Koronavírus: a rendvédelmi szerveknél is vannak már elhunytak

Koronavírus: a rendvédelmi szerveknél is vannak már elhunytak

Rendőrök járőröznek a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt kijárási tilalom idején a belvárosi Vörösmarty téren 2020. november 11-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőri állomány két, a honvédségi egy civil tagja, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás egy-egy munkatársa, illetve két fogvatartott vesztette életét a járványban – tudta meg a Népszava.

Az ORFK közlése szerint a pandémia kezdetétől december elsejéig 3579 igazolt pozitív fertőzöttet regisztráltak a rendőrök között, akik közül 2001-en meggyógyultak. Azaz a válaszadáskor 1578 aktív betegről tudtak, ami a körülbelül ötvenezres rendőrségi állomány 3 százalékát jelenti, és a teljes keret hét százaléka kapta el eddig a vírust.  Az ORFK hozzátette: „az elmúlt egy hét tapasztalata szerint a napi újonnan azonosított pozitív esetek és a betegségből felépültek aránya megváltozott, a gyógyultak száma naponta másfél-kétszerese az újonnan regisztrált pozitív eseteknek.”

Egy civil munkatárs meghalt, egy katona lélegeztetőgépre került a fertőzés szövődményei miatt a Magyar Honvédségnél, ahol december 3-áig 880 aktív fertőzöttet tartottak nyilván. A betegek közül hatan kerültek kórházba, 2064 katona és civil dolgozó már felgyógyult a betegségből – írta a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya. Azt is közölték, hogy a harmincezres állomány tíz százalékát érte utol a vírus, és rendszeresen végeznek PCR-tesztet.

A katasztrófavédelemnél egy munkatárs vesztette életét, egy fő pedig kórházba került a betegség szövődményei miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Arányaiban viszont itt volt a legkevesebb ismert megbetegedés, a 13 ezer dolgozó között csak 232 igazolt Covid-19-es beteget találtak. Viszont a tűzoltóknál nincs rendszeres PCR-teszt.

A Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szeptemberben még arról számolt be, hogy náluk nincs koronavírusos eset. December 4-i tájékoztatásuk szerint azonban már 537 fő Covid-19 aktív fertőzött van a mintegy nyolcezres személyi állományban. A rabok között jelenleg 120 igazolt fertőzöttről tudnak. Egy munkatársuk belehalt a fertőzésbe, egy kollégát intenzív osztályon ápolnak, a többiek pedig otthon, karanténban gyógyulnak. A rabok közül ketten vesztették életüket a koronavírus következtében. Rendszeresen tesztelik a fogvatartottakat és a dolgozókat is

A Népszava hozzáteszi, Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön még képviselői érdeklődésre sem árulta el, hány dolgozó és fogvatartott betegedett vagy halt meg szeptember óta a járvány miatt: a jobbikos Lukács László György hiába érdeklődött az adatokról, Pintér csak azt árulta el, hogy a koronavírusos rabokat a büntetés-végrehajtás tököli kórházában ápolják.

Címkék: koronavírus