Koronateszt-gate: hűtlen kezelés gyanúja miatt tesz feljelentést a Párbeszéd

Koronateszt-gate: hűtlen kezelés gyanúja miatt tesz feljelentést a Párbeszéd

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó kezében egy koronavírus-tesztre levett vizsgálati mintával Németországban (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Párbeszéd ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, hűtlen kezelés gyanújával a Külügyminisztérium által át nem vett gyorstesztek miatt – áll a párt pénteki közleményében. A feljelentésről és részleteiről korábban a Hvg.hu számolt be, közérdekűadat-igénylés után. Mint írták: a tárca az egyik cégtől ugyan nem vette át a koronavírus-gyorsteszteket, de így is százmilliókat fizetett ki.

A Párbeszéd erre reagálva most azt közölte, hogy „Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus-veszélyhelyzet idején teszteket, lélegeztetőgépeket szereztetett be az adófizetők pénzén, mégis rendre kiderül, hogy inkább egyedi üzleti megfontolások vezetik a kormányt”.

A Párbeszéd azt feltételezi, hogy eleve hibás vagy átgondolatlan megrendelés született, „ellenkező esetben vélhetőleg nem fizették volna ki a százmilliós nagyságrendű összeget egyfajta kártérítésként az eladó cégnek, mert nem vették át a szállítmányt”.

A tesztek egyébként a megváltozott megrendelői igényekre hivatkozva nem lettek átvéve, de hogy ez alatt pontosan mit kell érteni, azt rejtély. A KKM az áruért 780 ezer eurót, azaz durván 280 millió forintot fizetett. A tesztek ügyében érintett Pro Concept cég a lélegeztetőgép-beszerzésekben is érdekelt volt – írja a hvg.