Koronavírus: a március 15-ei rendezvények felfüggesztését javasolja az operatív törzs

Koronavírus: a március 15-ei rendezvények felfüggesztését javasolja az operatív törzs

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője a Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosával rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt napokhoz megszokottan szombaton is sajtótájékoztatót tartott a koronavírussal kapcsolatos magyarországi ügyek intézésére felállított kormányzati operatív törzs. A tájékoztatót Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője, valamint Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere, Müller Cecília országos tiszti főorvos és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa tartották.

A legfontosabb elhangzottak pedig a következőek voltak:

  • Az operatív törzs javaslatot tett a kormánynak a március 15-ei központi ünnepségek megrendezésének felfüggesztésére; erről a kormány döntése később várható.
  • Beszámoltak az ötödik fertőzöttről, akiről annyit árultak még el, hogy nemrég esett át egy műtéten, és nagyon legyengült állapotban volt. A felesége is vizsgálat alá került, míg fia külföldön tartózkodik.
  • Ugyancsak beszámoltak arról is, hogy miután mindenkinek negatív lett az eredménye, elengedték azt a japán turistacsoportot, amelynek tagjait még csütörtökön szállították be a Szent László kórházba.
  • A tájékoztatás szerint két iráni diák ellenállást tanúsít a vizsgálatoknak, itt Lakatos Tibor jelezte, hogy a vonatkozó magyar törvények szerint bűncselekményt követ el az, aki nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek. Amennyiben mást megfertőz, súlyos testi sértést, míg ha az általa megfertőzött meghal, halált okozó súlyos testi sértést követ el. A két iráni ellen jelenleg ezzel kapcsolatban már zajlik is az intézkedés.
  • Szüneteltetni kell a Budapest–Milánó és a Debrecen–Milánó repülőjáratokat, a felfüggesztés végrehajtása folyamatban van.
  • A korábbi sajtóhírekkel ellentétben az operatív törzs nem tud arról, hogy bárki is karanténban lenne Pécsett. Összesen egyébként 41-en vannak jelenleg karanténban.
  • Kedden értekezletet tartanak a kórházigazgatóknak, hogy átbeszéljék a járvánnyal kapcsolatos további teendőket.

Diagnosztizálták az ötödik koronavírussal fertőzöttet Magyarországon | Magyar Hang

Egy 70 éves magyar, súlyosan beteg férfi is elkapta a kórt.

  • Magyarország átmenetileg nem ad ki vízumot Iránnak.
  • A Szent László Kórházban megkezdődött a felszabadítható kapacitások felszabadítása, illetve a további esetleges kapacitások kialakítására is van terv, ha a járvány esetleg komolyabb méretek öltene.
  • A büntetésvégrehajtási intézetekből csak kiemelten fontos indokkal, egyedi engedélyekkel mehetnek eltávra a fogvatartottak.
  • A magyar kormány tájékoztató kampányt indít, amelyben olyan egyszerű, ám praktikus szabályra hívják fel a lakosság figyelmét, amivel elkerülhető az esetleges megfertőzés.
  • Arra kérnek mindenkit, tájékozódjon a kormányzati honlapon, illetve ha úgy érzi, első körben a háziorvosát hívja fel.