Koronavírus: A felvásárlási láz is drágítja az élelmiszereket

Koronavírus: A felvásárlási láz is drágítja az élelmiszereket

Az Auchan Pilis húspultja 2020. március 16-án két óra körül

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt napokban futótűzként terjedtek a hírek, hogy egyes kiskereskedők a koronavírus-járvány idején pofátlan árakkal fosztják ki a kiszolgáltatott vásárlókat. Különböző Facebook-bejegyzésekben osztják meg egymással a vásárlók, hogy nemcsak a húst, hanem a krumplit, vagy a friss zöldségárut is dupla áron mérik egyesek. Szakértők szerint a járványtól függetlenül is elkezdődött az élelmiszerek drágulása, és ez folytatódik a következő hetekben.

Már a koronavírus megjelenése előtt elindultak azok a folyamatok, amelyek miatt áremelkedéseket lehetett tapasztalni a baromfi- és a sertéshús terén. Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke szerint az utóbbi időben a termelők a költségeik növekedése miatt is 5-10 százalékkal többet kérnek a baromfiért. Ugyanakkor a járvány miatt az elmúlt hetekben a szokásos mennyiség dupláját rendelték meg a csirkefeldolgozóktól. 

De még az átmenetileg fellépő hiány sem indokolta azt a száz százalékos árnövekedést, amilyet a Lehel téri piac egyik hentesénél lehetett látni. Ott 2800 forintért kínálták a csirkemellfilé kilóját, miközben a termék néhány nappal korábban átlagosan még csak 1400 forintba került, sőt, az Intersparban akcióban most 900 forintért kapható. Ezt az esetet extrémnek nevezte Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, amelyet a fogyasztóvédelmi hatóság emberei már a helyszínen ellenőriztek (nemcsak a Lehel hanem a Fővám téri piacra is kimentek), és azóta eltűnt onnan a botrányos árazás. 

A Facebookon azonban tovább terjednek a hírek arról, hogy kisebb húsboltokban továbbra is előfordul akár 3600-3700 forintos kilónkénti csirkemellár, és a vásárlók már hatósági árért kiáltanak. Orbán Viktor miniszterelnök azonban jelenleg még a létfontosságú szájmaszkok és kézfertőtlenítők esetében sem támogatja a hatósági ár bevezetését, noha ezt egyenesen a Gazdasági Versenyhivatal javasolta. Jól teszik azonban a vásárlók, ha a közösségi oldalakon megosztják a kirívó árazással kapcsolatos tapasztalataikat, mert ezeket figyelik a fogyasztóvédelmi hatóságok is, és az OKSZ is utánajár a híreknek. 

A húsvéti füstölt húskészítmények is drágulni fognak, erről Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke beszélt az MTI-nek. A sertéshús ára egyébként is emelkedik, ugyancsak függetlenül a koronavírus-járványtól, ennek hátterében ugyanis az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan nő az alapanyagár. – Az élősertés ára egy év alatt mintegy 50 százalékkal drágult, míg az élőmunka ára tíz százalék feletti mértékben, az energiaköltség mintegy tíz százalékkal nőtt – mondta el nemrég lapunknak a szakértő. A hazai húsfeldolgozók sokáig nehezen tudták érvényesíteni a költségnövekedést a kiskereskedelmi láncokkal szemben, de a tavalyi év vége felé már gyorsult az áremelkedés. Bizonyos sertéshúsrészek 15-20, a húskészítmények 10-15 százalékkal drágultak. Februárban a sertéshús átlagára éves szinten 27,3 százalékkal emelkedett.

Ami a márciusi élelmiszerdrágulást illeti, ennek mértékét még megtippelni sem voltak hajlandók az általunk megkérdezett szakértők, arra azonban figyelmeztettek, hogy a pánikbevásárlások is ösztönzik az áremelkedést. Nehéz most követni, hogy mi folyik a boltokban, de az biztos, hogy lesz olyan termék, amelynek a beszerzési ára nő, ezért fog drágulni. Ez nemcsak a húsokra, hanem a zöldségekre és a gyümölcsökre is igaz lehet, amelyek ára eleve hullámzó, ráadásul a koronavírusjárvány betett egyes külföldi piacoknak is, ezért lehet átmeneti hiány. A banán kilónkénti ára 430 forint felett jár, a burgonyáé is 400 forint felé araszol. Először tehát az importáruknál lehet drágulásra számítani, már csak a forint-euró árfolyam elszállása miatt is. Hosszabb távon pedig azért nőhetnek az árak, mert az infláció is elszaladhat a különféle állami élénkítőcsomagok hatására, valamint a globalizáció várható visszaépítése miatt. 

Koronavírus: A boltokban kitört az apokalipszis | Magyar Hang

– Az elmúlt néhány napban azért elült a korábbi vásárlási hullám, de a napi cikkek terén így is némileg a szokásos felett alakul a költekezés – tudtuk meg Vámos Györgytől. Mint hozzátette, mostanra lecsillapodtak a kedélyek, megfontoltabban vásárolnak az emberek, miután bebizonyosodott, hogy nincs áruhiány. Mindenből van, de az élelmiszert sokszor hűtve kell szállítani, ezért most a logisztika a szűk keresztmetszet. A Balaton környékének megnövekedett forgalmi adatai ugyanakkor azt mutatják, igazuk lehet azoknak a polgármestereknek, akik már jelezték, hogy számos nyaralótulajdonos menekült a tó mellé, hogy ott vészelje át a járványt. 

Az elmúlt hetekben eddig három felvásárlási hullám volt, ezért néhány kereskedelmi lánc már szigorításokkal él. A Spar üzletek bizonyos termékekre darabszám korlátokat vezettek be, csakúgy, mint egyes CBA boltok, az Aldi pedig a nyitvatartást rövidítette. Az otthonmaradásra irányuló intézkedések érzékelhetően az online kereskedelem felé tolják el a keresletet, de ott is korlátozásokra lehet számítani. Az Auchan online shopja egy darabig nem fogad új rendeléseket, a Tescótól pedig legfeljebb 80 kilogramm árut lehet majd egyszerre rendelni.