Koronavírus: 876 új fertőzött

Koronavírus: 876 új fertőzött

Mentők koronavírus-járvány (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vasárnapi rekordadathoz képest valamelyest csökkent az elmúlt napon beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, de még így is közelíti az ezret. A járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra létrehozott oldalról az derül ki, hogy az elmúlt 24 órában 876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Így a koronavírus hazai megjelenése óta már 18 866 főnél diagnosztizálták a betegséget.

Az elmúlt napon ismét történt haláleset is, elhunyt három krónikus beteg. Így a járvánnyal összefüggésben már 686-an veszítették életüket itthon. Újabb gyógyultak is vannak, mára már 4401-en mondhatják el magukról, hogy túl vannak a betegségen.

Az adatok együttesen azt jelentik, hogy jelenleg itthon 13 779 aktív fertőzöttről tudni. 463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban – 59-cel nőtt a számuk az elmúlt napon – és 35-en vannak lélegeztetőgépen.

A mai naptól közben életbe léptek az újabb szigorítások. Ennek értelmében kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Orbán Viktor miniszterelnök az intézkedések bejelentése mellett azt is hangsúlyozta, hogy szigorúan fogják ellenőrizni a szabályok betartását. Ugyancsak változás, hogy mától a vendéglátó- és szórakozóhelyeket este 11 órakor be kell zárni.

A tájékoztatásban ezúttal azt is közölték, hogy miközben szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév – csaknem hatezer köznevelési intézmény több, mint tizenháromezer feladatellátási helyén – már 20 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet koronavírus-megbetegedés miatt. Az operatív törzs ezeken felül 186 intézményben döntött a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről, amely 177 esetben egy-egy osztályt, 9 esetben pedig a teljes iskolát érintette.

A kormány közben újabb videós tájékoztatókampányt indított. Ebben – a tavasszal már megismert videókhoz hasonlóan – Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője beszél a védekezés fontosságáról.

A fertőzöttek száma napok óta rekordokat döntöget és több százas esetszámokról számolnak be minden nap. Orbán Viktor miniszterelnök már a múlt pénteki rádióinterjújában jelezte, hogy 1000 fölé fog emelkedni a napi megbetegedések száma, a vasárnap közölt adatok szerint ez már be is következett, akkor a megelőző 24 órában 1070 embernél diagnosztizálták a koronavírust.

Címkék: koronavírus