Kormányszóvivő: Nyár elején jön az újabb nyugdíjemelés

Kormányszóvivő: Nyár elején jön az újabb nyugdíjemelés

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az év eleji 5 százalékos növekedést nyáron újabb, 2-3 százalékos nyugdíjemelés követheti – írta Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán. Ezzel gyakorlatilag megerősítette a kormánytagoktól érkező korábbi jelzéseket, miszerint a tavalyi évhez hasonlóan idén is szükség lesz évközi nyugdíjkorrekcióra. Ezt a törvény szerint ugyanis hagyományosan minden év novemberében hajtja végre a kormány szükség esetén.

Az indoklás szerint a kormány „nem hagyja, hogy a nyugdíjasok fizessék meg a háború árát”.

Mint megírtuk, március végén a Pénzügyminisztérium egy közleményben már megemlítette, hogy idén a szokottnál korábban segítenek a nyugdíjasoknak, és júniusban jöhet az első nyugdíjkiegészítés. Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára is beszélt egy lehetséges nyári nyugdíjemelésről.

A plusz nyugdíjkorrekciót indokolja, hogy az év első három hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint kumuláltan 8,2 százalékkal emelkedtek az árak, ezzel párhuzamosan a nyugdíjas infláció mértéke ettől némiképp elmaradt, 7,8 százalék. 

A kormányszóvivő által bejelentetett 2-3 százalék tehát is nagyon is szükséges a nyugdíjak reálértékének megőrzéséhez – írja az Mfor.hu, amely arra is emlékeztet, hogy egy összeállítás alapján Európa legszegényebbjei közé tartoznak a magyar nyugdíjasok. A felmérés 44 országból gyűjtötte ki az átlagos nettó állami nyugdíj mértékének legfrissebb adatait, és ebből derül ki, hogy Európa leggazdagabb országaiban havi 600 ezer forint nyugdíjat is fizetnek, miközben hazánkban ez 150 ezer forint körül alakult. Ausztriában például 3,5-szer magasabb az átlagnyugdíj, mint nálunk. A vizsgált 25 európai országban egyébként körülbelül 370 ezer forintra rúg a súlyozott átlagos havi nyugdíj mértéke.