Kormányzati hirdetés a Buci Maciban? Még lehet!

Kormányzati hirdetés a Buci Maciban? Még lehet!

Polyák Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok még a kérdés, de biztosra vehető, hogy „kiszorító jellegű” az a friss kormányrendelet, amely új szabályokat hoz az utcai lapterjesztésről – erről beszélt a Magyar Hangnak Polyák Gábor médiakutató. 

A jövőben nem kell közterülethasználati engedélyt kérni, ha az újságos vagy az utcai újságárus csak olyan lapokat árusít, amelyek az ukrajnai háborúval kapcsolatos „közérdekű közleményt, tájékoztatást” tartalmaznak – az erről szóló rendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben a miniszterelnök aláírásával. Ez jelentősen megkönnyíthetné az utcai lapterjesztést, hiszen bárki terjeszthet közterületen újságot, akár újságos pavilont is létesíthet közterülethasználati engedély nélkül, vagyis elméletileg díjat sem kell ezért fizetnie az önkormányzatnak. A kedvezménynek pedig az a feltétele, hogy az érintett csak olyan sajtóterméket árusítson, amely tartalmaz „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktussal, illetve humanitárius katasztrófával, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárításával kapcsolatos közérdekű közleményt vagy tájékoztatást”.

– Az utcai lapterjesztés életben tartása indokolt szakmapolitikai cél lehetne a kormány számára, de nem úgy tűnik, hogy ez lenne a rendelet célja. Gazdasági szempontból ugyanis teljesen életidegen ez a feltétel – mondta a Magyar Hangnak Polyák Gábor.

A médiakutató úgy véli, hogy a piaci alapon jelenleg is működő újságosok egyszerűen üzleti okokból nem tudnának ezzel a kedvezménnyel élni, hiszen a bevételeik nagy része olyan lapok eladásából származik, amelyekben nem jelennek meg közérdekű közlemények, főleg olyan témákban, mint amit a rendelet felsorol. – Az újságárusok forgalmának nagyobb részét nem a politikai lapok adják, hanem a magazinok és a szórakoztató lapok, de az meglehetősen életszerűtlen, hogy a National Geographic-tól a Nők lapján át a Kiskegyedig és a Buci Maciig egyszer csak minden lap ukrajnai háborúval kapcsolatos kormányzati hirdetéseket tartalmazzon – mondta. Éppen ezért nem zárta ki azt az értelmezést, hogy a jogszabály célja olyan új árusítóhelyek létesítése is lehet, ahol kizárólag meghatározott kormányközeli sajtótermékeket lehet majd megvásárolni, feltételezhetően az ezekben szereplő kormányzati hirdetések szolgálhatnak majd „közérdekű közleményként, tájékoztatásként”. A kormány ugyanis rendszeresen kormányzati tájékoztatásként hivatkozik a nagyrészt kormányközeli sajtótermékekben elhelyezett reklámokra.

Egyelőre a jogász szerint azt sem lehet megállapítani, hogy pontosan mit tekint a rendelet közérdekű közleménynek, és hogyan kellene ezzel a műfajjal kapcsolatban eljárni, hiszen a médiatörvény csak a rádióban és tévében közzétett közérdekű közleményre tartalmaz szabályokat, ami egy műsorszám.

– Akármi fog történni, oda vezethet, hogy az árusítóhelyek legalább egy része azokat a lapokat részesíti majd előnyben, ahol van ilyen közérdekű tájékoztatás, tehát mindenképpen kiszorító jellegű rendelkezésről van szó – vélekedett Polyák Gábor.

Címkék: Polyák Gábor