Koronavírus: 199 új fertőzöttet találtak, 8 beteg elhunyt

Koronavírus: 199 új fertőzöttet találtak, 8 beteg elhunyt

Oltáshoz készíti elő az asszisztens a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. május 17-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előző naphoz képest 7-tel kevesebb, 199 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak péntekre Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 790 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 8 beteg, ezzel a halálos áldozatok száma 29 904 főre emelkedett – írják a hivatalos kormányzati tájékoztató honlapon. Már harmadik napja van tíz alatt a halálos áldozatok száma, ez nagyjából tavaly szeptemberi szintet mutat, úgy tűnik, a járvány terjedése szinte megállt az oltási kampány és a meleg időjárás együttes jelentkezésének köszönhetően.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 724 614 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 52 272 őre csökkent. Egy nap alatt 39-cel csökkent a kórházban lévők száma, így péntek reggelre már csak 442 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 51-en – hattal kevesebben –vannak lélegeztetőgépen. 

Csütörtökön 14 013 tesztet végeztek, aminek az 1,4 százaléka lett pozitív.

A magyar lakosság 54,5 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 42 százalékos átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 315 ezer fő és 93 százalékuk már fel is vette az oltást. A honlap adatai alapján csütörtökön 13 521 ember kapta meg az első oltását, ezzel a számuk 5 324 996 nőtt, 4 157 681-en már a második dózist is megkapták.

Mint írják, Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos.

Fontos fejlemény, hogy csütörtök óta már a 12-15 éves gyermekeket is lehet regisztrálni védőoltásra. Az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. 

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető.

Péntektől újabb országgal él a kétoldalú megállapodás a védettségi igazolványról, így a beoltott ukrán és magyar állampolgárok teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltást kaptak. Ukrajnával együtt már 16 országgal van ilyen egyezség.

Címkék: koronavírus

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.