Kormányinfón jöhetnek az újabb bejelentések

Kormányinfón jöhetnek az újabb bejelentések

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón 2023. július 6-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán ülésezett a kormány, csütörtök déltől pedig jön az újabb kormányinfó – ezúttal nem Szentkirályi Alexandra, hanem Kovács Zoltán áll majd Gulyás Gergely mellett.

Orbán Viktor azt már szerdán bejelentette, hogy augusztus 1-től 15 százalékra emelik a kötelező akciózás mértékét, és kiterjesztik további termékekre. – A kormány új intézkedéseivel letörjük a háborús inflációt! – írta a kormányfő, a részleteket pedig várhatóan Gulyás Gergely jelenti be. A kormány még korábban döntött arról, hogy június elsejétől kötelezően akciót kell hirdetni egyes termékeikre azoknak az üzleteknek, amelyeknek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot. Húsz akcióköteles termékkategóriát határoztak meg – baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők – a boltoknak valamennyi kategóriából ki kell választani egyet és a megelőző harminc napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban kell árulniuk. Ezt emelik most 15 százalékra.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a szerdai kormányülésről annyit árult el, hogy áttekintették az ukrajnai háború legfrissebb fejleményeit, a béke és a tűzszünet érdekében a közeljövőben teendő diplomáciai lépéseket. A gazdaság terén jelenleg az infláció letörése a legfontosabb feladat, ennek érdekében a kormány hatásos intézkedésekről döntött például a boltok kötelező akciózásáról és az online árfigyelő rendszer bevezetéséről. A kormányülésen megvizsgálták az infláció elleni harc eddigi eredményeit, és megvizsgálták, milyen további lépéseket kell tenni az egyszámjegyű infláció mielőbbi elérése érdekében.

A legutóbbi, júniusi adatok szerint egyébként a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább, az élelmiszerinfláció megközelítette a 30 százalékot.