Koronavírus: 70-en elhunytak, 1707 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 70-en elhunytak, 1707 új fertőzöttet találtak

Egy lakót oltanak be a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája második adagjával a martonvásári Harmónia Gondoskodás Idősek Otthonában 2021. február 13-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap reggelre 1707 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 387 462 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Szombaton a fertőzöttek száma 2000 felett volt. Az 1707 napi új eset ugyan kevesebb az előző három napi adatnál, ám így is a heti átlag felett van, és a járvány gyorsulásáról tanúskodik.

Elhunyt 70 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 706 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 296 173 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 583 főre csökkent. 3755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen. Szombaton ez utóbbi szám még 299 fő volt, így ezen a téren is folytatódik az emelkedő trend. A mintavételek száma 24 óra alatt 19 515 darabbal nőtt, a pozitivitási ráta a 9 százalékhoz közelít.

Változatlan korlátozó szabályok mellett valószínűleg azért gyorsul a terjedés, mert már hazánkban is felütötte a fejét a B.1.1.7 jelű brit koronavírus-mutáció. Erről Müller Cecília országos tiszti főorvos is beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján: pénteken már 69 ilyen esetről számolt be, és különösen aggasztó, hogy fertőzéseknek csak egy része hozható összefüggésbe külföldi utazással. 

Eddig 335 188 fő kapott oltást, közülük 128 195 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik-vakcinával). A csütörtökön érkezett vakcinaszállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le Magyarország több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcina várható 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány múlt hét kedden meg is érkezett. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak – olvasható a hivatalos kormányzati tájékoztatási honlapon.