indiai mutánst nem azonosították Magyarországon. A tárcavezető felhívta a figyelmet, a harmadik hullám a brit mutáns terjedésének következménye.

Emlékeztetett, hogy a Parlament megteremtette a lehetőségét, hogy a rendkívüli jogrend érvényben legyen. A kormány szándéka az, hogy a különleges jogrend ezt megelőzően megszűnjön. Érvelése szerint ehhez tisztázni kell, hogy mely intézkedéseket kell hatályban tartani a védekezéshez. Ilyen például a hitelmoratórium, vagy éppen a lejáró okmányok érvényességének meghosszabbítása.

Holnap reggel 6 órakor ülésezik az operatív törzs, a tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. Akkor döntenek az újabb enyhítésekről, amelyeket a kormányfő jelent be péntek délelőtt. Azt viszont már eldöntötték, hogy az ingyenes parkolásnak hétfővel vége, keddtől ismét fizetni kell a parkolásért. Szintén határoztak arról, hogy meghosszabbítják a hitelmoratóriumot augusztus 31-ig, de szeretnék, hogy ezt követően is legyen egy úgynevezett átmeneti időszakra érvényes rendelkezés. Még akkor is, ha tudja a kormány, hogy ez a bankoktól áldozatot követel.

Az újabb uniós vakcinabeszerzési körben – amelyet 120 milliárdos kalandnak nevezett a miniszter – nem kíván részt venni Magyarország. Arra számítanak, hogy 5 millió felett le fog lassulni a védőoltások kiosztása. A lgoptimistább becslések szerint is legfeljebb 6 millió oltottra számíthat a kormány. Magyarországnak így is 10 millió uniós vakcinakerete van – jegyezte meg. Ha szükség lesz újabb oltásra, akkor rendelkezésre fog állni az országnak nyugati és keleti vakcina egyaránt – indokolt Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy Magyarország felkészült arra az eshetőségre, ha ősszel újra kell kezdeni az oltást. 2022-től pedig az ország képes lesz a koronavírus elleni vakcinát magának előálítani Debrecenben, ahol oltógyár épül – jegyezte meg.

A pedofilia és a gyermekpronográfia áldozatait érintő törvénytervezettől a kormányülésen nem tárgyaltak, csak a Fideszben. A kérdésben Kocsis Máté frakcióvezető illetékes – mondta a Gulyás Gergely a Magyar Nemzet néven megjelenő lap kérdésére.

A maszkviselésre vonatkozó szabályokat érintő esetleges változásáról a miniszterelnök fog beszélni az operatív törzs ülése és döntései után. A kormány az éjszakai kijárási tilalomra vonatkozóan annak megszüntetésére tett javaslatot – jelentette ki a miniszter.

Az Ausztriába történő beutazásokat illetően Gulyás arra hívta fel a figyelmet, hogy ellentmondás van az osztrák egészségügyi miniszter minapi álláspontja és az osztrák kormány hivatalos tájékoztatása között arról, hogy be lehet-e lépni Ausztriába Szputnyik vakcinával. Gulyás azt mondta, hogy tárgyalni fognak az osztrák kormány képviselőivel a beutazás feltételeiről. Ma Európában nincs olyan rendszer, amely biztosítaná a szabad utazást a kontinensen – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely, aki arról beszélt, hogy bár szó van egy uniós zöld kártyáról, ennek azonban az informatikai fejlesztése sem készült el. Magyarország kétoldalú megállapodásokat szeretne kötni az országokkal.

Gulyás kijelentette: lesz szuperkórház Budapesten. Két évig tart a fejlesztése, év végére szeretnék elkészíteni az előzetes terveket, ennek alapján szeretnék elkészíteni a kiviteli terveket. Mint mondta, Gy. Németh Erzsébet rossz helyen kereste ennek forrását a költségvetésben.

Még nem tárgyalt a kormány arról, hogy újra legyen lehetőség arra, hogy a diplomát nyelvvizsga nélkül is kiadhassák a végzősöknek. Gulyás Gergely megragadta az alkalmat, hogy Karácsony Gergely budapesti főpolgármesternek is odaszúrjon. Azt mondta ugyanis, hogy jogos lehet az ilyen igény, ha a főpolgármester is nyelvvizsga nélkül szerezhetett diplomát. Egyébként pedig helyeslik, hogy a diplomaszerzést nyelvtudáshoz van kötve.

Izraelnek joga van az önvédelemre, ezért elfogadhatatlannak tartják, hogy Izrael és a Hamász egy lapon említsék. A magyar külpolitika fenntartja magának a jogot a saját véleménye képviseletéhez – magyarázta a miniszter arra a kérdésre, hogy a kormány miért nem támogatta a közös uniós nyilatkozat elfogadását.

Kapott kérdést a miniszter a Böröcz László országgyűlési képviselő által benyújtott, önkormányzati bérlakásokat érintő törvénytervezetről. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormánynak az az álláspontja, hogy az emberek ne bérleményben, hanem saját tulajdonú lakásban éljenek. Egyébként maga is több polgármesterrel tárgyalt az ügyben, kiemelve, hogy a javaslat egyébként egyéni képviselői indítvány.

A minimálbér adómentessé tételéről azt mondta, hogy azt nem adómentessé kell tenni, hanem emelni kell, radikálisan is. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a minimálbért 73 ezer forintról 171 ezerre emelte a kormány. Ha polgári kormány lesz Magyarországon, akkor a jövőben is jelentősen női fog a legkevesebbet keresők bére – ígérte.

Nincs megállapodás még arról, hogy jövőre Magyarországról induljon a Giro d'Italia kerékpáros körverseny. Emlékezetes, 2020-ben Budapestről indult volna a körverseny, azonban a koronavírus-járvány miatt a szervezők újratervezték az olasz körverseny útvonalát. Az idei évben is Olaszországban volt a rajt, amelyen két két magyar versenyző is rajthoz állt. Valter Attila első magyarként húzhatta fel a versenyben vezetőnek járó rózsaszín trikót.

A kormány az idei évre 4,3 százalékos GDP-növekedést vár. Az első negyedéves adatok alapján egyelőre nem terveznek változtatni az előrejelzésükön. Ha ennél több lesz, az ország magamögött hagyja a koronavírus okozta károkat.

A magyarok kétharmada belföldi nyaralást tervez egy felmérés szerint. Azt kérik a nyaralóktól, hogy a hatályos szabályokat tartsák be. Aki be van olva, az védett – jegyezte meg a miniszter az Mfor.hu kérdésére. Arra nem tért ki, hogy ajánlják vagy sem a külföldi nyaralást. Viszont a védőoltás felvételét mindenkinek ajánlják. Később kitért arra, hogy a déli országokba, ahová a magyarok rendszeresen utaznak, elfogadják a magyar védettségi igazolványt.

Azok az országok, amelyek elfogadják a magyar védettségi igazolványokat, azok el fogják fogadni az applikációs igazolást is. Ehhez változtatni kell a megállapodást, de ez csak formalitás Gulyás szavai alapján.

Különleges iparűzési adóövezetté nyilvánították Dunaújváros környékét. Miért volt erre szükség? Gulyás szerint azért, hogy ha egy kisebb településre sokmilliárdos beruházás érkezik – jelen esetben Iváncsa –, akkor indokoltnak látják, hogy azt nagyobb körben osszák el. Különleges gazdasági övezet egyébként megyei jogú városokban nem jelölhetők ki – ezt egy ellenzéki indítványra fogadta el a kormány –, hívta fel a figyelmet a miniszter.

Miért nem lehet állókoncerteket tartani, ha lakodalmakat lehet? – hangzott az újabb kérdés. Ezt a kérdést is érintik a holnapi bejelentések.

Egyelőre nincs olyan döntés, hogy a 10-12 éveseket beoltanák. A 12-16 évesek beoltását ugyanakkor Müller Cecília országos tisztifőorvos mérlegeli. Úgy látják, ehhez meglesz orvosi jóváhagyás.

Miután jelenleg több a vakcina Magyarországon, mint ahányan oltást vennének fel, nem tervez a kormány újabb Szputnyik-oltóanyagot vásárolni – mondta. Újra arról beszélt, hogy az orosz oltóanyag a legjobb.

Ha valami, ami bevált az oltás során, az az oltásra történő regisztráció. Ezért nincs oka a kormánynak arra, hogy ezen változtasson. Ezt arra a felvetésre válaszolta Gulyás Gergely, hogy lesz-e lehetőség regisztráció nélkül, csupán TAJ-szám alapján védőoltást felvenni – derült ki a 444.hu felvetésére.

A Magyar Hang kérdéseire nem válaszolt a miniszter.

Címkék: kormányinfó